De basisprincipes van stylesheets
Om de basisprincipes van stylesheets te kunnen uitleggen, is het handig om eerst te weten wat er eigenlijk met een stylesheet wordt bedoeld. Daar wordt dan ook eerst even in het kort op ingegaan. Als het helemaal duidelijk is wat er met een stylesheet wordt bedoeld, komen de basisprincipes van stylesheets aan de orde.
Wat is een stylesheet?
Een stylesheet kan omschreven worden als een soort van grafische omlijsting voor documenten. Het stylesheet laat aan de browser weten op welke wijze elementen moeten worden weergegeven op het scherm. CSS is een bekende term als het om stylesheets gaat en de afkorting staat dan ook voor Cascading Style Sheets.
Het is een handige methode om met CSS de verschillende elementen op de betreffende internetpagina specifieke eigenschappen toe te kennen. Hierbij kan je denken aan de achtergrondkleur, die op de website wordt gebruikt of aan het font dat toegepast wordt. Met de stylesheets kun je in elk geval meer gebruik maken van opmaakmogelijkheden als in html.
Gebruik van CSS
Een ieder die eisen stelt aan het maken van een website kan ervoor kiezen om Cascading Style Sheets te gebruiken. Door CSS te gebruiken wordt er namelijk een eenduidige opmaak van een website gegarandeerd. Bovendien kun je bij het gebruik maken van CSS eenvoudig en snel de opmaak van de verschillende webpages aanpassen en er elementen aan toevoegen.
Elementen kunnen bijvoorbeeld toegevoegd worden aan tags, waardoor er een achtergrondkleur wordt weergegeven voor een bepaalde tekst, die weer is opgemaakt in een geselecteerd lettertype. Een class kan worden toegekend als je <p> en <span> tags gebruikt. Aan de class kan een naam worden toegekend, waardoor de natuurlijke waarde van de betreffende tag in stand gehouden wordt.
Implementeren van een stylesheet
Er is een aantal verschillende manieren, waarop een stylesheet gebruik kan worden op een webpagina. Dat zijn achtereenvolgens een externe stylesheet, interne stylesheet en een inline stylesheet. De meest gebruikte methode is de externe stylesheet, waarbij de CSS in een afzonderlijke bestandje moet worden opgeslagen.
Als er een bijzondere vormgeving moet komen op een webpagina, die verschilt ten opzichte van de overige pagina’s, dan kan je gebruik maken van de interne stylesheet. Inline stylesheets worden haast niet gebruikt, omdat ze haaks staan ten opzichte van het doel van de stylesheets, namelijk het scheiden van de presentatie en inhoud.
Bouwstenen CSS
Als je hebt besloten waar de stylesheets neergezet gaan worden, kan er van drie methoden gebruik worden gemaakt om de stylesheet te vullen, die overigens ook gecombineerd kunnen worden. Je kunt een stijl toekennen aan een specifieke tag, je kunt een class benoemen en er kan een id worden gedefinieerd die in principe bestemd is voor de <div> tag. Bovenstaande opties zijn gebaseerd op de basisprincipes van stylesheets, maar uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden.
Als dit dan toch de basisprinciepes zijn, vind ik het zeer slecht dat je niet eens uitlegd waar CASCADING nou voor staat. Dit is namelijk en zeer belangrijk onderdeel in het begrijpen van CSS.
Heb ik ooit al eens uitgelegd in het artikel http://localhost:8888/css_voor_gevorderden.php
Dat weten de mensen die dit artikel lezen toch niet? En ook ik bent niet echt het type om verder te gaan spitten in oudere artikelen hiervoor.
Mijn opmerking is meer gemaakt op de titel en de inleiding, je wilt uitleggen wat stijlbladen zijn, maar in feite doe je dat dus niet door een van de belangrijkste dingen achterwege te laten. Om daarna dan te zeggen dan je het al ooit gedaan hebt vind ik ook dom, want wat is de reden waarom je het niet nog een keer zou zeggen?
Ga bij je moeder huilen ofzo Daan
:’)
Is gewoon opbouwende kritiek
Ik ben de moeder van Daan. En ik kan zeggen dat Daan een zeer pientere jongen is, die nooit huilt.
Zelfs toen we een zielige drama gingen kijken, huilde iedereen, maar Daan niet.
Thom, ik bied bij deze de kans aan om bij mij uit te huilen.
Volgens mij heb je het nodig?
Veel liefs,
Mama
Hallo luitjes 🙂
Hai, zeg er eens wat van DNA! Die opmerkingen van de jeugd van tegenwoordig!