Belangrijk: maak een backup van je website bestanden

Vannacht om een uur of drie heeft html-site er een tijdje uitgelegen door een database error. Toen ik vanmorgen de website ging bekijken bleek dat ik niet bij het forum kon en niet bij pagina’s kon die in de database staan.
Nu maak ik me daar niet echt zorgen om. Ik weet dat BlueYellow, mijn host, altijd vlot een oplossing verzorgt en van alles altijd een backup heeft draaien. Het is dan ook weer keurig opgelost.

Maar soms kan er echt iets goed mis gaan.

De webhost regelt een backup

Dat valt dan niet te wijten aan hosting of aan andere partijen, het kan gewoon wel eens helemaal mis gaan. Voor dat geval is het altijd van belang een goede backup te hebben. De meeste hosts doen dit iedere dag wel eens, maar er zijn nog steeds hosts die er wat gemakkelijk mee omgaan dus hou daar rekening mee als je een webhost gaat zoeken.

Maak zelf ook een backup

Daarnaast is het altijd verstandig om een eigen backup te maken. Met behulp van bijvoorbeeld Cpanel is dat redelijk eenvoudig. Het kan ook via phpMyadmin of andere dergelijke software. Ik geef hier een optie die loopt via Cpanel, software voor hosting die veel webhosts gebruiken.

Backup met Cpanel

In het menu van Cpanel kies je voor de button ‘backup’.

backup button in cpanel

Wanneer je dat gekozen hebt kun je van de hele website een backup maken of van de verschillende databases. Wanneer je eventueel een database wilt herstellen dan kan dat ook via deze pagina.

backup je website

Mijn advies, regelmatig een eigen backup maken, bijvoorbeeld een keer per week is aan te raden. Gebruik de tools die je van je webhost hebt gekregen en neem eventueel contact op om te vragen hoe je dit moet aanpakken.

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Erwin schreef:

    Yup, ik kon vannacht niet posten dat ik ging slapen in het nachtbrakers topic! Ik ga een schadeclaim indienen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *