Het 10-stappen Plan om een Website te Maken [2022]

Website maken anno 2022 - 10 stappenplan
Website maken anno 2022 - 10 stappenplan

Hoe maak je een website? Wat moet je kennen en kunnen, wat heb je nodig?

In dit 10-stappen plan vertel ik je stap voor stap wat je allemaal nodig hebt voor een website en hoe je dat kunt leren en waar je meer informatie kunt vinden.

1. Onderwerp

De eerste stap die je neemt is bedenken wat het onderwerp wordt van je website. Je gaat ergens een website voor maken. Wil je een bedrijfje beginnen? Dan kan dat een goede reden zijn. Of je gaat een website maken voor de voetbalclub. Of omdat je het gewoon leuk vindt, als hobby.

In dat laatste geval, hobbymatig een website beginnen, is het aan te raden om ergens over te gaan schrijven. Het maken van een website is leuk en een start, maar je wilt toch dat het ergens over gaat?

150 ideeën voor een website uitgewerktIk heb een e-boek gemaakt met nog eens 150+ ideeën voor een website.
Voorzien van een stappenplan om daadwerkelijk deze ideeën uit te werken.
Vul hieronder je mailadres in en krijg dit e-boek in je mailbox!

2. Domeinnaam

Als je een onderwerp hebt, of zelfs nog niet zo goed weet waar je een website over moet gaan maken, dan is het ook zaak een domeinnaam te gaan regelen.

Een domeinnaam is gewoon de naam van je website met daarachter .nl of .com of wat jij wilt. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden. Wat te denken van .net, .biz of .amsterdam. Maar wil je je op Nederland richten, kies dan voor een .nl domeinnaam.

Je kunt kiezen voor je eigen naam, een variant op je eigen naam (zoals ik gedaan heb). Of je kiest voor een naam die wat zegt over wat het onderwerp is van je website. Zo startte ik ooit met de website html-site.nl omdat ik schreef over HTML en websites maken.

De keuze is aan jou, maar bedenk dat je tegenwoordig echt je best moet doen om een naam te verzinnen die nog niet bezet is.

In Nederland zijn er ruim 5,8 miljoen .nl namen geregistreerd.

Op de website van SIDN, de instantie die alles regelt op het gebied van .nl domeinnamen, is een tool te vinden om te kijken of jouw naam nog vrij is.

Website van SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Website van SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

3. Hosting

Heb je een domeinnaam dan kun je die gaan registreren bij een bedrijf. Een hosting bedrijf, want bij je domeinnaam hoort ook een hosting pakket. Dat is de ruimte die je op het internet inneemt voor je website.

Een goedkope aanbieder van hosting is Versio. Daar kun je voor weinig geld een pakket kopen, een domeinnaam er aan koppelen en mocht je het nodig vinden een SSL certificaat aanschaffen.

Met dat laatste kun je regelen dat je website een beveiligde verbinding heeft. Iets wat steeds belangrijker wordt op internet. Veel websites benaderde je met http:// en dan de website. Tegenwoordig kun je steeds meer https:// websites tegen komen. Zij hebben hun website beveiligd. Te herkennen aan een slotje in de browserbalk.

https beveiliging van een website

https beveiliging van een website

Hulp nodig bij het opzetten van een website? Kun je nog wel meer tips en ideeën gebruiken? Meld je dan aan voor de wekelijkse HTML-site nieuwsbrief!

4. HTML en CSS

Zodra je webruimte hebt gekocht kun je aan de slag met het maken van een website. Hiervoor hoef je niet meteen online, dit kun je gewoon op je eigen computer doen. Je kunt HTML en CSS gebruiken voor het maken van een webpagina.

HTML is de markup taal die de inhoud van je website regelt. De layout, wat je ziet, dat wordt verzorgt door CSS.

Met HTML en CSS kun je een webpagina maken.

Met HTML en CSS kun je een webpagina maken.

In de afgelopen jaren heb ik een serie artikelen geschreven over het maken van een website met HTML en CSS. Deze kun je hier vinden:

Hoe maak ik een website met HTML en CSS?
Een website maken met HTML en CSS deel 1
Een website maken met HTML en CSS deel 2
Een website maken met HTML en CSS deel 3
Een website maken met HTML en CSS deel 4
Een website maken met HTML en CSS deel 5

5. WordPress

Een eenvoudige webpagina maken met HTML en CSS dat is nog prima te doen. Maar als je meer wilt dan alleen maar een statische pagina, bijvoorbeeld een blog, formulieren, een hele webwinkel? Dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met WordPress.

Wat WordPress is? Ik heb al eens een artikel geschreven waarin ik antwoord geef op een 20-tal vragen die gaan over WordPress.

Het fijne van WordPress is dat je er vrij gemakkelijk mee kunt beginnen. Eigenlijk helemaal gratis en voor niks.

Mail bevestigen en doorgaan

WordPress is klaar, aan de slag maar!

Je hebt dan een blog op WordPress.com en deze kun je gemakkelijk omzetten naar een eigen website, een eigen installatie van WordPress op je hosting account die we bij stap 3 hebben aangeschaft.

Alles wat je al geplaatst hebt op WordPress.com kun je gewoon meenemen. Verhuizen in WordPress is namelijk simpel om te doen.

Alle andere artikelen die ik schreef over WordPress staan bij elkaar verzameld op deze pagina.

6. Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Als je een website hebt dan is de volgende stap om deze goed gevonden te laten worden. Stel je hebt een auto blog. Iedere week ga je naar een garage, doe je een proefrit in een auto en deze bespreek je op je website.

Hoe leuk is het dan als je daarmee goed gevonden wordt. Je krijgt eerst een paar bezoekers, maar je website wordt steeds beter gevonden omdat je hoger verschijnt in de zoekresultaten van Google.

Om dat voor elkaar te krijgen maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie. In het Engels Search Engine Optimisation, SEO dus.

seo, zoekmachine optimalisatie

seo, zoekmachine optimalisatie


Een aantal korte suggesties als het gaat om SEO.

Zorg dat je titel van een webpagina goed geschreven is en woorden bevat waar je op gevonden wilt worden.

Deze woorden moeten verschillende malen, op een logische plek en ook weer niet te vaak, terug komen in de rest van de tekst op de pagina.

Maak pagina’s niet te kort. Het minimale aantal woorden op een pagina is toch wel 300. Liever meer.

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever een groot, goed, diepgravend artikel een keer per week, dan elke dag een nietszeggend stuk op je website.

Zorg dat anderen naar jouw website een link plaatsen. Daarvoor moet je dus goede artikelen hebben

Meer tips op het gebied van SEO vind je hier: 20 SEO tips voor beginners

Martijn van Tongeren, van de Internet Marketing Unie schreef ook een waardevol artikel over SEO: SEO trends 2018.

7. Nieuwsbrief

Start een website en start meteen met het aanmaken van een nieuwsbrief en zorg er dan voor dat mensen zich aanmelden voor deze nieuwsbrief!
Ik ben in 2002 begonnen met het maken van een website en waar ik het meeste spijt van heb is dat ik toen niet direct een nieuwsbrief ben gaan maken.

Maar goed, dat is wijsheid achteraf en nu doe ik mijn best wel een nieuwsbrief te versturen en mensen te vragen zich aan te melden.

Je maakt jezelf daarmee namelijk minder afhankelijk van zoekmachines en mensen die per ongeluk jouw website bezoeken. Mensen die zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief zijn namelijk al enigszins geïnteresseerd in wat jij schrijft.

Ze willen dus graag weten wanneer jij weer wat nieuws te melden hebt en dat kan met een nieuwsbrief.

Stuur daarom regelmatig een nieuwsbrief met updates, maar niet alleen dat, stuur goede inhoudelijke informatie waardoor mensen merken dat jij kennis van zaken hebt, weet waar je het over hebt.

voor een nieuwsbrief heb je een nieuwsbrief host nodig. Die regelt voor jou de aanmeldingen en afmeldingen en controleert of mensen echt wel zich hebben aangemeld. Zelf gebruikte ik ooit Aweber, inmiddels ben ik over gestapt Mailchimp wat gratis te gebruiken is tot een 2000 nieuwsbrief leden.

Mensen melden zich tegenwoordig niet meer zomaar aan voor een nieuwsbrief, zorg dus dat je iets van waarde weggeeft. Bijvoorbeeld een gratis ebook, een minicursus of iets dergelijks.

nieuwsbrief bovenaan een blog

Gratis product als je je aanmeld voor deze nieuwsbrief

Stap voor stap handleiding – een nieuwsbrief opstarten is een artikel waarin ik uitleg hoe je een nieuwsbrief koppelt aan je website.

8. Inspiratie

Inspiratie is belangrijk. Op ieder moment van de dag kun je inspiratie hebben om een artikel te maken voor je website, om een foto te nemen die je kunt gebruiken op je blog.

Inspiratie is niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen. Ja je hoort wel eens van mensen die onder de douche de beste ideeen hebben, maar veel goede ideeen komen beter tot hun recht als je er even voor gaat zitten. Je hersenen aan het werk zet en de dingen net even anders doet dan normaal.

Iedereen kent het vast wel, dat je achter een leeg scherm zit en naar je computer staart en geen idee hebt waar je over moet schrijven, hoe je verder moet met je website en alles wat daarbij hoort.

Door jezelf even uit de situatie te halen en er even voor te gaan zitten op een andere manier, op een andere plek, kan het zomaar zijn dat het wel komt.

Wat ook goed helpt is een wekker zetten. Je geeft jezelf 10 minuten waarin je gewoon moet gaan schrijven, gewoon doorgaan en dan ineens, dan komen de woorden wel.

Nog veel meer inspiratie tips lees je in mijn artikel: 10 manieren voor nieuwe creatieve inspiratie.

Ook interessant was een discussie van heel wat jaren geleden over inspiratie opdoen voor webdesign. Lees vooral de discussie die er op volgde eens!

9. Doorzettingsvermogen

In tegenstelling tot wat er wel eens beweerd wordt kun je met een website niet ineens geld verdienen en honderden bezoekers krijgen. Dat vraagt tijd, en doorzettingsvermogen. Je moet er tegen kunnen om artikelen te schrijven zonder dat deze veel gelezen worden.

Je bent blij met je eerste dat met 10 bezoekers.

Je viert een feestje als je een klant krijgt door je website.

Elke stap is er een.

Maar het is investeren van tijd om een succes van je website te maken. Goede content schrijven, interessante artikelen maken, een goed verhaal in je nieuwsbrief. Maar stap voor stap zul je merken dat het succes oplevert, dat je weer een stap verder bent gekomen.

10. Aan de slag

En de de laatste stap. De belangrijkste stap. Vandaag betrapte ik mijzelf er ook op. Dat ik niet aan de slag ging met het afmaken van dit artikel, maar dat ik allerlei interessante zaken ging lezen op websites die ik regelmatig bezoek.

Ik bleef gevangen in het lezen van leuke artikelen die ook echt wel nuttig zijn voor de kennis die ik heb, maar waarmee mijn artikel niet af komt.

Door steeds maar weer andere dingen te doen kom je niet verder. Je zult ook een keer de stap moeten maken om daadwerkelijk de bovenstaande stappen te gaan nemen.

Misschien heb je binnenkort een weekend gepland voor jezelf? Misschien is dat het moment om een stap te zetten. Om aan de slag te gaan met jouw 10 stappenplan! Ik wens je er heel veel succes mee! Laat me zeker weten welke stap jij genomen hebt!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *