‘Gerelateerde artikelen’ toevoegen aan WordPress

Door Rik de Ruiter
Het tonen van gerelateerde artikelen is één van de oudere technieken op internet. Toch maken veel nieuwswebsites en blogs er nog geen gebruik van. En dat is jammer. Door het tonen van gerelateerde artikelen kun je het bouncepercentage van je website aanzienlijk verlagen. Onder het bouncepercentage verstaan we het aantal bezoekers die na het bekijken van één pagina de website weer verlaten.

Een WordPress plugin downloaden & installeren

Er zijn (vanzelfsprekend) verschillende WordPress plugins die het je gemakkelijk maken. En daar maken we dan ook graag gebruik van. Wij kiezen voor Microkid’s Related Posts, een bekende plugin die gemakkelijk te installeren is. Wel moet je met deze plugin zelf de gerelateerde berichten uitkiezen. Iets meer werk, maar dan weet je zeker dat er bijpassende artikelen worden getoond. Om te beginnen:
download de plugin en pak deze uit. Upload vervolgens de map ‘microkids-related-posts’ naar de map plugins (onder wp-content).

De plugin activeren

Microkids related posts Nadat de plugin is geïnstalleerd, gaan we deze activeren. Dit doen we door naar het beheerpaneel te gaan van WordPress. Klik op het kopje Plugins, zoek de plugin op en klik vervolgens op Activate.
Als het goed is staat er bovenaan nu een bericht dat de plugin succesvol is geactiveerd.

Instellingen aanpassen

Onder Settings is nu Related Posts tevoorschijn gekomen. We houden het simpel en kiezen ervoor om gerelateerde artikelen onder het getoonde artikel weer te geven. De meer gevorderde gebruiker kan ervoor kiezen om te werken met een widget. Hiermee kunnen gerelateerde artikelen worden weergegeven in de sidebar of in de footer. De rest van de opties spreken voor zich. Vergeet niet om de instellingen hierna op te slaan.

Mocht je echt alles naar eigen wens willen aanpassen dan is er zelfs de mogelijkheid om een API te gebruiken. Dit vergt wel enige kennis van PHP en WordPress.

Gerelateerde artikelen toevoegen

Ga nu naar een artikel waar je gerelateerde berichten aan wilt toevoegen. Je ziet dat onder het artikel een nieuw veld staat. Voer een zoekterm in en je krijgt suggesties voor gerelateerde artikelen te zien. Klik op de artikelen die je wilt toevoegen of klik op het pijltje ernaast om te kijken of het artikel wel relevant is. Als je enkele bijpassende artikelen hebt gevonden klik je op opslaan.

Het resultaat bekijken

Ga naar het artikel op je site waaraan je gerelateerde berichten hebt toegevoegd. Onder het artikel staan nu enkele bijpassende artikelen.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

 1. ReneV schreef:

  Leuk en zeker een handig artikel.
  Wil je iets minder werk "de plugin bepaald gerelateerde artikelen" zou ik gaan voor YARP (Yet Another Related Posts Plugin).
  YARP plaatst ook gerelateerde post in je rss.

  M.vr.gr. Rene

 2. Timon schreef:

  Waar baseert die YARP-plugin die gerelateerde artikelen op? Heb hem namelijk geïnstalleerd, maar hij lijkt (nog) niet te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *