Een boekblog beginnen? (Idee voor een website #2)

Een boekblog beginnen. Hoe doe je dat? In dit artikel wil ik je laten zien wat een boekblog is, waar je op moet letten, welke eisen je stelt en hoe je hier geld mee kunt verdienen.
Eerder schreef ik al een artikel over het opzetten van een autoblog, een travelblog. Ook gaf ik tips over 157 niches en al langer geleden gaf ik 100 onderwerpen voor een website.
Via mijn website wil ik je graag ideeën aan de hand doen om je eigen website of blog mee te starten. Dat vind ik namelijk het leukste om te doen. Ideeën bedenken, dit uitzoeken en dan delen met anderen.
Zo startte ik al eens een blog met trainingen, een webshop voor mannen en een website over HTML en CSS.
Vandaag wil ik je dus graag meenemen in de wereld van boekblog.
Vraag 1: Waarom zou je een boekblog beginnen?
Wanneer je passie is om boeken te lezen is dat reden genoeg om een boekblog te starten. Je wilt je passie delen met anderen en boeken zijn daarop geen uitzondering.
Een groot voordeel van een boekblog is dat je in contact komt met een hele groep mensen die lezen en boeken ook boeiend vindt. Deze groep zal alles willen weten over de boeken die zij lezen en op die manier kun je verbinden met anderen.
Daarnaast is het mogelijk om gratis, weliswaar niet als beginner, maar wel als je groter wordt, aan boeken te komen. Serieuze bloggers die goede reviews schrijven en veel bezoekers gaan trekken zullen een gewilde groep zijn van de marketing mensen van uitgevers.
Gratis boek
Natuurlijk is het gratis boeken krijgen op zichzelf geen reden om een boekblog te starten, daarvoor zul je eerst moeten laten zien wat je waard bent, maar uiteindelijk is het natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid!
Misschien vind je het leuk om te lezen, maar door je eigen boek blog word je een betere lezer. Je krijgt een beter idee van wat jij de moeite waard vindt, maar ook ga je letterlijk beter lezen.
Als je het dan ook nog eens interessant vindt om zelf ooit iets te gaan schrijven dan helpt het enorm dat je al veel gelezen hebt en daar weer over geschreven. Je herkent op een gegeven moment een bepaalde stijl bij jezelf en die ga je door het schrijven van blogs verder ontwikkelen.
Influencer
Tenslotte een laatste antwoord op vraag 1, door het maken van een boekblog kun je invloed uitoefenen. Je kunt influencer worden en daarmee onderscheidend. Jouw mening doet er toe, vanwege jouw mening willen mensen een bepaald boek hebben, of juist niet. Dat is toch boeiend?
Vraag 2: Hoe pak je dat nu aan een boekblog beginnen?
Er zijn een paar belangrijke stappen die je moet zetten. Allereerst is het van belang een goede naam te hebben voor je boekblog. Wat ik veel tegenkom is de eigen naam van iemand die een blog start, bijvoorbeeld jaapleest.nl. Hiermee hou je het lekker bij jezelf en geef je precies aan wat je doet.
Een naam met iets van lezen erin doet het goed. Een eigennaam zonder lezen erin verwerkt kan ook goed werken want dan leg je jezelf minder een beperking op. Je kunt dan ook een keer een artikel schrijven over wat je op TV hebt gezien.
Meer over de naam van je blog kun je hier lezen.
De volgende stap is het aanmaken van een blog met WordPress. In 20 vragen leg ik je precies uit wat WordPress is, dus daar ga ik hier niet verder op in.
Artikelen
Wat van belang is, als je een boekblog start is om met een voorraad artikelen te starten. Zorg dat je een stuk of vijf artikelen al gewoon klaar hebt. Hiervoor moet je gewoon kiezen voor boeken die je al hebt gelezen en waar je redelijk gemakkelijk en snel een artikel over kunt schrijven. Daarnaast raad ik je aan om twee artikelen te schrijven die je beschouwt als cornerstone content.
Dat is content die als hoeksteen wordt gebruikt voor je blog. Hier geef je in aan, qua aantal woorden en qua inhoud hoe goed je blog over boeken gaat worden.
Naast content zijn de foto’s belangrijk, wat zeg ik, superbelangrijk. Het is ook het grote voordeel van boekblogs, je kunt gemakkelijk veel en leuke foto’s maken. Deze foto’s ga je gebruiken voor je blog, maar ook voor je Facebook pagina en je Instagram account. Hier kom ik verderop nog op terug.
Vraag 3: Waar moet ik nu over schrijven
Je schrijft over boeken. Maar je kunt natuurlijk op allerlei manieren over boeken schrijven. Zomaar een aantal suggesties op een rij:
- Reviews van nieuwe boeken
- Reviews van oude boeken
- Top 10 lijst van de fijnste boeken die je ooit hebt gelezen
- Interview met schrijvers
- Giveaway van een boek
- Foto’s van boeken
- Nieuws over boeken
- Een boek op een andere manier, zoals audioboeken
- Interessante andere links
Vraag 4: Hoe word ik bekend?
De grote vraag in het leven van een blogger is hoe bekender te worden. Dat begint met het schrijven van goede en verrassende artikelen die gelezen willen worden. Dat is een kwestie van doen, doen en nog meer doen. Schrijf bijvoorbeeld iedere dag een stukje, iedere week een lang stuk en plaats minimaal een keer per week een artikel.
Link de artikelen onderling naar elkaar. Daar wordt je blog beter mee gevonden. Dit aanpakken noemen we SEO. Daar zou je veel over kunnen schrijven, maar dat voert voor dit artikel te ver. In mijn artikel over SEO geef ik je meer dan genoeg tips om goed gevonden te worden.
Instagram als miniblog
Via social media kun je ook anderen bekend maken met je blog. Vooral Instagram is een geschikt medium om je blog met anderen te delen. Zoals ik al eerder aangaf moet je het belang van goede foto’s niet onderschatten. Gebruik die foto’s op je Instagram account en probeer consistent te plaatsen.
Je kunt Instagram zelfs als een soort miniblog gebruiken voor het vertellen over de boeken die je gelezen hebt en wat je er van vindt. Met de hashtags toon je de wereld wat je te bieden hebt op je echte blog!
Aan de slag
Dit waren zomaar wat gedachten over het starten van een boekblog. Hopelijk heeft het je aan het denken gezet en kun je nu aan de slag gaan. Het zit hem uiteindelijk in de stap om het daadwerkelijk te gaan doen en niet blijven denken en piekeren hoe je het allemaal aan kunt pakken. Hou je van boeken, grijp je kans en word lid van de boekbloggers gemeenschap! Veel succes.
Dit artikel is geüpdatet op 9 juni 2022
1 reactie
[…] Boekblog beginnen Een niche blog starten Tips voor een travelblog 157 onderwerpen voor een website WordPress blog starten Een Etsy webwinkel voor dummies 100 onderwerpen voor een website […]