Een pdf boek schrijven en publiceren in 6 stappen

In een artikel van vorige week ben ik ingegaan op manieren waarop je geld kunt verdienen met je website. In het artikel van vandaag wil ik nader ingaan op een van deze manieren, namelijk het schrijven van een pdf boek of een e-boek. Dat kun je in 6 stappen doen. Deze 6 stappen wil ik met je doorlopen. Vandaag de eerste drie, bedenken, plannen en uitwerken.

Stap 1: Bedenken

De eerste stap is dat je na gaat denken over het onderwerp en de manier waarop je het onderwerp gaat presenteren in een pdf boek. Een onderwerp is het meest logisch als het iets is wat je na aan het hart ligt. Als je dat namelijk niet doet, wordt het schrijven van een pdf boek een zware taak en dat is jammer. Het schrijven moet juist leuk zijn.

Ga dus aan de keukentafel zitten en bedenk een aantal onderwerpen die jouw leuk lijken. Bedenk onderwerpen waar je veel van weet. Dit kan een hobby zijn, maar ook iets waar je niet echt het vermoeden van had dat je hier een pdf boek over uit kon geven. Als je bijvoorbeeld goed bent in het maken van fietsen, kun je hier heel goed een pdf boek over maken. Je kunt dan aan anderen leren hoe ze hun fiets moeten onderhouden en verzorgen en eventueel kunnen repareren.

eboek schrijven

Kom tenslotte tot een onderwerp waar je je lekker bij voelt, waar je enthousiast van wordt en waar je een warm gevoel van krijgt, dan kun je zeggen ‘ik heb er zin in’.

Stap 2: Plannen

Nu ga je niet direct schrijven, maar eerst plannen. De meeste pdf boeken komen niet verder dan de hersenen van een persoon, gewoon omdat er niet gepland wordt. Iemand begint enthousiast te schrijven, maar komt niet verder dan hoofdstuk 2 omdat er geen overzicht meer is. Het wordt allemaal een beetje teveel.

Een goede planning maken is onontbeerlijk. Hoe ziet een planning er uit? Zoiets als onderstaand plan zou een mogelijkheid zijn:

– Wanneer is het pdf boek helemaal klaar?
– Hoeveel hoofdstukken moeten er komen?
– Welke hoofdstukken zijn dat?
– Hoeveel tijd heb ik dan voor een hoofdstuk.

Dan komt er een onderverdeling. Stel je voor dat je op 21 maart je pdf boek wilt lanceren, dan heb je nu nog 5 maanden. Stel je boek bestaat uit 5 hoofdstukken. Voor elk hoofdstuk heb je een maand de tijd. Dan kun je je planning in gaan vullen. Dus hoofdstuk 1 is klaar op 15 november, hoofdstuk 2 op 16 december enzovoorts. Zet dat in een overzicht en je kunt voor jezelf ook afstrepen wat je hebt bereikt.

Stap 3: Uitwerken

De volgende stap is het daadwerkelijk aan de slag gaan met schrijven. Zoals met alles in het beter om iedere dag een beetje te doen, dan dat je aan het einde alles in een keer moet maken. Dan hoopt het op tot een enorme berg werk.

Al zijn er mensen die daar juist weer van houden, werken tegen de deadline aan. Maar hou in ieder geval je deadline strak aan. Als je dat eenmaal loslaat gaat het snel bergafwaarts.

Je kunt er beter voor zorgen dat anderen weten van je voornemen om een pdf boek te schrijven. En wanneer je het af wilt hebben. Dat legt namelijk extra druk en dat zorgt toch voor betere resultaten.

Wanneer je het boek afhebt dan is het zaak dat je het laat lezen aan anderen. Je kunt bezoekers van een forum uitnodigen om je pdf-boek gratis te lezen en daarbij opmerkingen te maken, maar het kan lastig zijn om mensen een heel boek te laten lezen, zeker als je een lijvig boekwerk hebt.

Daarom kun je er ook voor kiezen om een deel van je boek aan verschillende mensen te laten lezen. Dit zorgt ervoor dat de lezers een beperkt deel van je boek gericht kunnen beoordelen.

Neem deze beoordelingen mee in de uiteindelijke versie van je pdf boek en geef eventuele verbeteraars ook de credits in de zin van het noemen van namen.

Praktische zaken

Ik maak pdf documenten altijd eerst in Word. Er zijn verschillende opties waarmee je je wordbestand om kunt zetten naar een pdf bestand. Dit is echt de eenvoudigste manier. Eventuele updates moet je altijd in het origineel verwerken en dan weer opnieuw opslaan.

Een pdf document dat je wilt gaan verkopen sla je eerst lokaal op. Vervolgens kun je het in een beveiligde directory, online opslaan. Het is wel handig om deze bestanden handmatig te blokkeren tegen zoekmachines. Als een zoekmachine eenmaal een site of document heeft ontdekt, kom je er moeilijk vanaf.

Wat gaat het pdf boek kosten?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden, maar probeer een realistisch bedrag te gebruiken. Een te lage prijs is niet eerlijk voor jezelf, de vraag is ook hoe waardevol je product dan wordt beschouwd. Over het algemeen zetten verkopers van dergelijke producten te laag in.

Probeer de prijs te relateren aan wat je in de winkel ziet als je een boek over een bepaald onderwerp koopt bijvoorbeeld.

Soms kan het zelfs zo zijn dat je je pdf boek heel exclusief wilt maken. Je kunt dan een hele hoge prijs vragen. Je verkoopt dan minder boeken, maar als je een boek verkoopt is de winst vele malen hoger.

In het artikel van vrijdag ga ik in op de stappen vier, vijf en zes. De pre lancering, de lancering en de periode na de lanceringsfase.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

6 reacties

 1. Frank schreef:

  Waar kan je een boek te koop aanbieden? Alleen op je eigen site?

  • admin schreef:

   Daar kom ik nog op terug in het tweede deel. Maar er zijn andere mogelijkheden hoor. Morgen (vrijdag 23 oktober) verschijnt dat deel.

 2. locker schreef:

  Beste Bjorn,
  Heldere informatie! Maar het kan ook anders. Stuur je (roman)manuscript als e-mail naar de belangstellende lezer. O.a. de site boekenopener.punt.nl heeft daar succes mee.
  Vriendelijke groet,
  locker.

 3. bjorn schreef:

  wat een fantastische tips Bjorn, hier heb ik nou wat aan!!!

  (ps. ik heet ook Bjorn, en ben ook schrijver)

 1. 23 oktober 2009

  […] In het tweede deel over het schrijven van een pdf boek gaan we in op de volgende drie stappen, de stappen rondom de lancering van je product. De eerste stappen lees je in het artikel ‘Een pdf boek schrijven in 6 stappen’. […]

 2. 14 maart 2011

  […] geld te verdienen. Het staat of valt met het aanbod van de gratis content die er omheen staat. Een eboek verkoopt zichzelf niet, je moet wel laten zien welke kennis je al in huis […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *