Een goed CV maken

Een curriculum vitae (CV) maken is voor bijna elke sollicitatie verplicht. Je kunt het zien als een voorstel papier waarop je kort en krachtig aangeeft wie je bent en wat je geschiedenis is op het gebied van werkervaring, opleiding en verdere ontwikkeling.

Bij vrijwel elke bijbaan of gewone baan wordt er gevraagd om het meesturen van een CV omdat deze vaak al gebruikt wordt als een soort eerste schifting in het proces van het aannemen van iemand voor een baan.

Voldoe je aan de eisen?

De werkgever kan dan alvast kijken of iemand aan de eisen voldoet. Of iemand de juiste opleiding heeft en of er al enige ervaring is in het werk.

Het loont dus echt de moeite om een goede CV te maken.

Maak je eigen goede CV

Maak je eigen goede CV

De eenvoudige CV

Je kunt het beste starten met een eenvoudige versie van een CV. Gewoon je persoonlijke gegevens onder elkaar en dan verschillende kopjes waarin je in chronologische volgorde neerzet wat je allemaal aan opleidingen en banen hebt gedaan.

Waarom hier toch mee starten? Omdat het je inzicht geeft in alles wat je hebt gedaan. Dit document kun je gebruiken als basis document. Doe je weer een opleiding, of heb je nieuwe werkervaring opgedaan, pak dan je standaard document en zet het hierbij.

Een keer per jaar even je document bekijken (dit document heb ik tegenwoordig op Google Docs staan zodat ik er altijd en overal bij kan) en aanpassen waar nodig en je hebt altijd een up to date document op de pak. Je vergeet niets er in te zetten en het blijft actueel.

De creatieve CV

Op basis van dit document kun je je creativiteit los laten gaan. Voor sommige banen is het gewoon niet pakkend genoeg om een saaie CV mee te sturen. Dan kan het goed zijn om na te denken over een andere vorm.

Denk bijvoorbeeld aan een beschrijvende CV. Aan de hand van een verhaal jezelf en je geschiedenis vormgeven. Let er wel op dat het dan geen verkapte sollicitatiebrief wordt!

Je kunt ook een CV maken op basis van onderwerpen die je aan wilt snijden.

Een thema CV

Als je grote gaten hebt in een CV kan het de moeite lonen om niet zozeer op chronologische volgorde te werken maar meer op thematiek. Wat hoorde bij je functie en welke vaardigheden had je daar dan nodig?

Zelf ben ik van mening dat je een curriculum vitae niet al te spannend en creatief moet maken tenzij dat echt bij de functie hoort. De meeste bedrijven vinden een gewone CV prima omdat ze dan begrijpen wat je doet en waar het over gaat.

Een foto gebruiken?

Tenslotte kan het de moeite waard zijn om een foto van jezelf toe te voegen aan een CV.
Ik doe het zelf nooit, maar zeker in sommige beroepen kan het een voordeel zijn. Hoe iemand er uit ziet mag nooit een rol van betekenis spelen, maar tegenwoordig zoeken werkgevers echt wel naar je naam en dus je foto op bijvoorbeeld Linkedin en Facebook. Het is een afweging.

Over Social media gesproken, ik zet er vaak een link in naar mijn Linkedin pagina. Dan hoeven ze je naam zelf niet te zoeken op Google en stuur je ze meteen naar je zakelijke netwerk en niet naar je Facebook pagina waar de meeste mensen ander soort zaken op plaatsen. Het is maar een tip.

Gratis CV templates

Binnenkort zal ik op deze site een 25 tal gratis templates van CV’s plaatsen die je gratis kunt downloaden en gebruiken! Hou de site dus in de gaten!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *