Content management systemen voor je website
Vrijwel iedere blog maakt tegenwoordig gebruik van een content management systeem (CMS). Ofwel zelf geschreven, ofwel ontwikkeld door een team van schrijvers. Bij het eerste kun je het CMS helemaal aanpassen aan je eigen wensen, het voordeel van de tweede is dat er een team van mensen continu aan het werk is om alles te verbeteren. Je hoeft dus zelf het wiel niet uit te vinden. In dit artikel willen we een paar belangrijke content management systemen de revue laten passeren. Welke bij jouw past moet je tenslotte zelf bepalen.
Expression Engine
Expression Engine is een nieuwkomer in het CMS landschap. Het is vanaf de basis ontwikkeld. Hoewel het een krachtig CMS is, is het wel wat ingewikkeld om ermee te leren werken en er alles uit te halen. Aan de andere kant is het voor wat complexere sites de investering wel weer waard. Ook is er een financiële investering nodig als je een eigen versie wilt hebben. Er zijn dan wel weer een heel aantal gratis modules beschikbaar. De ‘core’ versie is gratis, de personal versie kost net geen honderd dollar. De commerciële versie is een kleine 250 dollar. Je kunt bij de laatste twee wel rekenen op professionele support.
De site http://north.bensaunders.com/ draait op Expression engine.
Movable Type
Movable type is een van de oudste CMS. De eigenaar is ‘Six apart’ en zij geven je goede support op het CMS. Typepad is de gehoste versie van Movable type. Het verschil met andere systemen is dat Movable type steeds statische pagina’s genereert, hiermee wordt iedere keer als je een verandering doorvoert, de site opnieuw gemaakt. De vraag is of dit voor grotere websites niet nadelig is. Het systeem is open source en dus gratis. Zien hoe het werkt? Maak een gratis account aan bij de Nederlandstalige versie van typepad.
Blogger.com
Weet je niet waar je moet beginnen, maar heb je wel goede ideeën voor een weblog, ga dan naar blogger.com. Deze site van Google leidt je in een paar eenvoudige stappen naar een weblog. Daarbij heb je de mogelijkheid om een aantal templates te gebruiken die gemaakt zijn door de beste CSS developers. Het is basic, maar blogger biedt je toch de meest gebruikte toepassingen voor een weblog.
WordPress
Het WordPress platform is de laatste jaren enorm gestegen in populariteit. De ondersteuning is enorm. De updates zijn frequent en er zijn ontelbaar veel plugins te vinden. Al met al een belangrijke speler op de markt van CMS. Op wordpress.com kun je een gehoste versie van wordpress uitproberen.
Drupal
Tenlotte aandacht voor drupal. Dit uitgebreide CMS, waar je zelfs meerdere blogs op kunt draaien naast bijvoorbeeld een forum, is wellicht het meest complete CMS, maar misschien te complex. Er is veel kennis voor nodig om alles uit Drupal te halen. De documentatie schiet daarin ook wat tekort, wat overigens wordt goedgemaakt door de actieve community van Drupal.
En Joomla?
Ga je gang en bespreek Joomla hier ook.
Joomla! Wins ‘Best CMS Award’ Again!
Joomla! as the winner of “Best PHP Open Source Content Management System” for 2007
is toch niet voor niks?
Interessante post. Ik zie ExpressionEngine nu voor het eerst. Toch wel een blundertje inderdaad dat Joomla niet meegenomen is.
Er zijn ook nederlanders actief op het Open Source CMS vlak: Pivotx. Ook zeker het bekijken waard.
Bekijk ook eens CMS Made Simple (www.cmsmadesimple.org). Werkt ook zeer goed. Persoonlijk vind ik het beter werken als Joomla.
Joomla wordt wel veel gebruikt, maar genereert helaas geen valid code….
voor nog meer cms:
http://www.cmsmatrix.org/
Ik mis Website Baker ook nog.
Zeer handig en krachtig CMS.
http://www.websitebaker.org
Ik mis textpattern.