De meest voorkomende fouten bij ‘not-valid’ pagina’s

Iedere webdesigner heeft het wel eens of vaak meegemaakt: “This page is not valid…”, en dan soms honderden fouten. De een zal er voor kiezen om dit volledig te negeren, de ander doet zijn uiterste best om de opmerkingen die de validator geeft te verbeteren. Wij sommen een aantal veel gemaakte fouten op zodat je deze in ieder geval kunt voorkomen.

Een Document Type Definition

De Document Type Definition (DTD), geeft de browser informatie over de manier waarop de html code geïnterpreteerd moet worden. Ook de validator haalt hier zijn informatie vandaan. Wanneer je geen DTD hebt zal dit dus de eerste foutmelding betekenen.
Er zijn drie DTD’s voor elke versie van html. Strict, transitional en frameset. Wanneer je transitional gebruikt heb je de meeste vrijheid, je kunt dan bijvoorbeeld afgekeurde tags gebruiken. Deze mogen in strict niet voorkomen. Een site die in transitional een aantal fouten geeft, zal er in strict waarschijnlijk nog meer geven omdat deze nog veel strenger is.

Tekencodering

Een goed geschreven website krijgt ook een tekencodering mee. Vaak gaat het dan om de regel waar de volgende code staat: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">. In dit geval wordt karakterset UTF-8 gebruikt, een andere veelvoorkomende karakterset is iso-8859-1. Wanneer je nu in de laatste karakterset een turkse letter zou gebruiken, zou deze niet herkend en dus niet weergegeven worden. Voor UTF-8 geldt dat er voor ieder teken van oosterse of westerse lettertekens een code is. De validator zal hierbij wel eisen dat je de juiste UTF-8 codering dan ook gebruikt.

Het alt-attribuut

Goed voor een groot deel van de foutmeldingen is het weglaten van het alt-attribuut bij plaatjes (img). Deze is in de stricte versies vereist. Daarnaast is het ook gewenst, zeker voor groepen gebruikers die niets aan plaatjes hebben of die plaatjes niet willen zien, maar wel willen weten waar ze voor staan. En dan hebben we het nog niet gehad over zoekmachines, die bekijken geen plaatjes, maar lezen de alternatieve (alt) tekst.

Beginnen en dus eindigen

Wanneer je een paragraaf begint met <p>, en niet afsluit met </p>, zal geen enkele browser daar moeilijk over doen. Een nieuwe alinea start gewoon weer op de gewenste plek. Toch moet er bij bepaalde versies van html, zoals html 4.01 strict en xhtml 1.0 een afsluitende tag worden geplaatst, anders is er wederom een foutmelding. Maak er dus een goede gewoonte van om een gestarte tag direct af te sluiten en dan de tekst er tussen te plaaten.

xhtml en html

Een veelvoorkomend probleem is ook het verschil tussen xhtml en html. Hierboven werd al een voorbeeld gegeven, xhtml wil dat je begint en eindigt met een tag. Sommige tags kennen van oorsprong geen eindtag, zoals de br (regel afbreken). Deze wordt in xhtml geschreven als <br />. Wanneer je dus de spatie en de / vergeet krijg je onherroepelijk een foutmelding.

Tot slot

De Validator van het W3C geeft je veel engelse informatie over de gemaakte fouten. Wanneer je deze stap voor stap doorloopt en de fouten aanpast zul je zien dat je vaak al bij een aanpassing meerdere fouten wegwerkt. Voordelen? Je site is valid. En wat daar het voordeel van is? Daar zullen we later nog wel eens op in gaan…

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. De spatie voor de / bij br is niet verplicht hoor 😉

  2. Erwin schreef:

    Volgens mij is het wel verplicht hoor. Bij alles dat je short afsluit moet ” />” dus met een spatie

  3. Sebastiaan schreef:

    Again: de spatie bij br is niet verplicht. Dit is een handigheidje om je code beter te kunnen lezen, en om ervoor te zorgen dat sommige browser *kuch* IE *kuch* het ook snappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *