Beginnen met een weblog? Hier de tip van de week!

Iedere week wil ik je een tip geven over een nieuw te starten weblog. Ik heb veel artikelen geschreven over hoe je goede websites maakt, hoe je goede artikelen schrijft, maar er is vaak een tekort aan goede suggesties voor een website. Waar moet je een website over maken en hoe kom je aan een goed idee om je website mee te vullen.

In dit onderdeel wil ik je dus een tip geven. Deze tip bestaat uit drie onderdelen. De layout (een template), de inhoud (suggesties voor artikelen) en de uitwerking (hoe ga je er mee aan de slag). Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Deze week een boek review blog.

De inhoud van een boek review blog

Voor een boek review blog zul je van boeken moeten houden. Boeken moeten je lust en je leven zijn, maar het is natuurlijk niet nodig om iedere dag een ander boek te lezen, als dat al mogelijk is. Maar hoe vul je dan wel iedere dag of drie keer per week je blog. Er zijn een paar manieren te bedenken.
1. Bespreek 1 keer per week een boek
2. Interview met andere boeklezers
3. Interview met schrijvers
4. Overzicht/samenvatting van nieuw verschenen boeken via persberichten
5. Een boek uit het archief bespreken (eerder door je gelezen)

Met bovenstaande onderdelen kun je 3 dagen per week vullen voor je blog. Natuurlijk kun je anderen zoeken die eventueel ook reviews gaan schrijven zodat je meerdere boeken bespreekt per week.

Een template voor je boek review blog

screenshot template boek review blog

Templatemonster heeft een fraai design ontworpen dat speciaal gericht is op boekreviews maken. Dit design kun je voor 47 euro kopen en bevat de geschikte templates voor WordPress, waar je wel een versie van moet downloaden.

Dit template zul je op een aantal punten wel moeten aanpassen. Zo zijn de pagina’s natuurlijk nog niet aangemaakt en je zult handmatig de plaatjes van de boeken moeten toevoegen, al kun je dat met ftp software gemakkelijk doen tegenwoordig. Maar het design ziet er fraai en eigentijds uit en sluit aan bij wat jij wilt gaan doen met het blog.

Hoe maak je dit boek review blog tot een succes?

Zorg dat je in ieder geval wat gelezen boeken achter de hand hebt. Daar moeten wat actuele bekende boeken bij zitten en wat minder bekende boeken.

Post in de eerste periode iedere werkdag een bericht. Plan voor jezelf op welke dag, je welk soort bericht gaat posten.

De eerste tijd zul je zelf moeten investeren in de boeken die je koopt, maar na verloop van tijd, als je bezoekers trekt, dan zul je ook uitgevers kunnen benaderen die je een recensie exemplaar kunnen sturen. Er zijn namelijk altijd wat exemplaren van boeken voor dit soort zaken beschikbaar

Zorg voor een uniek geluid. Niemand zit te wachten op meer van hetzelfde. Wees gerust kritisch en scherp en zorg dat je opvalt. Net een andere kijk op zaken een verfrissende blik doet wonderen in de wereld van boeken.

Het kan handig zijn om je te specificeren naar een bepaald thema. Daarmee kun je je nog meer onderscheiden. Je kunt je bijvoorbeeld richten op thrillers, of op een ander genre. Wellicht dat het dan niet lukt om drie keer per week een nieuw artikel te schrijven, beperk het dan tot een keer per week, niet minder.

Tenslotte, zorg voor de aanwezigheid van een nieuwsbrief. Dat is waarmee je je toekomstige bezoekers op de hoogte brengt van nieuwe updates en nieuwe boeken. Daarnaast moet je zorgen voor een affiliate account bij bijvoorbeeld bol.com. Je kunt de boeken die je bespreekt via bol.com aan de man brengen en dan levert het je allemaal nog wat geld op ook, een reden te meer om er dan weer extra energie in te stoppen.

Dit was mijn tip voor deze week. Volgende week een nieuwe tip van de week.

Bjorn Simmering

p.s. Laat het weten als je er mee begint, dan plaats ik een link!

Bestel hier de template!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. edgar schreef:

    beste mijnheer Simmering.
    Dank voor uw nieuwsbrief. Ben net begonnen met een blog(nog wel achter de schermen om uit te proberen).Wil een reactie formulier als dit. Heb er een gemaakt vanuit uw html instructies. Maar wil het zo dat bij het verzenden NIET Email verzendscherm getoond wordt. Kan dat?
    b.v. dank
    edgar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *