Waaruit bestaat een heel goed artikel?

Een artikel schrijven is een ding, een goed artikel schrijven is al wat moeilijker, een heel goed artikel schrijven kost wat tijd, maar levert je veel meer op. Dit omdat de meeste websitebouwers maar matig zijn in het schrijven van heel goede artikelen.

Je ziet het overal om je heen, kijk maar op sites als nujij.nl en ekudos. De meeste artikelen zijn kopieen van voorgaande artikelen, weliswaar niet letterlijk, maar meer in grote lijnen. Meestal zijn ze niet al te uitgebreid en je kunt vaak de inhoud al dromen. Maar waar moet een heel goed artikel dan aan voldoen?

Het moet antwoord geven op een behoefte van bezoekers

Veel mensen surfen doelloos op het internet, maar zitten aan de andere kant wel met vragen. Soms weten ze dit pas op het moment dat ze de vraag tegenkomen in de vorm van een titel van een artikel. Ze willen dan antwoorden en gaan dan een artikel lezen. Je artikel moet dus in een behoefte voorzien.

Dat kan zijn dat ze een bepaald voorwerp moeten hebben, wat hun leven gemakkelijker maakt, of een bepaalde code waarmee ze iets op hun eigen site kunnen oplossen. Allemaal manieren om te voorzien in de behoefte.

Het is zelfs mogelijk een behoefte te creeeren, waarbij de gebruiker pas aan het einde doorheeft dat er een vraag lag bij hemzelf die er eerst nog niet was.

Het moet eenvoudig leesbaar zijn

De Engelse uitdrukking ‘KISS’, Keep It Simple Stupid, is van groot belang op internet. Hou alles wat je schrijft zo simpel mogelijk. Zet in detail neer hoe je iets moet doen of opzetten en geef stap voor stap handleidingen.

Meestal willen bezoekers dat er al voor ze gedacht is en jij bent degene die dan het denkwerk doet. Veel plaatjes, video en andere mogelijkheden op je site zetten zodat het voor de bezoeker in een oogopslag duidelijk is wat hij of zij moet doen.

Het mag best de diepte in gaan

KISS betekent niet dat je geen moeilijke onderwerpen aan mag snijden, maar dat het er juist om gaat dat die moeilijke onderwerpen zo eenvoudig mogelijk worden gepresenteerd. Stap voor stap de diepte in gaan betekent voor de bezoeker dat hij of zij het gevoel heeft dat hij wat leert. Dat het echt de moeite waard is om de site te bezoeken en de artikelen te lezen of uit te printen.

Het moet niet te lang zijn

Een artikel moet niet te lang zijn. Wanneer je een lang artikel hebt kun je dit het beste in stukken verdelen. De aandacht is vrij snel weg. Mijn artikel ‘html en css voor beginners‘ is eigenlijk te lang, maar daar is hier wel voor gekozen vanwege het stappenplan, wat in een keer aangeboden wordt. Maar als ik het schrijf, dan publiceer ik het eerst in stukken en later maak ik er een geheel van zodat het gemakkelijk te gebruiken is.

Er moet een duidelijke indeling zijn

Een artikel moet ingedeeld zijn in afgebakende stukken, een inleiding, tussenkopjes met korte hapklare stukke tekst en een afrondende vraag of opmerking. Deze indeling zorgt ervoor dat de bezoeker blijft lezen. De tekst wordt als het ware in korte etappes verdeeld. Wanneer het einde van een etappe is bereikt dan kan de lezer weer aan de volgende etappe beginnen. Psychologisch is dit een groot voordeel.

De bezoeker moet het gevoel hebben dat zijn vraag beantwoord is

Aan het einde van de tekst moet er voor de bezoeker een gevoel ontstaan dat zijn vraag beantwoord is. Dit kan door de vraag te stellen ‘hoe doe jij dat?’, maar het kan ook door een samenvatting te geven van wat er besproken is. Ook kun je de bezoeker een opdracht mee geven dat hij of zij er mee aan het werk moet gaan.

Dus aan het werk dan maar!

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. eophetnet schreef:

    Handig artikel:)

    groet, eophetnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *