Beginnen met een website
Zo dus je wilt een website gaan maken. Je hebt geen flauw idee waarover, hoe en wat, maar dat je er een wilt gaan maken staat voor je vast. Nu dan ben je niet de enige. Het bouwen van een website is de grootste hobby van de laatste vijf jaar geworden. Nog groter dan breakdance in de jaren tachtig, of flippo’s sparen in de jaren negentig.
Dat is ook wel logisch, want het maken van een website is leuk, zinvol, en niet duur. Daarnaast is het ook vrij eenvoudig om mee te beginnen en het is net zo moeilijk te maken als dat je zelf wilt. Het lijkt heel wat als je op een feestje zogenaamde professionals hoort praten over html, tags, php, javascript en allerlei andere moeilijke termen, maar dit alles valt reuze mee. We willen in dit artikel gaan kijken wat je allemaal nodig hebt voor het maken van je eigen website. In een volgend artikel gaan kijken hoe je kunt komen tot een keuze van je onderwerp. Vervolgens kun je het artikel ‘inleiding in html‘ gaan lezen. Zo kom je meer en meer te weten over het maken van een website.
Wat heb je nodig?
In tegenstelling tot wat veel advertenties beweren heb je geen dure paketten nodig om een website te maken. Je kunt heel makkelijk proberen of het maken van een website wat voor je is. Het enige dat je nodig hebt is een computer, een tekstverwerkingsprogrammma als ‘Word’ of beter nog ‘kladblok’, op elke computer te vinden. In plaats van Kladblok kun je ook een editor aanschaffen. Sommige zijn gratis anderen kosten geld. Het voordeel van zo’n editor is dat je niet alle codes met de hand moet intypen, maar dat er voor bepaalde standaardcodes knoppen zijn gemaakt. Ten derde kun je ook een WYSIWYG-editor aanschaffen. Hierbij werk je niet met codes, maar zie je gelijk het resultaat. Als laatste kun je ook online een website maken, deze mogelijkheid laten wij buiten beschouwing.
Belangrijke tips
– Je moet wat weten over HTML, maar dat kun je allemaal hier leren. Alle codes van HTML staan tussen schuine haakjes (<...>) Je noemt deze codes tags.
– Een internetpagina moet altijd de extensie .htm of .html bevatten. Een extensie is een achtervoegsel achter de naam van een document.
– In de naam van een pagina kun je geen spaties gebruiken. Dus niet ‘dit is mijn website.html’, maar wel ‘ditismijnwebsite.html’, of nog beter ‘website.html’. Probeer zoveel mogelijk alleen maar kleine letters, of juist HOOFLETTERS te gebruiken, niet door elkaar.
– Bij internetadressen blijven hoofdletters altijd hoofdletters. Als je een email stuurt naar webmaster@html-site.nl komt deze op dezelfde plaats als WEBMASTER@HTML-SITE.NL, als je naar de pagina http://localhost:8888/beginner1.htm gaat kom je op deze website terecht, ga je naar de pagina http://localhost:8888/Beginner1.htm, dan krijg je een foutmelding.
– De eerste pagina, ook wel homepage of index genoemd krijgt meestal index.html of index.htm als naam. Met deze naam hoef je alleen maar de websitenaam in te voeren en niet dat wat achter / staat.
Ga naar
– ‘Inleiding in html‘ »
– ‘Werken met kladblok‘ »
– ‘De eerste site‘ »