Een bedrijf beginnen voor beginners
Veel mensen stellen de laatste tijd vragen over het opzetten van een eigen bedrijfje. Wat komt daar nu bij kijken? Maarten64 zette een aantal zaken op een rij.
Bestaansrecht
Om te beginnen moet je je afvragen of het zin heeft om een bedrijfje te gaan opzetten. Vraag jezelf eerlijk wat je kunt bieden en kijk naar de concurrentie. Kun jij het beter? Lees dan verder
Klanten
Om te beginnen zal je klanten moeten gaan zoeken. Zonder klanten heb je immers geen inkomsten en zonder inkomsten heb je geen bedrijf. Heb je klanten gevonden en denk je in de toekomst ook klanten te kunnen krijgen, dan is het tijd voor de volgende stap: Inschrijven
Inschrijven
Elk bedrijf begint bij het inschrijven in het handelsregister bij de kamer van koophandel. Voordat je dat gaat doen moet je een bedrijfsnaam verzinnen en voor jezelf bedenken wat je bedrijf precies gaan doen. Freelancers vallen onder een eenmanszaak en daarom is het ook van belang te weten dat schulden die je eventueel gaat maken ook kunnen worden verhaalt op je prive-vermogen. Eenmaal ingeschreven bij de kamer van koophandel ga je naar de belastingdienst, nadat je je hier hebt aangemeld kun je aan de slag. Binnen een paar weken krijg je bericht van de belastingdienst over je status binnen het belastingstelsel.
Er bestaan 2 soorten van ondernemers:
Ondernemer voor de BTW
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Wanneer je ondernemer voor in de inkomstenbelasting wilt worden zijn hier voorwaarde aan verbonden, zo moet je minimaal een aantal uur werken voor het bedrijf en moet je meerdere opdrachtgevers hebben.
De meeste freelancers worden in het begin ingedeeld als ondernemer voor de btw maar niet voor ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Wanneer je eenmaal genoeg uren in het bedrijf steekt en een omzet krijgt kun je worden beoordeeld als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen.
Zakelijke rekening
Meestal pikt je huidige bank het niet wanneer je zakelijk geld via je persoonlijke rekening laat lopen. Zakelijke rekeningen kosten immers meer dan persoonlijke, zo moet je betalen voor internet bankieren, rekening afschriften en transacties. Maak een afspraak bij de bank en regel dus een zakelijke rekening. In de meeste gevallen krijg je de eerste paar jaar van je bedrijf starterskorting, vraag hier na!
Verzekeringen
Wanneer je zakelijk een ongeval krijgt of schade berokkend valt dit niet onder je persoonlijke verzekeringen. Sluit dus een bedrijfsverzekering af, vaak zal de bank je dit aanraden bij het gesprek over de zakelijke rekening.
VAR Verklaring
Nu ga je voor opdrachtgevers aan de slag, deze betalen uiteindelijk de factuur die jij stuurt en dus geen werknemerslasten. Dit kan aan het eind van het jaar problemen opleveren voor de opdrachtgever. Deze problemen ontstaan wanneer je te weinig klanten hebt gehad en je te veel voor 1 opdrachtgever heb gewerkt. De belastingdienst ziet dit dan als verborgen dienstbetrekking, de opdrachtgever moet dan alsnog het werknemersdeel betalen. (Niet leuk dus)
Daarom is het van belang dat je een VAR Verklaring aanvraagt, deze verklaring is gratis aan te vragen bij de belastingdienst en geeft je opdrachtgever duidelijkheid over je zelfstandigheid. Meer informatie over een de VAR is hier te vinden: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-04.html
Boekhouding
Je bedrijfje loopt nu 3 maanden en het is tijd om de eerste aangifte van de BTW te doen. Deze is redelijk simpel en online vul je snel alles in, daarna betaal je het verschuldigde bedrag via je bank of krijg je BTW terug van de belastingdienst. Toch is het verstandig een boekhouder in de arm te nemen, deze kan je advies geven over alle zaken die je doet. Daarnaast kunnen ze je inkomstenbelasting aan het eind van het jaar doen, deze is een stuk ingewikkelder dan de BTW. Veel mensen verkijken zich op dit deel.
Vergeet ook niet dat alles wat je verdient niet 100% van jou is, aan het eind van het jaar moet je namelijk de belasting betalen die normaal gesproken door je baas werd verrekend. Verstandig is om de helft van al je verdiensten aan de kant te zetten, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Breng jezelf naar buiten
Opdrachten komen nooit vanzelf, je zal je bedrijf dus moeten promoten.
Begin met het laten drukken van kaartjes. Maak een logo en laat deze samen met je contactgegevens drukken, deel er zo veel mogelijk uit.
Daarnaast kun je nog gaan adverteren, hoe meer mensen weten dat je bestaat hoe beter.
Bovenstaand allemaal gelezen en nog meer zin om te beginnen?
Succes! 😉
Nog een interessante link
http://www.lancelots.nl/
Dit was echt wat ik nodig had bedankt!
Maar waarom staat dit op een site over HTML?
@Piet:
Omdat er vraag naar is.
@piet
Deze website draait niet alleen over html maar ook rond andere programmeer talen en alles wat met webdesign te maken heeft.
Het opstarten van een bedrijf behoort hier dus ook toe.
Veel plezier nog hier op html-site.nl
Joren
Ik sluit me helemaal aan bij het artikel. Daarnaast is ook doorzettingsvermogen van belang.
Leuk stuk!