Boekreview: Essentie van Ajax

Ajax is een populaire toepassing in het hedendaagse internet. Websites als Google en Amazon werken ermee en daardoor is het voor het grote publiek geadopteerd als mogelijkheid om je website nog interactiever te maken. Ik kocht het boek ‘Essentie van Ajax’, om eens te kijken wat ik met Ajax kan en natuurlijk wat ik met het boek kan. Het resultaat viel me wat tegen…

Vertaald uit het Engels

het boek essentie van AJAXBij een dergelijk boek is het altijd even handig om te kijken door wie het geschreven is en of het vervolgens vertaald is. In dit geval is het inderdaad een vertaling en oorspronkelijk geschreven door een software ontwikkelaar en een senior software engineer. Als ik dat soort titels tegenkom, dan vrees ik al het ergste, maar goed. In elk geval is het een vertaling en dat merk je in de voorbeelden en uitwerkingen van scripts. Erg Engels georienteerd. Er wordt ontzetten veel taal gebruikt met Engelse termen. Nu is dat vaak zo als er een boek geschreven is rond programmeertalen, dus dat moet nog kunnen.

Niet prettig leesbaar

Het boek is voor een beginner niet leesbaar. Vanaf de eerste bladzijde vliegen de vaktermen me rond de oren en krijg ik meer en meer het gevoel dat ik een leek ben. Nu ben ik dat ook wel, en daarvoor heb ik het boek dan ook gekocht. Om stap voor stap te leren wat AJAX is en wat ik er mee kan. En dat gebeurt nu net niet. Geen goede opbouw, geen taal voor beginners, nee de nadruk ligt op ‘essentie’, en dan in de zin van, we geven wat voorbeelden en je krijgt een idee van de mogelijkheden van AJAX.

Voorbeelden van AJAX

Er worden verschillende voorbeelden gegeven van wat je kunt doen met AJAX. Je krijgt dan enorme lappen met code, soms wel 4 bladzijden achter elkaar. Er wordt weinig uitgelegd wat de bedoeling is en ik was snel mijn enthousiasme kwijt.

Conclusie

De dertig euro die dit boek kost kun je beter ergens anders aan besteden. Het boek is niet boeiend en heeft weinig echt goede inhoud. De voorbeelden zijn te gebruiken, maar ook overal op internet te vinden. Mocht je een technische knobbel hebben, nou ja, wie weet kun je er dan wat mee.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Dave schreef:

    Nou handig om dit even te weten want wil alles nog eens gaan proberen en dus niet met dit boek 😀

    Bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *