De eerste basis om een website te maken
In dit artikel willen we voor echte beginners duidelijk maken wat html nu is, wat je nodig hebt en hoe je start met het maken van een website. Er zijn namelijk een aantal basisprincipes waar je rekening mee moet houden wanneer je je eerste webpagina online zet.
HTML is de afkorting van Hyper Text Markup Language. Elke pagina op het internet heeft met deze taal te maken. Ook al wordt er een mooie flashpagina getoond, eerst is er html voor nodig. Ook programmeertalen als PHP en ASP produceren uiteindelijk html. HTML bestaat uit codes. Met behulp van deze codes geef je aan wat je wilt laten zien in het eindresultaat. Deze codes worden ook wel ’tags’ genoemd. De html-code is niet ingewikkeld, er zijn eigenlijk maar een beperkt aantal belangrijke tags die je echt nodig hebt.
Het tweede dat belangrijk is is CSS. Dit staat voor Cascading Style Sheets. Wanneer je zo een stylesheet (stijlblad) koppelt aan een html-blad kun je het uiterlijk van de html pagina aanpassen zoals jij wilt. Eerder gebruikte men html-codes om een website een ander uiterlijk te geven. Nu gebruiken we hier CSS voor. Hoe je een html-pagina en een css-pagina moet maken en hoe je deze pagina’s koppelt en hoe lees je in dit artikel.
Maar voordat je dat artikel gaat gebruiken om een pagina te maken eerst even een aantal belangrijke zaken.
– Een html-pagina moet je altijd met .htm of .html als extentie opslaan(dat deel achter de naam van je pagina, achter de punt). Hierdoor geef je aan wat voor document het is. Een tekstdocument, gemaakt in ‘Microsoft-Word’, wordt altijd met .doc opgeslagen. Wanneer je extentie niet zichtbaar is (Windows XP) dan kun je dit op de volgende manier zichtbaar maken. Start -> Instellingen -> Configuratiescherm -> Mappenoptie -> Weergave, een vinkje weg te halen bij ‘Bestandsextensies verbergen voor bekende bestandstypes’.
– In de naam van een html-pagina mag je geen spaties gebruiken. Dus niet ‘Dit is mijn website.html’, maar ‘ditismijnwebsite.html’ of ‘website.html’. Gebruik goed te onthouden namen en probeer namen als pagina1.html enzovoort te vermijden.
– In internetadressen zijn hoofdletters belangrijk. De pagina ‘Ditismijnwebsite.html’ wordt niet gevonden als je ‘ditismijnwebsite.html’ intypt.
– Noem je pagina waar de bezoeker gaat binnenkomen ‘index.html’. Bijna altijd wordt deze naam gebruikt voor de eerste pagina van je site.
Momenteel biedt iedere provider waar je kunt internetten ook webruimte aan aan zijn klanten. Dit kun je in eerste instantie gebruiken om je website neer te zetten. Je hebt hiervoor de gegevens nodig van je internetprovider. Wil je meer mogelijkheden toevoegen aan je website dan kunnen we je het beste betaalde hosting aanbevelen. Bijvoorbeeld via WebChamp.