De juiste tekst in zoekresultaten
Je gaat steeds beter scoren in de zoekresultaten, maar nu komt het er op aan dat je ook een goede tekst toevoegt aan je website die verschijnt als een bezoeker op ergens naar zoekt in Google.
Het is in ieder geval belangrijk dat je je bedenkt dat iemand meestal op zoek is naar een antwoord op een vraag die hij of zij heeft. Stel dat iemand “fiets kopen” intikt in Google, dan is hij waarschijnlijk op zoek naar een plek in de buurt waar hij een fiets kan kopen. Met dit in het achterhoofd, waar zet je dan de tekst die volgens jou relevant is voor de bezoekers om te zien in de zoekresultaten?
Metatag Description
Deze zet je in de metatag ‘description’. Er wordt gezegd dat deze metatag niet van invloed is op de zoekresultaten, niet van invloed is op je SEO. Dat is waar, maar je kunt er wel invloed mee uitoefenen. Datgene wat in de description staat wordt namelijk gebruikt als beschrijving onder het resultaat. Ik zal laten zien dat dit zo gaat. Stel ik ben op zoek naar een website waar ik koffie kan kopen. ‘Koffie kopen’, is de zoekopdracht die ik geef.
Het resultaat zie je hieronder.
Zoekresultaat voor koffie kopen
Je ziet dat er sprake is van enkele advertenties, waarover zodadelijk meer, en de gewone organische resultaten worden getoond. Het derde resultaat van koffiekopen.nl lijkt te zijn wat we zoeken. De website waar we op terecht komen ziet er dan als volgt uit:
De broncode is als volgt:
Koffie Kopen - Koffie Kopen
Een omschrijving als advertentie
Je ziet hier dat de description hetzelfde is als de omschrijving in de zoekresultaten. Zie deze omschrijving dus als een advertentie waarin je de link promoot, net zoals dat gebeurd in de gesponsorde resultaten die rechts en boven de organische resultaten verschijnen.
DMOZ
Het gaat trouwens niet altijd op dat deze informatie wordt gebruikt. Er is ook de mogelijkheid dat Google de informatie haalt uit DMOZ, de open directory die Google nog steeds gebruikt als waardevolle bron. De gegevens van HTML-site bijvoorbeeld komen hier nog steeds uit voort. Dit kun je trouwens voorkomen door de volgende code aan je website toe te voegen:
Bekijk advertenties
Kijk voor de omschrijving van je website dus eens in de advertenties. Over veel advertenties wordt goed nagedacht en zijn dus waardevol om te gebruiken. Leg voor jezelf een soort database aan waarmee je een overzicht krijgt wat voor jezelf goede teksten zijn om eventueel zelf te kunnen gebruiken (natuurlijk niet letterlijk).
Google Places gebruiken
Stel dat je op een plaats gericht bent, bijvoorbeeld met de zoekopdracht ‘fiets kopen rotterdam’, dan komt ook nog een ander aspect aan de orde, namelijk je beschrijving in Google Places. Zoals je hieronder ziet zijn er enkele resultaten in Google maps weergegeven.
Als je dan doorklikt naar het eerste resultaat dan zie je een beschrijving van matrabike zelf. Een mooie kans om je bedrijf goed te promoten!
Wat voor dat laatste puntje(Google Places) belangrijk gaat worden zijn de geo meta tags. Zie ook deze forumpost: http://localhost:8888/forum/22_24558_0.html#5
De tekst in een description wordt gebruikt om te tonen in de resultaten, hier moet je dus een verhaaltje schrijven waarbij de bezoekers naar jou website komen. Het heeft geen invloed meer op je SEO.
Zodra je veel goede keywords in de tekst gebruikt en ook goede backlinks erachter hebt is dat beter dan het gebruik van meta description.
Bedankt voor deze waardevolle aanvulling!
Nog een leuk iets wat wordt weergegeven is de Microformats. Hiermee kan je alle belangrijke informatie tonen aan google, bing en yahoo.
Microformat werkt met classes en een veel betere en uitgebreidere is Microdata voor HTML5.
Als je het dan toch over microformats hebt, moet je gelijk kijken naar RDF(A) en OpenGraph. Zijn hele mooie dingen, alleen vervelend om te implementeren.
Tegenwoordig met HTML5 de microdata's zijn makkelijk te implementeren en het werkt goed. Laatst zijn google, bing en yahoo daar een site over begonnen schema.org