Super trainingen geven…

Henri-Frederic Amiel (1821-81), een Zwitserse filosoof en dichter schreef:

It is by teaching that we teach ourselves, by relating that we observe, by affirming that we examine, by showing that we look, by writing that we think, by pumping that we draw water into the well.

Het geven van een goede training is geen toeval, dat gaat niet per ongeluk. Het is een mix van kennis, vaardigheden en eigenschappen.

Wat is er dan nodig om een goede trainer te zijn? Om kort te gaan, het vraagt tijd en geduld.

Nu dan het langere antwoord….
Er zijn wel wat essentiële zaken om trainingen te geven. Trainingen gaat vooral over communicatie. Alle regels die gelden voor communicatie gelden dus ook voor het geven van trainingen. Degelijke instructies, praktische oefeningen, dat soort zaken.

Kennis, vaardigheden en eigenschappen zijn essentiële onderdelen van een training

Kennis, vaardigheden en eigenschappen zijn essentiële onderdelen van een training

Het is goed te doen om een ‘goede’ trainer te worden. Volg een train de trainer, en leer vooral door ervaring op te doen. Maar de overstap van een goede trainer naar een super trainer, dan is er wat extra nodig. Daar maak je het verschil.

In dit artikel 10 tips om te komen van een goede naar een super trainer!

1. Goed geïnformeerd

Als trainer moet je veel weten van datgene waar je training over gaat. Niet een beetje, maar veel! Daarnaast is het handig dat je ook wat van veel dingen weet. Een brede blik op het leven maakt het verschil tussen goed en groots!

2. Nieuwsgierig

Goede trainers zijn nieuwsgierig en willen altijd meer weten en vooral meer leren! Super trainers zijn niet bang om te leren van hun studenten!

3. Accepterend

Je hebt als trainer te maken met een brede groep aan deelnemers. Deze zullen nooit op dezelfde manier leren en ook niet in dezelfde snelheid. Accepteer dat er verschillen zijn, maak er een uitdaging van hieraan tegemoet te kunnen komen!

4. Geduldig

Praktijk zorgt ervoor dat je steeds beter wordt. Geduld is daarin een schone zaak. Het vergt geduld om te trainen en anderen te trainen.

5. Rolmodel

Het is een ding om anderen te trainen, maar de volgende stap is om het zelf ook voor te doen. Laat zien wat je traint en wordt een rolmodel voor je studenten!

6. Goede luisteraar

De meeste trainingen zijn meer luisteren dan praten. We hebben niet voor niks 2 oren en maar 1 mond. Zorg dat je er altijd klaar voor bent om te luisteren, zelfs naar de dingen die niet hardop worden gezegd!

7. Uitdaging geven

Zoek bij het geven van een training naar mogelijkheden om je studenten en luisteraars uit te dagen. Uitdagingen zorgen voor een afwisseling aan zaken die ontdekt kunnen worden. Het geeft nieuwe kansen om te doen.

8. Entertainend

Er mag steeds afwisseling zijn in je aanbod. Een gemiddeld mens kan misschien dertig minuten intensief luisteren, maar door afwisseling in gevoel, met bijvoorbeeld humor kun je de aandacht veel langer houden.

9. Passie

Alle succesvolle trainers (kijk maar eens naar TED talks) zijn gepassioneerd over het onderwerp waar ze over vertellen. Daardoor stralen ze een bepaalde energie uit. Die energie geef je door. Enkel gepassioneerde trainers hebben gepassioneerde studenten.

10. Inpsirerend

Een succesvolle trainer streeft naar het inspireren van de luisteraar. Voor hem of haar is het een manier om impact te hebben op anderen.

The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires.

– William Arthur Ward

Afbeelding: Deborac

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *