De principes van website design

webdesignWebdesign is het proces van plannen, bouwen en uitvoeren van onderdelen zoals tekst, plaatjes en formulieren. Deze worden op een website geplaatst met behulp van html tags. Normaal gesproken bestaat webdesign uit layout met tekst en plaatje, waarbij verschillende pagina’s verbonden worden door navigatie met behulp van hyprlinks. Designen kan worden gezien als het proces waarbij de verschillende onderdelen worden gemaakt en geplaatst.

Algemene principes

Zowel basisonderdelen zoals tekst en plaatjes die op een website komen te staan, zo kan ook het plaatsen van meer ingewikkelde aspecten, zoals animaties, grafieken, video en muziek, een onderdeel zijn van webdesign. Om met deze zaken aan de slag te kunnen moet je als webdesigner toegang hebben tot plugins zoals Flash, Quicktime en Java.

Basisaspecten van webdesign

Er zijn een aantal basisaspecten van webdesign:

  • De content – De inhoud van je website moet relevant zijn voor de site en gericht zijn op hetgeen je publiek wil lezen.
  • Gebruiksvriendelijk – De site moet gebruiksvriendelijk zijn, met een vertrouwde en eenvoudige navigatie en interface.
  • Aanblik – door gebruik te maken van CSS wordt een site consistent en eenduidig in verschijning. De aanblik van je webpagina blijft iedere pagina hetzelfde.
  • Zoekmachine vriendelijk – De website moet eenvoudig te vinden zijn voor zoekmachines en adverteermedia

Zichtbaar maken

Wanneer het design van je website klaar is moet je je website publiceren op het internet. Dit doe je het beste door ftp te gebruiken. Eenmaal gepubliceerd zijn er vele middelen voorhanden om te zorgen dat er bezoekers komen en dat de site populairder wordt. In ieder geval is het zaak om veel te werken aan een website, uiteindelijk is een website nooit af.

Grafisch of technisch?

Afhankelijk van de achtergrond van jou als webdesigner ligt er een focus op hoe je site werkt en hoe deze eruit ziet. Webdevelopers die een grafische achtergrond hebben zullen meer aandacht hebben voor de uitstraling van een website. In tegenstelling tot developers met een meer technische achtergrond, waarbij de aandacht meer zal uitgaan naar goede code. Dit is tevens de reden dat SEO-ers minder aandacht zullen hebben voor het design en grafici minder aandacht hebben voor zoekmachinevriendelijke sites. Samenwerking tussen deze twee partijen lijkt dan ook voor de hand te liggen, maar komt in de praktijk misschien te weinig voor.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Tim schreef:

    Kort maar krachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *