De navigatie op een website
Een van de meest essentiele onderdelen van een website die meestal ondergewaardeerd wordt is de navigatie. Op de website moet een menu voorkomen zodat de gebruiker de weg kan vinden. In dit artikel willen we een aantal zaken met betrekking tot navigatie op je website belichten.
De plaats van een menu
Met het menu moet ieder deel van de website te bereiken zijn. Plaats een menu bovenaan een pagina of aan de linkerkant. Bovenaan is handig als er een beperkt aantal onderdelen zijn. Op onderstaand plaatje zie je de website van citroen. Zij hebben een menu aan de bovenkant van de website geplaatst. Deze klapt ook uit, daarover later meer.
Wanneer de onderdelen van een website wat uitgebreider zijn dan kun je beter kiezen voor een menu aan de linkerkant. De site van het CWI, werk.nl, kiest voor een menu aan de linkerkant.
Stel dat er een onderdeel aan dit menu moet worden toegevoegd dan kan dat zondert problemen. Deze lijst kan in feite eindeloos lang worden. Of dat verstandig is, is overigens een andere vraag.
Ook handig is een menu bovenaan voor de hoofdonderdelen van een website en een menu aan de linkerkant voor een subnavigatie. De volgende website heeft ervoor gekozen om dit te doen.
Subnavigatie is met name handig wanneer een hoofdnavigatie vele onderdelen heeft. Je kunt een subnavigatie natuurlijk ook direct onder de horizontale navigatie plaatsen, zoals gedaan is op html-site.nl zelf.
JavaScript menu
Vaak zie je toch dat er gekozen wordt voor een menu dat kan uitklappen en allerlei mooie dingen kan doen, maar er wordt dan JavaScript gebruikt. Dat kan, maar hou er dan rekening mee dat er gebruikers kunnen zijn die JavaScript uitzetten. Het is daarom handig om een alternatief aan te bieden zodat bezoekers, en belangrijker, zoekmachines ook de juiste links kunnen volgen. Een zoekmachine zal een menu gebaseerd op javascript niet volgen. Veel sites kiezen ervoor om onderaan de pagina een sitemap te plaatsen als extra naast de gewone navigatie. Hierdoor zijn alle belangrijke pagina’s altijd te bereiken.
Zoek en vind
Naast de navigatie is het onmisbaar om een zoekfunctie te hebben op je site. Dit is de aanvulling op de navigatie. Hiermee kun je uiteindelijk alles vinden wat je als bezoeker nodig hebt. Welke zoekmachine je op je eigen site kunt plaatsen en hoe je dat moet doen schrijven we in een volgend artikel.
Erg goed artikel 🙂
Waar ik nog naar op zoek ben is hoe je een goed paginasysteem met htaccess en php krijgt, mooie URL’s, dynamische titels en zoekwoorden.
Zie ook http://www.mod-rewrite.nl/
Bij dat voorbeeld van ma-web.nl, ik wil ook zo’n uitgebreide navigatie maken met waarschijnlijk nog een submenu. Maar hoe zorg je er nou met htaccess voor dat je een URL zoals deze: domein.nl/categorie/subcategorie/content.html krijgt? Habbo.nl heeft zo’n mooi paginasysteem.
Ik gebruik daarvoor inderdaad htaccess, de volgende syntax:
RewriteCond %{REQUEST_URI} /
RewriteRule ^([^.]*[^/])$ /index.php?page=$1&%{QUERY_STRING}
/categorie/content?bla=bla
wordt intern doorverwezen naar
/index.php?page=categorie/content&bla=bla
De juiste pagina vindt je met php doordat alle pagina’s een unieke path hebben.
Mooi artikel.Zeker een punt om aandacht aan te geven.Ik ben namelijk ook niet zo’n voorstander van java.Ik wil graag ook een menu met submenu,maar zonder java.En ik zou graag wat meer willen weten over htaccess (?).