Etsy winkel starten voor dummies

Je wilt een webwinkel? Geen idee hoe je daarmee moet beginnen?
Ook geen zin om het veel geld te laten kosten? Misschien wil je er achter komen of iemand wel op je spullen zit te wachten.

Ga eens aan de slag met Etsy.

Etsy is een soort Marktplaats (maar dan mooier), voor creatieve ondernemers die meteen wereldwijd aan de slag willen met hun winkel.

Het grote voordeel van Etsy is dat je niet hoeft na te denken over allerlei technische dingen. Je kunt gewoon aan de slag.

Als je een beetje weet wat je doet ben je over 10 minuten al ‘up and running’.

Maar om het je gemakkelijk te maken wel even een paar tips.

Etsy voor Dummies dus.

Wanneer je naar de website gaat kom je op de volgende pagina. Een mooie introductie pagina die de sfeer weergeeft van Etsy en alles wat daarbij hoort.

Etsy.com webwinkel starten

De eerste stap is het aanmaken van een account. Ga daarvoor naar deze pagina: https://www.etsy.com/nl/sell

Je ziet dan wat je mag gaan verkopen. Dat kan iets zijn wat met de hand gemaakt is, een vintage product (bij Etsy is dat ouder dan 20 jaar) of producten die onder de categorie knutselspullen vallen.

Handgemaakt is natuurlijk een breed begrip.

Zo worden er bijvoorbeeld ook WordPress themes aangeboden op Etsy. Evenals digitale afbeeldingen. Deze zijn wel door de verkopende partij met de hand gemaakt, maar het toont aan hoe breed het aanbod is.

Etsy met WordPress themeselijk 20 cent per product en 3,5% van de verkoop prijs als je je product verkocht hebt!

Trouwens, via deze link krijg je de eerste 40 listings gewoon gratis, zodat je het eens uit kunt proberen. Deze aanbieding loopt via de shop van mijn vrouw…

http://etsy.me/1slEzYo

Let nu even goed op! Wanneer je een account gaat aanmaken, denk dan even goed na over de gebruikersnaam.

Dit wordt ook jouw shopnaam!

Zorg dat het een pakkende naam is waarmee je bijvoorbeeld ook al een registratie hebt bij de Kamer van Koophandel, of waarmee jij laat zien wat er in je shop verkocht wordt.

Hier is creativiteit natuurlijk al een must!

Vervolgens loop je de stappen door en kun je je spullen gaan verkopen. Jaja, was het maar zo simpel.
In feite kan dat inderdaad, maar nu komt het er op aan natuurlijk!

Wil je wekelijks nieuwe tips over Etsy, bloggen of het hebben van een webwinkel? Meld je aan voor de HTML-site Nieuwsbrief!

Alvast een paar suggesties:

Mooie afbeeldingen is een must

Hoe beter en mooier de afbeelding hoe groter de kans dat mensen daar op afkomen en je product gaan kopen. Simpel gezegd, doe je best ervoor om fantastische foto’s te maken!

Meer dan 10 producten is wel het minimum

Ooit wel eens wat gekocht online? Dan weet je vast wel dat een winkel met maar een paar spullen niet zo interessant is, ook al is de uitstraling nog zo mooi, je kunt er gewoon niet zoveel vinden.

Dat is wat mij betreft de reden om toch wel minimaal 10, of eigenlijk 20 producten te gaan aanbieden in je Etsy webshop. Zeker op een site als Esty zijn mensen zo weer vertrokken naar een andere shop, en jij bent de bezoeker weer kwijt.

Zorg voor een eenvoudig en doeltreffend logo

Herkenbaarheid is een groot goed. Maak een logo, of beter, laat er een maken voor je waarmee je eigen identiteit uitstraalt. Groot voordeel, overal te gebruiken, voor Twitter, Facebook, visitekaartje enzovoort!

Schrijf een goede tekst over je webshop

Laat weten wat het idee van je webshop is, waar je hart ligt en waar je het voor doet. Een beetje creativiteit en originaliteit kan geen kwaad. De kunst is om je te onderscheiden.

Schrijf goede teksten bij de producten

Dan heb je een goede foto en dan is de tekst om te huilen! Fout dus. Zorg voor een mooie tekst die wat doet met mensen. Een kunst op zich hoor… Nederlands is handig, Engels is veel handiger, daarmee bereik je een groter publiek. Etsy is prima vindbaar door Google en dus met goed geschreven teksten, jouw spullen ook!

Zorg dat je actief bent in de Etsy community

Speur zelf rond binnen de Etsy community. Like dingen die je ziet (klikken op het hartje). Reageer snel op vragen van potentiële klanten. Zorg dat je weet wat er leeft.

Logo van Etsy

Neem de tijd om te leren hoe alles werkt

Gooi eens een middagje er tegenaan om alles te ontdekken. Door je actief op te stellen ga jij ontdekken wat er allemaal mogelijk is met Etsy. Door actief te zijn bestaat ook de kans dat je door de mensen vanEtsy zelf gevonden wordt. Dan zie je pas echt wat de kracht van Etsy is!

Een Etsy webwinkel starten is eenvoudig. Een echt succes van deze winkel maken is natuurlijk een ander verhaal. Maar met doorzettingsvermogen, geduld en passie voor je product kom je vast een heel eind!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

21 reacties

 1. Marion schreef:

  Duidelijk verhaal maar toch twijfel ik of ik het zal doen. Hik namelijk tegen de creditcard aan die ik niet heb en ook niet hoef.
  Ik heb ooit een account gehad op Dawanda en dat was geen succes.

  • E. Bastiaan schreef:

   Hallo Marion,

   Ik zit net als jou te twijfelen om een etsy shop te openen en las daarom dit artikel.
   Nu zag ik jou reactie staan, en dat jij er tegen de creditcard aan zat te hikken. Nu had ik een jaar geleden precies dezelfde gedachte toen ik een aankoop in het buitenland wilde doen.. ik had (en heb niet steeds) géén behoefte aan een creditcard, want wat ik niet heb wil ik ook niet uit kunnen geven 😉 Ik ben me er toen in gaan verdiepen, en las op een gegeven moment over een prepaid creditcard. Hierop moet je eerst saldo zetten vooraleer je het uit kunt geven. Voor de kaart, en iedere opwaardering vragen ze wel een kleine vergoeding, maar dit haal je er snel uit in verhouding me de creditrente van een ‘gewone’ creditcard.
   Ik heb hem nu een jaar in mijn bezit, en ben er nog altijd heel blij mee 😉
   Als je googled op ‘3v card’ dan vind je er wel info over 😉

 2. rockcoco schreef:

  we gaan toch etsy eens proberen! we hebben goede verhallen gehoord van een vriend van on sdie custom mdae lables verkocht in usa, loopt als een trein. Ltane we kijken waaar osn schip strand/

 3. Bjorn Simmering schreef:

  Klopt, prijzen liggen laag, maar wellicht worden afdrukken meerdere malen verkocht? Geen idee daarover.
  BTW moet je zelf erbij berekenen. Dat is, zoals het altijd is als je zakelijk gaat verkopen, je eigen verantwoordelijkheid. Overigens besteed Etsy daar zelf ook aandacht aan: https://www.etsy.com/nl/seller-handbook/article/komende-wjzigingen-in-btw-op-etsy/39713889599

 4. Chris Loock schreef:

  Hoi. Ik heb een vraag. Hoe zit het met de BTW als je bevoorbeeld iets buiten NL verkoopt?? Bij voorbaat bedankt. Chris

 5. Hennie Hartkamp schreef:

  Klopt het dat wanneer ik vanuit Ned een shop run met uitsluitend tekst in het Nederlands en iemand buiten Nederland “mijn shop” opent, de tekst vertaalt word in het land waar die bekeken wordt?

  • Bjorn Simmering schreef:

   Dat klopt wat betreft het algemene stuk van de teksten. Maar een deel van de tekst zul je zelf moeten invoeren. Dat staat er in het algemeen wel bij hoor.

 6. Naomi schreef:

  Hallo,

  Ik zou ook graag een etsy shop willen aanmaken, ik ben nu bij dat stukje van “hoe je betaald krijg” er staat voeg een creditcatd to or pay with paypal, ik klik op de laatste optie, en toch moet ik een creditcard nummer invoeren wat ik niet heb en niet wil, ik kom er niet uit. Weet iemand wat ik kan doen?

 7. Stephanie schreef:

  Fijn artikel! Ik vroeg me af of je verplicht een KvK nr nodig hebt??

 8. Paul Kox schreef:

  Wil een Etsy account open alleen ik heb geen creditcard,wel PayPal en Ideal,hoe kom ik verder,

  • Bjorn Simmering schreef:

   Je hebt toch echt een creditcard nodig. Dit heeft te maken met de betalingen die jij doet als je wat gaat verkopen. Dat is namelijk niet gratis en ze willen zeker weten dat ze hun geld krijgen 🙂

   • Helena schreef:

    Hoii ik heb laatst een prepaid kaart aangevraagd om een etsy shop te starten maar etsy ziet dit niet als een geldige kaart. Enig idee hoe dit komt?

 9. annick schreef:

  mss een domme vraag,maar mijn engels is helaas niet zo super goed.kan je op etsy ook h instellen op nederlands?

  • Bjorn Simmering schreef:

   Hoi, geen domme vraag!
   Ja dat kan. Onderaan de pagina, dus helemaal naar beneden scrollen, links kun je instellen uit welk land je komt en welke taal je wilt hanteren. Succes ermee!

 10. annick schreef:

  super bedankt voor de snelle reactie.
  a het eens proberen en zien wat het geeft

 11. lifestylegirlnl schreef:

  hoi ik moet mijn id laten zien klopt dit? ik wil dit namelijk liever niet doen.
  x

 12. Fenny Drewes schreef:

  Het is mij nog steeds niet duidelijk wat je moet betalen als je iets verkocht hebt.
  Kan iemand een voorbeeld geven wat ik exact kwijt ben als ik , bijvoorbeeld, een produkt van 250,00 verkoop?

  • Bjorn schreef:

   Je betaalt 20 cent om te plaatsen. bij een verkoop betaal je 3,5% commissie dus in jouw voorbeeld 8,75. Daarnaast betaal je 4% betaalverwerkingskosten met standaard 30 cent. In jouw voorbeeld 10,30. In totaal kost jouw verkoop je €19,25.

 13. Onella schreef:

  Ik vraag me af of ik de verzendkosten voor elk land en binnen en buiten Europa bij elke advertentie moet plaatsen. Dat wordt dan een hele reeks..
  Er zal toch iets moeten worden vermeld. Maar de verzendkosten wisselen sterk tussen EU en b.v. VS.
  Om eerlijk te zijn is dit wat me tegenhoudt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *