Een invulformulier kan op je website voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo is het mogelijk een invulformulier voor een offerteaanvraag te maken voor je website, maar kan het ook om een bestelformulier gaan of om een feedback formulier. Op de vraag hoe maak ik een goed invulformulier zal hieronder uitgebreid antwoord worden gegeven.

Kenmerken van een invulformulier

Een invulformulier kan op verschillende manieren worden vormgegeven en daarbij kunnen er keuzes worden gemaakt tussen onder meer keuzerondjes, memovelden, tekstvakken en selectievakken. Je kunt de vormgeving en keuzes die je maakt voor het invulformulier dan ook afstemmen op het design van de rest van de websites.

Invulformulier maken

Bij het maken van een invulformulier kun je gebruik maken van de <form> tag, waarmee het invulformulier begint. Het formulier eindigt als je de tag </form> gaat gebruiken. De tag <form> kun je natuurlijk aanpassen om een actie mee te geven. Zo kan je een naam meegeven, wat nodig is als er javascript gebruikt gaat worden en kan er een keuze worden gemaakt voor de method ‘get’ of ‘post’, waarmee het wordt verzonden. Bij action kan vervolgens een emailadres worden aangegeven of de url van een script. Daarna kan er begonnen worden met het aanmaken van een tekstveldje, tekstvak of selecteerbox.

Tekstvak en selecteerbox

Bij de keuze voor een tekstveldje, tekstvak of selecteerbox kan er gebruik worden gemaakt van de tag <input>. Een tekstveld kan worden gebruikt als je wilt dat de gebruiker cijfers of letters in het tekstveld typt. Een tekstvak is groter en geeft de gebruiker de ruimte om zinnen te typen. Hiervoor kun je dan rows gebruiken om het aantal rijen tekst weer te geven en met colls kun je de breedte aangeven in het aantal cellen. Om een selecteerbox te maken kun je gebruik maken van de tag <select>. Met deze tag kun je de lijst met opties starten om daarna de lijst weer af te sluiten met </select>.

Formulier verzenden of resetten

Naar aanleiding van bovenstaande informatie kun je een goed invulformulier maken. Om het formulier te kunnen verzenden of te resetten kun je gebruik maken van de button reset en submit. Deze actie begint met <button> en eindigt met </button>, waarbij je dus een keuze kan maken tussen reset en versturen.

En nu concreet

Hoe je een formulier praktisch in je site kunt plaatsen lees je in het artikel Formulier in php. Ook in het forum staat een tutorial over een simpel formulier opslaan en uitlezen.

Wil of heb jij ook een website?

  • Krijg elke dinsdag tips en ideeën voor je website
  • Ontvang het ‘Het Complete Blog Ideeën boek‘ helemaal voor niks
  • Iedere week een update van nieuwe artikelen op mijn website

Meld je ook aan!