Een 404 error pagina, wat is dat?

De wedstrijd voor een 404 pagina voor html-site is ten einde. Er wordt nog nagedacht over de beste inzending. Maar wat is ook alweer een 404 pagina. Wat betekent dat en welke errorpagina’s zijn er nog meer?

Kan de pagina niet vinden

De pagina ‘404 kan de pagina niet vinden’ wordt getoond wanneer iemand je website bezoekt, maar een verkeerde URL heeft ingegeven. Dit kan komen doordat een pagina verwijderd is of doordat er een typefout is gemaakt. Wanneer er dan vervolgens geen pagina getoond kan worden valt de server terug op de 404 pagina. Standaard ziet deze pagina er in Internet Explorer als volgt uit:

errorpagina in internet explorer

Andere foutmeldingen

Deze foutmelding is overigens een andere dan wanneer de server niet gevonden kan worden. Er zijn trouwens nog heel veel andere meldingen en bijbehorende codes. Bijvoorbeeld:
301: Permanent verplaatst, 403: verboden toegang, 500: Interne server fout en 505: http versie niet ondersteund.

Code opbouw

De opbouw van elke code is gebaseerd om de drie getallen. Het eerste getal staat voor de groep. In het geval van de 404 error is dat de groep “Client error”. Het tweede cijfer geeft aan dat het gaat om een algemene syntax fout, wat kan duiden op een spelfout. Het derde cijfer geeft de specifieke fout aan.

Omgaan met foutmeldingen

Je kunt op verschillende manieren omgaan met de foutmeldingen.
1. Negeren
Je kunt de fouten negeren en er geen aandacht aan besteden. Er wordt op de server van je host een logboek bijgehouden, maar daar hoef je niets mee te doen.
2. Veranderen
Je kunt in de logbestanden kijken waar bezoekers vaak naar toe gestuurd worden, wat een foutmelding geeft. Je kunt dan deze fouten veranderen, door bijvoorbeeld een pagina te maken met de betreffende naam. Kijk dan ook goed waar de bezoeker vandaan komt. Wellicht heeft een linkpartner een fout in de URL staan.
3. Redirecten
Je kunt bezoekers automatisch laten doorsturen naar je indexpagina wanneer er een 404 error verschijnt. Het voordeel is dat de bezoeker minder snel zal wegklikken. Wellicht vindt hij toch iets van zijn gading. Je moet hiervoor wel een eigen 404 pagina kunnen aanmaken.
4. Google
Google biedt tegenwoordig ook de mogelijkheid om alternatieven weer te geven. Google zoekt naar een pagina die mogelijk lijkt op de ‘foute’ pagina die werd gezocht. Dit onderdeel zit in het webmasterhulpprogramma, wat weer hoort bij je Google account.

een eigen 404 pagina

Al met al is het verstandig om oplossingen te zoeken voor 404 errors. Een bezoeker zal in ieder geval niet lang op je website blijven wanneer hij de standaard foutmelding krijgt. Zorg in ieder geval, eventueel in samenspraak met je host, voor een eigen 404 pagina. Dat maakt het wel weer wat aantrekkelijker voor bezoekers om op jouw website te blijven.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Edwin Waelbers schreef:

    Klopt wat je zegt. Een eigen 404 pagina is bijna een must. Er geen hebben of een slechte versie kost je een hoop bezoekers en dus klanten.

    Er gewoon ééntje hebben om te hebben, is ook niet goed. Als je een 404 error pagina gaat aanmaken, zorg dat het dan allemaal een beetje gebruiksvriendelijk is.

    Een leuke aanvulling voor je artikel:
    <a href="http://www.usability-vlaanderen.com/2011/11/geef-zin-aan-je-404-error-pagina.html">Geef zin aan je 404-error pagina</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *