Foto’s op je website
Gastartikel door Charlotte Meindersma van Charlotteslaw.nl. Naast juriste is ze ook fotograaf.
Mensen nemen informatie sneller op via beeld dan via tekst. Daarom zie je ook verkeersborden met iconen, veel meer dan je verkeersborden met tekst ziet.
Daarbij is beeld universeel en spreekt het mensen in meerdere talen aan. Kortom, beeld is erg belangrijk voor je website, maar hoe zorg je voor goed beeld?
Foto’s van internet
Je kunt natuurlijk foto’s van internet plukken. Gratis foto’s met een creative commons licentie bijvoorbeeld of je koopt veel goedkope foto’s via micro stocksites. Dat zorgt voor een aantal problemen:
De kwaliteit is niet consistent en vaak zul je verschillende stijlen beelden moeten gebruiken, terwijl je met die beelden juist wil zorgen voor een bepaalde merkbeleving. In de beelden moet dezelfde kwaliteit te zien zijn als jij met jouw website, webshop of blog wilt uitstralen.
Bovendien wil je het liefste zorgen dat mensen jou in de beelden herkennen, dat het overeenkomst met jouw product of dienst.
Daarnaast kan het erg lastig zijn om passend beeld te vinden. Het beeld moet het juiste onderwerp laten zien bijvoorbeeld. Dat is niet altijd even eenvoudig.
Zelf beeld maken
Het is veel beter om je eigen beeld te maken. Je hebt altijd het juiste onderwerp en de juiste uitstraling te pakken en bovendien is de kwaliteit consistent.
Het kost je misschien een klein beetje meer tijd dan beeld op internet te zoeken, maar het levert je erg veel op.
Zelf beeld maken lastig? Helemaal niet! De camera van je telefoon kan al genoeg zijn. Licht en compositie zijn de belangrijkste componenten van beeld.
Beeld voorbereiden
Maak eerst een goed plan. Wat wil je gaan fotograferen en wat moet het uitstralen?
Wil je foto’s maken van producten en deze meesturen met persberichten, dan heb je in elk geval 1 vrijstaand beeld en 1 sfeerbeeld nodig.
Als het foto’s voor je blog zijn, moeten de foto’s misschien al wel een verhaal vertellen of wil je de foto’s vooral als achtergrond gebruiken voor een quote.
Bedenk welk beeld je wil maken en wat je daar voor nodig hebt.
Voor een vrijstaand beeld heb je een witte achter- en ondergrond nodig bijvoorbeeld. Voor een sfeerbeeld wil je juist een andere achtergrond. Bedenk ook wanneer je het beeld gaat maken.
Soms wil je gebruik maken van natuurlijk licht en dan moet het licht wel goed zijn!
Licht
Licht is een van de belangrijkste zaken van een beeld. Zonder licht geen fotografie. Licht maakt sfeer, zorgt voor schaduw of juist niet. Over licht moet je daarom goed nadenken.
Je hebt niet perse lampen nodig om een mooie foto te maken. Daglicht is voldoende. In de zomer kun je beter niet midden overdag fotograferen. Dan is het licht te hard.
Voor mooi licht kies je licht dat door een raam op het noorden komt. Dat is zacht licht.
Je kunt het licht eventueel wat versterken en reflecteren door bijvoorbeeld aluminiumfolie te gebruiken. Daarmee weerkaats je het licht en kun je zorgen voor extra licht en kun je eventueel wat schaduw wegwerken.
Compositie
Daarnaast is compositie erg belangrijk. Veel fotografen houden rekening met de regel van derden. Dat wil zeggen dat je het beeld horizontaal en verticaal in 3 delen opdeelt.
We leren vaak dat je het onderwerp in het midden moet plaatsen. Dat geeft een goed, maar ook saai beeld.
Mensen kijken namelijk van links naar rechts het beeld in. Het is dus mooi je onderwerp uit het midden te plaatsen. Om toch evenwicht in het beeld te houden, kun je het onderwerp het beste op een van de lijnen plaatsen. De regel van derden dus.
Het liefst plaats je het rechts, dat maakt het spannend, want dat zien mensen het laatst. Plaats je onderwerp niet te veel naar de rand, dan raakt het evenwicht verstoord.
Daarnaast is het mooi om met diepte en lijnen te werken. Je kunt zogenaamde ‘kijklijnen’ maken die er voor zorgen dat je de kijker in het beeld meetrekt naar het hoofdonderwerp.
Denk bijvoorbeeld aan zo’n Russisch poppetje, waarbij je de kleinste links en de grootste uiteindelijk rechts in beeld zet.
Mensen zullen van het ene naar het andere poppetje kijken en zo meegetrokken worden naar de grootste. Maar het kunnen ook echte lijnen zijn, zoals van een spoorweg of rivier.
Beeldbewerking
Foto’s kun je goed maken met je telefoon of met een camera. Veel telefooncamera’s zijn beter dan de oude compactcamera’s. Schaam je daar dus absoluut niet voor, maar gebruik het als mooie budget oplossing.
Als je foto’s hebt gemaakt wil je ze soms wel nog wat bijwerken. Kleuren aanpassen, tekst toevoegen en dat soort zaken.
Een gratis en populair programma is Picmonkey. Het is een eenvoudig online bewerkingsprogramma met voldoende mogelijkheden.
Heb je de foto’s met je smartphone gemaakt, dan wil je ze misschien ook wel op je smartphone bewerken. Daar zijn talloze apps voor, zoals snapseed.
Overdrijf bij het bewerken niet te veel. Het is handig om de kleuren te corrigeren en realistischer te maken en om de foto in de juiste verhoudingen te snijden voor je website.
Wil jij ook een gastartikel schrijven? Dat kan. Stuur me een berichtje en we maken een afspraak!