Browsers en CSS

Heel wat beginnende en gevorderde website bouwers lopen tegen het probleem aan dat een website er in internet explorer heel mooi uitziet, maar als ze de website dan bekijken in Firefox, deze er ineens helemaal anders uitziet. Is dat ook opgelost, dan blijkt het weer niet te kloppen in Safari op een Apple computer. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan?

Wat is er aan de hand?
De vreugdevolle zegeningen van CSS zijn iedere gebruiker van stylesheets wel bekend. Iets ziet er prachtig uit in de ene browser en in de andere is het ineens waardeloos. Waar komt dit nu door? CSS is niet meer dan een door het w3c vastgestelde standaard. Een standaard is goed, maar niet verplichtend om je aan te houden. Browsers als Opera en Firefox zijn erom bekend dat ze zich erg aan de standaard houden, ze volgen nauwgezet wat het w3c voorschrijft. Microsoft daarentegen voelt zich door zijn machtspositie niet zo gedwongen om zich aan de standaard te houden en bedenkt standaarden die voor Internet Explorer wel handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de regels met betrekking tot de schuifbalken. Deze zijn dan ook alleen maar van toepassing in Internet Explorer en worden als fout gezien door de validator van het w3c.

Hoe moet het dan?
Maak ten eerste alleen gebruik van de stijlen die worden voorgeschreven door het w3c. Valideer regelmatig je stylesheet. Maak je zelf bekend met de meest voorkomende struikelblokken. Gelukkig zijn er veel bronnen te vinden op het internet waar deze worden beschreven. Bijvoorbeeld mezzoblue cribsheet, positioniseverything.net en css help pile van artypapers.com. De meeste, wat meer doorgewinterde webdesigners, maken eerst een webpagina die goed is voor een browser als Firefox. Dan voldoet zo’n pagina aan de voorwaarden. Vervolgens gaat hij of zij dan op zoek naar de problemen die onstaan op het moment dat de site wordt bekeken in Internet Explorer. Vaak is het handig om dan een paar aparte stijlregels te schrijven voor bugs die je daar tegenkomt.

Firefox downloaden
Bij Firefox zijn er diverse plugins te downloaden die je als webmaster nog beter helpen om je websites te maken, buiten het feit dat deze browser veel beter en handiger blijkt te zijn. Eigenlijk dus een must voor iedere websitebouwer om deze browser standaard op de computer te hebben staan.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *