Charlotte’s Law – passie voor recht en mensen

De rechtspraak lijkt droog en saai. Het liefst zou je er niets mee te maken willen hebben, maar in feite heeft iedereen er elke dag mee te maken. Zeker als je een webwinkel hebt.

Charlotte Meindersma is jurist. Maar niet zomaar een jurist. Ze is in staat om recht interessant en toegankelijk te maken. Daarnaast is Charlotte fotograaf. Haar passies: het informatierecht en de mensenfotografie.

“Ik probeer wet- en regelgeving begrijpelijk en toegankelijk te maken door er over te bloggen”; vertelt Charlotte als ik haar vraag naar hoe ze recht toch interessant kan maken.

Charlotteslaw.nl

Beter te begrijpen

“Ik filter de belangrijke punten eruit en laat de details liggen. Ik ga uit van de meest voorkomende situaties. Ik leg dus ook uit voor welke situatie mijn uitleg bedoeld is.”

“Mijn uitleg is daardoor ook niet waterdicht, maar wel gemakkelijk te begrijpen.”

In eerste instantie waren de blogs van Charlotte soms wat te zakelijk en gingen ze ook over de laatste ontwikkelingen.

Dat is voor haarzelf en vakgenoten leuk, voor de lezers niet altijd. “Door de reacties die ik kreeg en door de statistieken bij te houden zag ik wat mensen wel en niet interessant vonden.”

“Daar probeer ik op verder te bouwen.”

“Zo zoek ik onderwerpen waar lezers meer over willen weten of waar ze naar mijn idee meer over zouden moeten weten. Dat probeer ik uit te leggen en praktische toepassing mee te geven. Dat maakt het leuk, denk ik.”

Het grootste probleem

Op de vraag waar veel webwinkeliers de mist in gaan als het op rechten en plichten aankomt is Charlotte resoluut: “Het grootste probleem is eigenlijk dat webwinkels nauwelijks op de hoogte zijn van de geldende regels.”

“Ze zijn vaak begonnen uit hobby of noodzaak, hebben zich verdiept in de producten die ze willen verkopen, de website/software en wat marketing, maar laten de regels links liggen.”

Volgens Charlotte eigenen webwinkeliers zichzelf het liefst dezelfde rechten toe als ze aan hun klanten moeten geven.
“Dat gaat echter niet. Ze zijn nu professioneel bezig en zullen daarom meer risico moeten dragen. De onwetendheid is dus eigenlijk het grootste probleem.”

Professioneel bezig

Er zijn voorbeelden waarin je dat terugziet: “Dat zie je vervolgens terug in algemene voorwaarden die niet deugen, dat ze bewijs eisen van hun klanten wanneer een pakje niet of beschadigd is aangekomen, dat ze het verschil niet kennen tussen herroepingsrecht en conformiteit, dat ze te laat terugbetalen bij retourzendingen etc.”

“Kortom, ze nemen hun verantwoordelijkheid niet.”

Twitter spreekuur

Bij Charlotte is het altijd twitterspreekuur. Ze heeft geen vaste tijden waarop mensen haar om advies kunnen vragen.

“Als ik online ben kan ik vaak een korte vraag beantwoorden. Je mag altijd je vraag stellen!”

“Bij mij ben je niet al een geeltje kwijt wanneer je je jas ophangt. Ik ben duidelijk en eerlijk over wat ik kan bieden en wat het zal kosten.”

Korte vragen kan Charlotte vaak meteen beantwoorden. “Kost het meer tijd, zal ik dat aangeven en zal ik ook uitleggen wat ik kan doen, wat je kunt verwachten en hoeveel het eventueel kan kosten. Iedereen moet een geïnformeerde afweging kunnen maken.”

Zelf ondernemer

Naast advies op het gebied van recht is Charlotte vooral ook zelf ondernemer: “Ik begrijp dus hoe ondernemers werken en denken. Soms zal ik dan ook adviseren om voor de ondernemers oplossing te kiezen en niet voor de juridische.”

Charlotte's Law Cookies 4“Simpelweg omdat het je als ondernemer uiteindelijk meer op zal leveren. Misschien voor mijn portemonnee niet handig, maar dat is mijn doel gelukkig niet.”

Plannen voor de toekomst heeft Charlotte genoeg: “Voor de nabije toekomst is het simpel: blijven verbeteren en groeien tot een voor mij optimaal punt met een goede balans tussen werk en privé en ook tussen geld verdienen en mensen helpen.”

Een oploskoffie uurtje

“Een toekomstdroom is om een kantoor te hebben met daarbij een leuke koffietent. Een goede barista fulltime in dienst met op bepaalde momenten een oploskoffie uurtje waar mensen binnen kunnen lopen en onder het genot van een goede kop koffie hun juridische vraag kunnen stellen.”

“Zoiets. Niet echt een uitgewerkt plan hoor. Ook geen flauw idee of het er ooit van gaan komen en of het werkt.”

Gratis advies

Tenslotte nog gratis advies! “Heel simpel: Zet alles op papier!”

“Heb je een idee, houdt het nog geheim. Wil je het wel delen, zorg dan voor een geheimhoudingsverklaring.”

“Heb je werk (foto’s, logo’s, webdesign etc.)gemaakt voor een opdrachtgever, zet dan op papier wat je opdrachtgever er mee mag doen, dat voorkomt veel onduidelijkheid, misverstanden, teleurstelling, boosheid en ruzie achteraf.”

“Koop je als webwinkel spullen in, zorg dat je afspreekt wie er verantwoordelijk is voor de kwaliteit ervan. Echt waar: beter er nu over nadenken. Dat kost je nu misschien wat tijd en/of geld, maar gaat je heeel veel geld besparen achteraf.”

Charlotteslaw.nl

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. Pepita Bos schreef:

    Leuk interview met een leuke juriste! Het was precies het merk dat Charlotte’s Law is dat me aantrok om met haar te willen werken.

  1. 24 mei 2015

    […] Charlotte Meindersma, die ik al eerder interviewde, heeft een boekje geschreven over regelgeving voor webwinkels. Alle goede bedoelingen ten spijt, iedere webwinkel heeft hiermee te maken. Al vanaf het moment dat je de rechtsvorm gaat kiezen voor je webwinkel. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *