Beginnend webdesigner – 5 tips!
Stel je bent een beginnend webdesigner. Met gevaar voor eigen leven ga je websites maken voor anderen, maar je moet er natuurlijk ook een voor jezelf hebben. Daar zit het grootste gevaar, want nu moet je site het internet op en kunnen anderen beoordelen wat je waard bent. Grote kans dat je kritischer beoordeeld wordt dan de gemiddelde website bouwer. Logisch, er mag wat van je verwacht worden. Je wilt tenslotte geld verdienen met websites bouwen.
1. Bouw een eenvoudige, maar complete website
Zaak is om een goede, complete, maar ook compacte website te maken. Er hoeft niet veel op de website te staan, maar wel genoeg.
Iets over jezelf, en wat meer dan drie regels, wie ben je, wat kan je, wat heb je gedaan, wat wil je gaan doen, maak er een leuk interessant en begrijpelijk verhaal van.
Een contactpagina is een must, maar wel een waar de bezoeker op zoveel mogelijk manieren contact kan opnemen, dus met een telefoonnummer, een emailadres en een contactformulier.
Leg uit hoe je werkt, maar wordt daarin niet te voorspelbaar, maak het wel een beetje anders dan anders.
Zorg voor een goed portfolio, geef daarin duidelijk aan wat je werk is geweest. Ben je verantwoordelijk voor een hele site, of alleen een contactpagina in PHP? Leg duidelijk uit wat je hebt gedaan en plaats links naar de betreffende websites die je hebt gemaakt.
2. Laat je teksten door een ander schrijven
Natuurlijk kun je jouw teksten zelf schrijven, maar het gevaar is groot dat ze fouten bevatten, onlogische zinnen hebben of dat ze te veel woorden bevatten die mensen niet begrijpen. Laat dus je teksten in ieder geval door een ander lezen en beoordelen. Vraag of die ander kritisch wil zijn.
Nog beter is om iemand in te huren, geef aan wat jij er in wilt hebben staan en laat dan je tekst schrijven door iemand met kennis van zaken. Vaak kan een bepaalde tekst veel creatiever worden gebracht dan je denkt. Die standaardteksten zijn er al genoeg!
3. Regel hosting via een hostingbedrijf
Hosting kan een onderdeel zijn van je aanbod als webdesigner. Wees daar gewoon transparant en in vertel duidelijk dat een ander bedrijf verantwoordelijk is voor de hosting, en dat jij dat wel wilt regelen. Een klant maakt dat niet uit, maar doe in ieder geval niet alsof jij de host ook nog eens bent. Tenzij je echt alles wilt doen.
Alles doen is echter niet aan te raden wil je serieus je brood gaan verdienen met webdesignen. De een kan nu eenmaal beter designen en de ander is beter in hosten. Ieder zijn eigen vak.
4. Biedt geen paketten aan, maar werk met een uurtarief
Nog veel te veel te zien, zeker bij beginners, zijn de paketten van 5 webpagina’s voor 50 euro, of 2 pagina’s met php functies voor 33,50. Niet doen, want het slaat meestal nergens op. Dit soort bedragen is volledig uit de lucht gegrepen.
Geef aan wat je uurtarief is en maak dat niet te laag. Neem jezelf serieus als webdesigner en vraag daar ook een tarief naar. Natuurlijk kan de buurjongen ook een website maken voor een tientje per uur, maar dan hoef je er niet veel van te verwachten. Heb jij meer te bieden, laat dat ook in je prijs zien.
Overigens kun je wel een offerte maken voor een specifieke klant met specifieke eisen, maar daar heeft alleen de klant mee te maken. En die offerte maak je aan de hand van je uurtarief, toch?
5. Laat je niet gek maken
Ja, en zo heeft iedereen zijn mening. Daarom moet je je niet gek laten maken door anderen die doen alsof ze er veel vanaf weten. Blijf trouw aan jezelf, en sta daar ook voor. Je bent als webdesigner een merk en daarom moet je je op een bepaalde manier presenteren, maar zorg wel dat die manier dicht bij jezelf blijft. Dan is de kans van slagen namelijk veel groter.
Succes als webdesigner!
Bjorn Simmering
Grotendeels ben ik het eens met het bovenstaande. Heb echter wel een aantal punten.
“Stel je bent een beginnend webdesigner. Met gevaar voor eigen leven ga je websites maken voor anderen”
Daar heb je precies het eerste punt: waarom ga je als beginnend webdesigner websites maken voor anderen en er geld voor vragen?! Begin eerst eens op vrijwillige basis (of tegen een kleine vergoeding) zodat je wat leert. Als je genoeg hebt geleerd kan je overwegen om er geld voor te vragen. Tot die tijd zou ik zeggen: hou het als hobby! Ga je er wel geld voor vragen: zet dan een eenmanszaak op.
Als dit het geval is, zie ik niet zozeer de noodzaak om je uurprijs te gaan vermelden op je website.
Daarentegen zijn pakketten aanbieden helemaal niet zo slecht als dat je doet lijken. Allereerst weet de klant wat hij/zij kan verwachten voor een bepaalde prijs. Dit schept duidelijkheid.
“Dit soort bedragen is volledig uit de lucht gegrepen.”
Als zo’n prijs van een pakket inderdaad volledig uit de lucht is gegrepen, ben je een uitermate slechte ondernemer en moet je er meteen mee stoppen. Er vanuit gaande dat je een bedrijf bent wanneer je pakketten aanbiedt, maak je uiteraard eerst calculaties waarop de prijs is gebaseerd. Veelal het aantal verwachte uren (plus marge) x uurprijs, waarbij de uurprijs weer is berekend uit andere gegevens etc.
Kortom: pakketten aanbieden is zeker geen slecht ‘iets’, uiteraard moet je wel de prijs goed calculeren en kunnen onderbouwen. Oftewel: er geen verlies op leiden.
Daarnaast denk ik dat de markt al vrij verzadigd is op dit gebied. Wil je het een beetje maken, dan moet je denk ik gewoon erg goed zijn in wat je doet. Kwaliteit is belangrijk. Probeer bedrijven die bovenaan de markt staan te evenaren. Lukt dit? Dan kan je er ook wat meer voor vragen. Lukt dit nog niet? Blijf dan vooral door oefenen totdat je in de buurt komt van dat niveau.
Een gratis contactformulier kan u hier vinden:
http://www.gratiscontactformulier.be
Groetjes
Ik ben het helemaal eens met deze eerste reactie, als beginner heb je niets te zoeken op de professionele markt, maar moet je gewoon gaan hobbyen met de website van de voetbalvereniging van je zoontje of een website over je huisdieren.
Als jij geld vraagt voor je diensten, dan gaat de klant er van uit dat jij verstand hebt ervan. Als je als beginner geld gaat vragen geef je jezelf onterecht uit als professional, en dat kan ook tegen je werken. Want google heeft een olifantengeheugen, als een ontevreden klant zijn frustratie uit op internet kan dat later, als je een paar jaar later genoeg geleerd hebt om dat soort projecten wel aan te kunnen, tegen je werken.
Wil je als beginner geld verdienen, zorg dan dat je met iemand samenwerkt die er wel meer van weet en jou kan begeleiden. Maar ga vooral niet in je eentje deze al verzadigde (en verziekte) markt op terwijl je een beginner bent.
@Quinten: Laat je teksten door een ander schrijven! Lijden! π
@ontopic..
Tip 6: Denk alsjeblieft niet, maar dan ook echt niet dat je klaar bent met leren. Dat ben je namelijk nooit..
Tip 7: Specialisatie. Word geen manusje van alles, maar probeer je een beetje te specialiseren in iets, een kleinere nichΓ©. Het is niet verkeerd om van andere gebieden ook wat te weten, maar probeer niet alles op alle vlakken te weten. In een kleinere nichΓ© spring je er namelijk gemakkelijker bovenuit dan in de grote mengelmoes van “webdesigners”.
Zo luidt ook het engelse gezegde; Jack of all trades, Master of nothing.
Tip 8: Kijk naar je concurrentie. Denk hierbij niet alleen aan het werk wat ze doen, maar ook naar de prijzen, werkwijze, etc.
Als je merkt dat je bijna geen klanten krijgt, maar je weet ook dat je prijzen 2 keer zo hoog zijn als die van je concurrentie, moet je gaan kijken naar je tarieven.
Als je prijs al echt heel laag ligt, en je krijgt nog steeds geen klanten, denk dan aan “je krijgt waar je voor betaald”.
Hmm.. Zal ik een artikel gaan schrijven? π
Quote Daan:
Hmm.. Zal ik een artikel gaan schrijven? π
Kan je wel doen π Ik vind het zelf ook leuk. Je kan admin een mailtje sturen of gewoon vragen.
Dit is al een goed stukje vind ik… π
Gr. Anywhy
@ Daan: you’re right, hoopte dat men het zou missen, kon het namelijk niet meer aanpassen π Scherp π
βje krijgt waar je voor betaaldβ
Je bedoelt uiteraard:
“je krijgt waar je voor betaalt”
Sorry kon het niet laten π Anyways, genoeg gemierenneukt. Ik zou zeggen: start je eigen blog. Is in no time online en je kan (bijna) alles plaatsen wat je wilt. En misschien zelfs nog geld mee verdienen!
Dat laatste was uiteraard licht sarcastisch π
Gemuggenzift bedoel je!
Waarom was het sarcastisch? Ik heb geschreven voor een aantal van de grootste sites ter wereld op mijn gebied.
Op Nettuts+ en Abduzeedo staan een aantal van mijn artikelen, en ben ooit in onderhandeling geweest met Smashing Magazine, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.
Kon het ook niet laten, even pronken π
Ik bedoelde de laatste zin: “En misschien nog geld mee verdienen!”
Aangezien alles zo’n beetje wordt geschreven vanuit het oogpunt dat je er wat mee kan verdienen, vandaar π
Haha, in mijn op één na laatste zin doelde ik erop dat ik ermee verdiend heb π
Ik houd me aanbevolen als tekstschrijver.
Hallo,
Ik ben een fotografe en doe een opleiding waarbij ik zelf websites kan ontwerpen, het probleem is dat het maar bij een ontwerp in Illustrator blijft en de site dan niet interactief is. Is er een beginnende webdesigner die mij hiermee kan helpen?