Bregje Schipper: meer dan wandelen

Vertel eens Bregje, waarom ben jij Wandelvrouw geworden?

“Ja lekker, meteen starten met de waarom-vraag. Die zijn het aller moeilijkst.
Ik heb het trouwens een tijd lastig gevonden als mensen mij wandelvrouw noemden, of nog erger: wandelvrouwtje. Dan krijg ik een echte wegtrekker.

Mijn website heet Wandelvrouw, maar dat betekent nog niet dat ik dé wandelvrouw ben. Inmiddels denk ik daar wat milder over en vind ik het wel oké als mensen mij wandelvrouw noemen. Ik snap het wel.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen en iedere week tips met wandelroutes, verhalen en blogs over wandelen en de mooiste boeken? Meld je dan aan voor ‘Over Wandelen’, de wekelijkse nieuwsbrief van Meneer Simmering!

Zal ik dan toch maar antwoord geven op de vraag waarom ik mijn website ben gestart? Dat is een lang verhaal en gaat meer dan 7 jaar terug.

Toen werkte ik als manager in de kind- en jeugdpsychiatrie. Ik sportte veel en werd door mijn sportclubje gevraagd of ik mee wilde de Kilimanjaro beklimmen. Dat wilde ik wel 😊

Daarvoor moest er nog harder getraind worden. Met hetzelfde sportclubje, inmiddels Kilimanjaro-team, gingen we weekenden op pad en maakten we heel veel wandelkilometers. De Kilimanjaro is immers een wandelberg en je moet dagen achtereen op hoogte kunnen wandelen.

Ik had vooraf gedacht dat wandelen suf zou zijn. Meer iets voor de oudere grijze garde. Langzaam, saai en geestdodend. Maar het was alles behalve dat. Ik vond het heerlijk!

Eigen tempo, alles goed in je op kunnen nemen, ik werd er rustig van, kwam tot bezinning, tijd om na te denken en ik genoot van hoe mooi Nederland is.

Nederland, Schoorl mei 2019 Favoriete wandelroutes van Noord-Hollanders. Bregje Schipper, route: Schoorlse Duinen / Noordzeeroute COPYRIGHT DIGITAL IMAGE 2019 BAS BEENTJES

Nederland, Schoorl mei 2019
Favoriete wandelroutes van Noord-Hollanders. Bregje Schipper, route: Schoorlse Duinen / Noordzeeroute
COPYRIGHT DIGITAL IMAGE 2019 BAS BEENTJES

Al wandelend kwam ik steeds meer tot het besef dat ik genoeg had van mijn hectische bestaan en dat ik geen voldoening meer haalde uit mijn werk. Ik wilde het anders.

Het resultaat was dat ik stopte met mijn werk en mijzelf een jaar gaf om te bedenken hoe het verder moest. Noem het een sabbatical. Ik wilde in dat jaar veel wandelen.

Ik merkte dat ik tijdens het wandelen allerlei creatieve ideeën kreeg over hoe te communiceren over wandelen. Ik wilde er namelijk ook anderen deelgenoot van maken, er is zoveel te genieten en wat te denken van al die gezondheidsvoordelen die het wandelen biedt.

Het idee voor het maken van een blog ging meer en meer leven.

Mijn oude stiel van journalist (ooit de School voor Journalistiek gedaan en voor krant en tv gewerkt) kwam weer boven. Het maken van een blog nam steeds vastere vormen aan. Ik had geen idee hoe dat moest, maar ben gewoon begonnen. Ik verzon de naam Wandelvrouw, liet een website bouwen en schreef de eerste verhalen.

Al heel snel werd mijn blog druk bezocht en zochten partijen contact met me om samen te werken. Ik werd uitgenodigd voor persreizen en begon ook te verdienen met het blog.

Toen het jaar bijna om was stelde ik mijzelf de definitieve vraag: wat ga ik doen? Weer een baan zoeken of van Wandelvrouw een succes maken? Het antwoord ken je.”

Wat is er zo leuk aan wandelen?

Wandelen is heerlijk. Je kunt het om te beginnen overal en altijd doen. Je hebt er niets extra’s voor nodig. Behalve dan misschien een paar goede schoenen. Als ik naar buiten ga, en begin te lopen, dan lijkt het of alles van me afvalt.

Het geeft zoveel ruimte. Ruimte in mijn hoofd, maar ook vloeien de spanningen uit mijn lijf.

Ik kan ontzettend genieten van de dingen die ik onderweg zie en meemaak. Eigenlijk ga je elke keer als je erop trekt op avontuur. Je maakt altijd dingen mee.

Bregje Schipper wandelvrouw

Bregje Schipper wandelvrouw

Wandelen is trouwens een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten van wandelen. Ik vind het geweldig om in de bergen te wandelen of om op een lange trektocht te gaan met mijn tentje en slaapmatje in mijn rugzak.

Maar ik vind het ook lekker om, als ik thuis ben, ’s avonds na het eten een ommetje te maken door onze eigen stad.

Wandelen naar Santiago de Compostela, of meedoen aan een georganiseerde wandeltocht in Nederland. Ik vind eigenlijk alles leuk.

Je hebt net een online programma gelanceerd, Wandelen & Afvallen… Wat wil je bereiken?

Het was een wens van me, die ik al heel lang had, om mensen te vertellen hoe je wandelen effectief kunt gebruiken om slanker, fitter, gezonder en gelukkiger te worden.

Wandelen is zo’n geweldige manier om aan je gezondheid te werken, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat wilde ik heel graag delen. Ik heb er veel onderzoek naar gedaan en ben natuurlijk een enorme ervaringsdeskundige. Hoe mooi is het dan als je er andere mensen mee kan helpen.

In eerste instantie zou ik daarover een lifestyle boek schrijven. Daar trok de uitgever de stekker uit, vanwege de corona crisis.

Toen bedacht ik dat een online trainingsprogramma in combinatie met een community, waar mensen elkaar kunnen steunen, misschien wel veel effectiever zou zijn.

Het is net gelanceerd, samen met de nieuwe website Wandelen & Afvallen en ik ben er echt heel blij mee. De reacties zijn geweldig.

website wandelen en afvallen

website wandelen en afvallen

Stel ik wil volgend jaar een lange afstandswandeling gaan doen, wat en welke raad je me aan?

Dit is een lastig te beantwoorden vraag omdat hij zo persoonlijk is. Wat vind je leuk? Hou je van kamperen? Wil je in hotels overnachten? Hoe ver kun je op een dag lopen? Kun je goed tegen de warmte? Kun je goed in de bergen lopen? Wil je alleen met een dagrugzakje wandelen of is een volle bepakking ook oké? Wil je in Nederland blijven of liever naar het buitenland? Er zijn zoveel mogelijkheden. Voor ieder wat wils.

Ikzelf heb recent twee lange afstandswandelingen gemaakt. Ik heb de West Highland Way gelopen en de Camino Portugués gedaan. Twee heel verschillende lange afstandswandelingen, beide geweldig om te doen.

bregje onderweg

Bregje onderweg

Hoe komt het dat we op vakantie wandelen en thuis, wandelen in de achtertuin, vergeten?

Ik denk dat een heleboel mensen in deze coronatijd geleerd en gezien hebben dat wandelen niet voorbehouden hoeft te zijn aan vakantie.

Ik heb de laatste tijd zo vaak gehoord dat mensen hun eigen omgeving wandelend aan het ontdekken zijn en dat het ze verbaast hoe mooi het is.

Wandelen wordt steeds populairder, ook bij jongere mensen. Nederland is ook gewoon mooi en er ligt een geweldig netwerk aan mooie wandelpaden. Op mijn website Wandelvrouw besteed ik daar ook veel aandacht aan.

Wandelvrouw.nl
WandelenenAfvallen.nl

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. 11 februari 2021

    […] kwam ik Bregje Schipper tegen. Althans haar website. Ik interviewde haar al […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *