De geheimen van een goede domeinnaam
Een domeinnaam kiezen is niet eenvoudig nu ze tegenwoordig ongeveer allemaal bezet zijn. Er zijn een paar mogelijkheden om toch aan een goede domeinnaam te komen. Om kort te gaan, door er een te kopen of door het opzetten van een nieuwe merknaam.
Een domeinnaam kopen
Via enkele handelswebsites zoals tbforum of sitedeals bestaat er de mogelijkheid om nog een goede domeinnaam op te kop te tikken. Er zijn altijd mensen die wat creatiever nagedacht hebben over een domeinnaam, deze eerst kopen en er vervolgens niet zo veel mee doen, of met winst proberen te verkopen.
Waar let je op bij het kopen van een domeinnaam?
Zorg eerst dat je zeker weet dat degene met wie je zaken doet ook echt de eigenaar is. Dat kun je simpel opzoeken bij de SIDN, als het gaat om een .nl domeinnaam.
Naast de juiste gegevens moet je er op letten dat je geen domeinnaam koopt met daarin een merknaam. Een domeinnaam als ‘coca-cola-site.nl’ ziet er wel interessant uit, maar je verliest een rechtszaak gegarandeerd als Coca cola de eigenaar wil worden van deze naam en je geld is weg, afgezien van enorme kosten als er schadeclaims volgen.
Niet dat bovenstaande direct zal gebeuren, maar ik zou het risico gewoon niet nemen, je hebt er niets aan. Vandaar dat ik tegenwoordig opteer voor de andere optie.
Een eigen merknaam bedenken
Er zijn nog genoeg andere namen te bedenken die niets betekenen of die nog niet zijn vastgelegd. Zo een domeinnaam kan, als je het goed doet uitgroeien tot een merk. Zo is Google ook ooit begonnen, met een volslagen onbekend woord, en dat gaan gebruiken als merknaam. Tegenwoordig kent iedereen deze naam.
Je kunt denken aan iets wat helemaal zelf verzonnen is, maar ook iets wat enigszins ergens op slaat. Zoals ik heb gekozen voor html-site. HTML voor de markup taal van websites en ‘site’ omdat dat een algemene uitgang is voor websites. Op deze manier kun je van alles bij elkaar bedenken.
Als je iets helemaal nieuws bedacht hebt dan doe je er goed aan twee extenties vast te leggen, de .nl (of .be) en de .om extentie. Dan weet je zeker dat je in de toekomst ooit kunt uitbreiden naar het engels als je dat zou willen.
Wel of geen streepje?
In html-site zit een streepje en de domeinnaam zonder streepje staat voor veel geld te koop. Aan de ene kant leuk omdat deze site blijkbaar een goede naam heeft ontwikkeld, aan de andere kant jammer omdat men zegt dat domeinnamen met streepjes erin minder waard zijn.
Ik denk dat dat minder relevant is geworden door de macht van Google. De meeste mensen zoeken iets op via een zoekmachine en minder mensen gaan rechtstreeks naar een domeinnaam tenzij ze deze al kennen en dan is het streepje niet meer zo erg.
Dus wanneer je goede content aanlevert dan wordt je site ook beter vindbaar en komen de bezoekers wel. En op sites die blijkbaar een goedgekozen domeinnaam hebben, maar dan zonder goede inhoud, i de bezoeker weer snel vertrokken en komt die uiteindelijk niet meer terug.
Tenslotte
Conclusie, hecht niet teveel waarde aan je domeinnaam, kies een goede en ga daar dan mee verder. Laat je er niet te lang mee in om de juiste domeinnaam te kiezen. Of je site bekend wordt hangt veel meer af van een goede inhoud. Wat vind jij?
Bjorn Simmering
“Conclusie, hecht niet teveel waarde aan je domeinnaam, kies een goede en ga daar dan mee verder.”
Helaas is je domeinnaam je belangrijkste keyword voor je site. Stel;
Ik ben een normale bezoeker, op zoek naar de review van een film die ik graag wil zien. Ik zoek in google “Film Review voor …”, in mijn google, krijg ik dan waarschijnlijk bovenaan iets in de zin van ‘filmreview’ of ‘filmreviews’, iets in die trend. Het is dus ZEER BELANGRIJK om VEEL TIJD te besteden aan het kiezen van een goede domeinnaam.
Ook als mensen op mijn naam zoeken, lijkt het me eerder dat ze op mijn site uitkomen (mijn naam), dan op een of ander woord wat niks met de site te maken heeft, met dezelfde content.
Ook het verhaaltje van het coca-cola gebeuren. Waarschijnlijk, en het is in de meeste gevallen zo, is het voor zo’n bedrijf goedkoper om het domein te kopen, dan om een rechtzaak te starten. Zou ik ook doen. Liever 1000 euro om het domein te kopen, dan 2000 voor de advocaatkosten, etc. En waarschijnlijk zullen ze ook eerst beleefd vragen om het domein af te staan, ipv meteen een rechtzaak af te spannen.
Als het dan uiteindelijk zover komt, leg je het af, inderdaad, maar in weinig gevallen komt het zo ver.
Het streepje moet niet veel schelen in de waarde van je domeinnaam. Het is vaak zelfs handig om woorden mee te scheiden, waardoor het in waarde kan stijgen. Maar ik zou niet meer betalen voor het domein “websitemaken.nl” dan voor het domein “website-maken.nl”. Wel zou ik meer betalen voor het domein “auto-ophalen” dan voor “autoophalen”.
Voor andere domeinextensies kun je naar who.is gaan (ook voor .nl).
Niet om te beledigen, maar dit is een erg botte post, zeer gefocust op één mening/ervaring. Jammergenoeg, is de waarheid dat er meer meningen en ervaringen zijn. De tip is daarom ook om iets meer research te doen, vóór je een post schrijft.
Ik kan me wel vinden in je punten alleen ben ik het niet overal mee eens, maar dat blijkt al uit mijn post.
Het voorbeeld van de filmreviews geeft al aan dat er een manco zit. Zo krijg ik als een van de eerste resultaten imdb.com. Een ‘eigen merk’.
Maar je hebt wel gelijk als je zegt dat een domeinnaam een belangijk keywoord is voor een zoekmachine, maar niet het enige. (Gelukkig maar)
Ook zijn er genoeg voorbeelden van sites met bijvoorbeeld een eigen naam die in een grijs verleden hier een sitecheck vroegen en met die sitecheck boven de eigen website komen te staan in zoekresultaten, gezocht op een eigen naam.
Het is al met al een interessante discussie.
Overigens bedankt voor de who.is toevoeging.
Ook zijn er genoeg voorbeelden van sites met bijvoorbeeld een eigen naam die in een grijs verleden hier een sitecheck vroegen en met die sitecheck boven de eigen website komen te staan in zoekresultaten, gezocht op een eigen naam.
Dat komt omdat die site’s kleiner zijn dan html-site. Zelfs zo klein dat html-site met zon review naar boven komt. Ook dat heeft dus niks met een domeinnaam te maken. Ik ben het daarom ook volledig eens met Daan..
Goed artikel Bjorn, het is inderdaad waar dat een domeinnaam zonder streepje(s) meer waard is dan een domein met. Maar zolang je zelf gebruik maakt van deze domeinnaam doe je het nog steeds erg goed in Google dacht ik zo. 😉