Aandachtspunten bij het kopen van een website
Je kunt een website helemaal zelf maken, maar je kunt ook een bestaande website overnemen en dus kopen. Voordelen hiervan zijn dat je al een website hebt die al bekend is bij zoekmachines, de site heeft al een geschiedenis en eventuele backlinks. Daarnaast bevat de site al enige inhoud en hoef je dus niet helemaal bij het begin te beginnen. Er zijn echter wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Winst over langere periode
Een verkoopprijs wordt bepaald door de winst van een site, niet door het potentieel. Als een site veel potentie heeft moet je je afvragen waarom de eigenaar van de site af wil. Meestal roept iemand die verkoopt gemakkelijk dat hij wat nieuws wil beginnen, maar waarom moet hij dan van de betreffende site af?
Vaak zie je een dalende trend in de winst. Voor veel eigenaren van websites is het moment om te verkopen, dat punt dat ze merken dat het allemaal wat minder gaat. Hou daar rekening mee in de prijs die je betaald.
Vraag in ieder geval om een bewijs van inkomsten die en recent zijn en minimaal zes tot twaalf maanden teruggaat in de tijd.
Recente inkomsten die een beeld geven van een dalende trend moet je onderzoeken, waar komt de daling vandaan en wat kun je er eventueel aan doen. Zorg dat je daar achter komt wanneer je een website wilt gaan kopen.
Unieke content
Wat je zeker moet achterhalen of er gebruik wordt gemaakt van unieke content. Is de eigenaar ook de schrijver van de inhoud of wordt deze inhoud ergens anders vandaan gehaald. Er zijn genoeg websites bekend die hun content van bijvoorbeeld Wikipedia halen.
Ook kan content aangeleverd worden door RSS feeds van nieuwswebsites binnen te halen en op die manier de laatste nieuwsberichten te tonen. Niets op tegen, maar wel als je het idee had dat de content uniek en van jouw is.
Rechten voor jou?
Bovenstaande geldt ook voor muziek en plaatjes. Iedereen kan plaatjes vinden op het internet, maar op veel plaatjes rusten rechten. Zijn deze betaald en wordt de overdracht wat dat betreft ook goed geregeld. Voor plaatjes geldt dit, maar voor muziek is het helemaal van belang dat de rechten goed geregeld zijn. Boetes voor het zomaar gebruiken van muziek waar rechten op zitten kan hoge boetes opleveren.
Hiervoor geldt wel dat wanneer dit soort zaken mis gaat, je wel zou kunnen uitzoeken in hoeverre je de verkopende partij hiervoor verantwoordelijk kunt houden.
Overdracht
Zorg dat de overdracht goed geregeld is. Dat zwart op wit staat waar je precies wel voor betaald en waar je geen recht op hebt. Ik zag laatst een hele discussie op sitedeals.nl waar een vorige eigenaar gebruik maakte van de mailinglijst van zijn al verkochte website. Er was wat dit betreft niets goed op papier gezet en dan heb je geen poot om op te staan.
Betaal niet zomaar en zeker niet via paypal. Betaal als je zeker weet dat je met een betrouwbaar iemand zaken doet en spreek hiervoor eventueel fysiek af, zodat je elkaar gezien hebt. Dit geldt voor zowel de kopende als de verkopende partij. Realiseer je voldoende de risico’s van het zakendoen in het buitenland.
Succes met het kopen van een leuke website!
Bjorn Simmering