Google Adsense voor beginners

Google Adsense, veelbesproken en door sommigen ook wel verguisd. Google is als het ware een doorgeefluik tussen adverteerders en websites die adverteren. In dit artikel wil ik wat basisbeginselen behandelen van Google Adsense. Het gaat dan in eerste instantie over de vraag wat Adsense is, en wat het niet is. Hoe je advertenties kunt plaatsen op je website en welke mogelijkheden je hebt met Google Adsense.

Adwords en Adsense

Er is nog wel eens verwarring tussen Adsense en Adwords (zelfs over de spelling, maar dat terzijde). Adwords is de plek waar je als adverteerder naar toe kunt gaan als je een product wilt gaan promoten. Stel je hebt een boek geschreven dat je zelf wilt gaan verkopen. Je meldt je aan bij Adwords en je gaat een advertentie aanmaken.

Deze advertentie gaat op de site van Google vertoont worden bij de zoekresultaten en deze advertentie wordt getoond op sites van mensen die hun website hebben aangemeld bij Google Adsense.

Het voert nu te ver om precies in te gaan op de mogelijkheden van Adwords, maar in feite kun je precies instellen waar je advertenties getoond gaan worden, hoe vaak, wanneer en niet geheel onbelangrijk, wat je er voor wilt gaan uitgeven.

Nu de andere kant. De websites die advertenties willen plaatsen. Deze webmasters melden zich aan bij Google Adsense en geven aan dat ze advertenties plaatsen en hoe ze deze advertenties willen laten zien. Wanneer de juiste code op een bepaalde plaats wordt gezet dan komen daar advertenties te staan.

Op het moment dat een bezoeker op een advertentie klikt dan wordt dit geregistreerd. Aan de hand van het bedrag dat de adverteerder heeft betaald aan Google (via Adwords) wordt berekend wat de website eigenaar (via Google Adsense) ontvangt voor die ene klik.

Welk percentage er naar de website eigenaar gaat en wat voor Google Adsense is, dat is niet helemaal bekend, dat is zeg maar het geheim van Google.

Maar het is op deze manier dus mogelijk om geld te verdienen met een website door er advertenties op te plaatsen.

Aanmelden

Het aanmelden bij Adsense is niet heel erg ingewikkeld, maar er zijn na de aanmelding wel veel mogelijkheden. Aanmelden doe je op de webpagina van Google Adsense. https://www.google.com/adsense. Wanneer je al een account hebt van bijvoorbeeld Gmail, dan kun je van die gegevens gebruik maken.

Bij het aanmelden geef je de URL op van de website waar je in eerste instantie je advertenties op gaat plaatsen. Dat moet er een zijn, dat mogen er vervolgens meer worden. Daarnaast geef je aan in welke taal je website geschreven is.

Na de aanmelding moet je gaan wachten op de goedkeuring. De officiele lezing is dat dit binnen een week rond moet zijn. De praktijk wijst nog wel eens wat anders uit. Sommigen moeten wel eens enkele maanden wachten. Geduld is in deze een schone zaak.

Na de goedkeuring moet je bankrekening nog worden geverifieerd. Daarvoor krijg je enkele eurocenten op je rekening gestort waarmee je je rekeningnummer kunt bevestigen.

Elke stap wordt uitgebreid toegelicht.

Plaatsen

Vervolgens kun je advertenties gaan plaatsen. Hiervoor kun je van verschillende soorten advertentiemogelijkheden gebruik maken.
1. Advertentieblokken
2. Blok met koppelingen
De advertentieblokken bevatten de advertenties die je veel ziet op het internet, met een soort beschrijving van het aangeboden product. De koppelingen bevatten een rijtje met woorden waar je op kunt klikken, daarna volgen advertenties.

De advertentie kunnen in woord worden aangeboden, maar ook in beeld, daarbij kun je weer kiezen tussen afbeeldingen en tegenwoordig ook filmpjes.

De advertenties kun je helemaal naar wens aanpassen. Kleuren, lettertypes, grootte van de blokken, het is allemaal mogelijk en daardoor kun je ze geschikt maken om in te passen in de layout van je website.

Belangrijke regels

Voor het werken met Google Adsense gelden enkele belangrijke regels die opgenomen zijn in de TOS (Terms of Service). Wanneer je deze regels overtreedt, dan kan Google besluiten je uit het programma te gooien en je niet meer toe te laten. Iets wat regelmatig voorkomt en wat ook de reden is om Google te verguizen (voor sommigen althans). Meestal is het een kwestie van …eigen schuld.

Enkele belangrijke regels zijn:
– Ga niet op je eigen advertenties klikken, nooit!
– Vermeld geen gegevens over doorklik ratio’s en inkomsten
– Verander niets aan de code die Adsense genereert
– Je mag maximaal drie blokken met links, drie normale advertentieblokken en twee zoekvakken op een pagina plaatsen
– Adult content is niet toegestaan, ook geen links naar dergelijke sites
– Spoor niet aan tot klikken en gebruik geen klik robots.

Hoe nu verder?

In een volgend artikel ga ik wat meer in op de mogelijkheden van Adsense en manieren waarop je met kanalen om kunt gaan. Vragen hierover? Stel ze gerust.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. 14 maart 2011

    […] meest gebruikte variant om een inkomen te halen uit een website is Google Adsense. De verklaring van deze populariteit is eenvoudig. Het is makkelijk om aan je website toe te voegen […]

  2. 12 maart 2013

    […] Google Adsense voor beginners: Bjorn Simmering — HTML-site […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *