beginnende webmaster – 5 veel voorkomende fouten

Als beginnend webmaster heb je het niet gemakkelijk. Het lijkt een onmogelijke opgave om ooit een grote en geweldige website te maken die er mooi uit ziet en door duizenden mensen per dag wordt bezocht en daarnaast ook nog eens geld oplevert. “Nee dat lukt me nooit”, denk je dan.
Er zijn 5 veel voorkomende fouten die beginnende webmasters maken. Hier komen ze, en leer er van.

1. Kijken en vergelijken

Het eerste probleem is het kijken en vergelijken van jouw site met die van anderen. Dit is een enorme valkuil want er zijn miljoenen websites en duizenden sites die over hetzelfde gaan als jouw site. De grote fout die je dan gaat maken is het kijken naar websites van anderen, hoeveel bezoekers ze hebben, hoe vaak er nieuwe en boeiende artikelen op staan en wat een hoop leden ze hebben.

Dergelijke sites vergelijken met die van jouw als beginner is natuurlijk niet slim. Er is een aantal sites die door grote webbedrijven wordt onderhouden. Deze sites hebben grote budgetten om mee te werken en jij als beginner kunt daar nooit aan tippen. Dus stoppen met kijken en vergelijken.

2. Blijven kijken en niet doen

Daarmee kom ik meteen bij het tweede probleem. Veel beginners blijven toch maar rondsurfen op het internet. Ze komen niet verder. Ze hebben een leuke site gemaakt, een idee van het onderwerp en vervolgens bezoeken ze zo’n beetje alle sites die over hetzelfde onderwerp gaan.

Het wordt tijd om aan de slag te gaan en niet meer naar andere websites te kijken. Je kunt het verschil gaan maken door je taak nu eens serieus te nemen en je website een level hoger te brengen.

3. Te vroeg stoppen

Zijn ze eindelijk begonnen, haken ze zo weer af. Dat is wellicht het grootste probleem. Een maand bezig zijn en dan denken dat de bezoekers wel komen. Vergeet het maar, die komen pas na maanden van hard werken. Maar dat maakt het juist zo lastig. Je zult moeten doorzetten zonder dat de eerste periode er wat tegenover staat.

Vier daarom de kleine successen. Bijvoorbeeld je eerst 100 bezoekers, Je 50e artikel, je eerste inkomen van Google Adsense, noem maar op. Sta er bij stil en beloon jezelf met een complimentje. Daarmee krijg je weer zin om de volgende doelstelling te halen. Je zult zien, dat maakt het wel makkelijker.

4. Niet origineel zijn

Weer meer van hetzelfde, daar zit niemand op te wachten. Teksten die de moeite van het lezen niet waard zijn, filmpjes die iedereen al gezien heeft. Internet is eigenlijk saaier dan saai.

Probeer een andere invalshoek te gebruiken. Zorg dat je origineel en verassend uit de hoek komt, of heb uitgesproken meningen over zaken. Iets overdrijven is niet erg. Natuurlijk moet je geen onzin verkopen, maar wel je website aantrekkelijk maken door soms op het randje te gaan.

5. Te mooi willen maken

Een website kan er mooi uit zien, maar zonder goede inhoud komt er geen hond naar kijken. Veel webmasters maken wat moois, maar de inhoud komt op de tweede plaats. Ik denk dat het juist wel gaat om de inhoud. Wil je mooie websites maken, dan moet je designer worden en je niet bemoeien met inhoudelijke zaken.

Het probleem is dat die twee dingen vaak verward worden. Een webdesigner is een ander iemand dan een webmaster. Eigenlijk heeft een website beide nodig. Mag je je eigen website niet maken dan? Natuurlijk wel, maar realiseer je dat het niet alleen maar om de buitenkant gaat!

Succes met bouwen en schrijven, want daarmee kom je waar je heen wilt.

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. Marc schreef:

    Bedankt voor het artikel, kort maar duidelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *