Bedenk een goede naam voor je blog!

Gisteren schreef ik al over de uitdaging die ik wilde aangaan om samen met jou een blog op te starten en in de startblokken te zetten. Vandaag wil ik het met je hebben over de naam van je blog.

Deze hoef je trouwens nog niet vast te leggen, het gaat er om dat je keuzes gaat maken voor de naam. Er zijn meerdere mogelijkheden om te kiezen voor een naam, los van het domein wat je gaat kiezen.

Je kunt de naam van jezelf kiezen, van waaruit je een website gaat opzetten, maar je kunt ook kiezen voor de naam van het het onderwerp waar je website over moet gaan.

Vanaf het moment dat ene Matthew in 2004 ging reizen wist hij dat hij dat wilde blijven doen. In 2006 nam hij ontslag, ging fulltime reizen en vertelde zijn avonturen op zijn blog, Nomadicmatt.com

Hij wordt gezien als een van de grote voorbeelden hoe je een succesvolle travelblog kunt hebben waarmee je een goed inkomen kunt verdienen.

Website Nomadic Matt

Website Nomadic Matt

Tegelijkertijd denken veel mensen dat als je een naam voor je website verzint dat er iets in moet zitten van nomad, nomadic, travelling of zo iets dergelijks. De travelblogs met dergelijke namen zijn talloos, maar de naam geeft geen enkele garantie op succes, dat is van heel andere factoren afhankelijk, maar daarover in een ander artikel veel meer!

Wil je wekelijks nieuwe tips over WordPress, bloggen of websites maken? Meld je aan voor de HTML-site Nieuwsbrief!

Meerdere namen bedenken voor je blog

Een probleem wat je snel zult tegenkomen is dat een onderwerp, of product als naam al vastgelegd is. Het is dus belangrijk dat je er meerdere gaat bedenken die je later kunt gaan controleren.

Voordeel van het gebruiken van je eigen naam, bijvoorbeeld een combinatie van je voor- en achternaam, is dat de kans groter is dat deze uniek is. Als je echter een veel voorkomende naam hebt, zoals Wim Jansen, dan is dat weer wat lastiger en zul je dus wat creatiever moeten zijn.

Het voordeel van je eigen naam is dat je deze altijd kunt blijven gebruiken. Je zet het in als personal brand, jij bent je merk. Wil je nu gaan schrijven over reizen, maar over een paar jaar absoluut niet meer, maakt niet uit. Je naam zegt niets over wat je doet, alles kan.

Nadeel is dat je een website nooit van de hand kunt doen, kunt verkopen (als je dat al zou willen natuurlijk). Niemand koopt een website die de naam van een ander draagt.

In vroeger tijden was een naam met daarin het onderwerp verwerkt (bijvoorbeeld reisblogsite.nl als je over reisblogs schreef) een goede manier om hoger te komen in zoekresultaten.
Inmiddels is bewezen dat de domeinnaam geen enkele invloed meer heeft. En dat zelfs namen zoals in het voorbeeld, nadelig zijn, spammerig overkomen.

Verzin dan een leuke ‘nonsens’ naam, of iets wat leuk klinkt. Heet jij bijvoorbeeld Jip, dan kun je ook iets kiezen als reisjip. Op die manier kun je allerlei samentreksels verzinnen.

Tools voor een leuke naam

Er zijn echter ook enkele tools die je helpen om creatieve namen te bedenken. Doel van deze tools is natuurlijk dat je de domeinnaam direct vastlegt. Wacht daar gerust even mee!

Webchamp creatieve tool

Ander voorbeeld is Namelix, die op basis van een of meerdere woorden een suggestie geeft voor namen op basis van AI.

namelix webtool

Webtool Namelix

Brainstormen

Het is ook wel een idee om gewoon zelf te gaan brainstormen.

Maak gewoon een woordveld en verzin zoveel mogelijk namen die je leuk vindt of de moeite waard lijken.

De opdracht voor vandaag

De opdracht voor vandaag is dus om een goede naam te bedenken en minimaal vier varianten te hebben. Hou de naam nog even voor jezelf, of nee, deel het met mensen die je vertrouwt. Kunnen ze kijken of het wat is, maar ga het niet rondbazuinen op twitter, forums of in reactie op deze blog.

Voor je het weet gaat namelijk iemand anders aan de haal met je naam en is de domeinnaam van jouw goed bedachte naam ineens al verdwenen.

Domeinnaam vastleggen?

Over het vastleggen van een domeinnaam gaan we het snel genoeg hebben, dus je hoeft niet heel lang met je naam rond te lopen, maar je moet het wel goed doordacht hebben. Succes ermee!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. 29 april 2020

    […] Verder schreef ik er al een artikel over, hoe vind je de juiste naam voor je blog? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *