9 manieren om meer klanten te krijgen voor een webhosting bedrijf

Stel je wilt een webhosting bedrijf beginnen. Of je hebt er een maar het wil maar niet echt lukken… Je leest ergens: De hostingmarkt is vol. Iedereen heeft een website als je de getallen mag geloven (5,1 miljoen .nl domeinnamen op 16 miljoen Nederlanders…).

Gratis blogservices zoals blogger.com en wordpress.com beheren ook nog een grote groep website bezitters in Nederland, zonder een .nl domeinnaam.

Toch zit de hostingmarkt echt nog niet vol. Grote bedrijven hebben misschien wel 200.000 domeinnamen in beheer, maar dat is toch maar echt een fractie van het grote totaal.

De meeste mensen en bedrijven die online actief zijn hebben vaak geen benul wat hosting is en hoe het allemaal werkt. Ze hebben geen tijd en geen zin om zich hierin te verdiepen. 80% van de Nederlanders heeft geen idee waar het over gaat als je het woord ‘webhosting’ gebruikt.

Webhosting, een koppeling tussen webserver en  de website van een klant!

Webhosting, een koppeling tussen webserver en de website van een klant!

Erg? Nee natuurlijk niet! Deze mensen hoeven zich daar verder ook helemaal niet in te verdiepen. Maar het is wel belangrijk dat ze jou weten te vinden op het moment dat ze ook een website willen starten. En nee, ze zoeken dan niet op de woorden die je in je bedrijf gebruikt, ze zoeken op termen die ze begrijpen.

In dit artikel wil ik negen manieren op een rij zetten waardoor je meer klanten krijgt. Deze negen manieren zijn niet zomaar, willekeurig bedacht. Ze zijn bekeken en onderzocht. Andere hosting aanbieders die succes hebben, hoe komt dat? wat doen ze anders, en wat doen ze beter?

Met die vraag in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar manieren waarop jij een andere aanpak kunt toepassen. Misschien doe je veel van deze dingen al, misschien pik je er een uit waarmee je aan de slag gaat, dan is mijn missie geslaagd. Ik wil je aan het denken zetten en motiveren om weer een stap verder te gaan. De mogelijkheden zijn enorm!

1. Naamsbekendheid op internet

Het lijkt een understatement, je moet naamsbekendheid hebben om klanten te krijgen. De grote spelers in de markt begrijpen dat vaak het beste.

Adverteren doen ze vaak en veel. Niet om daar direct klanten uit te halen, maar juist om de naamsbekendheid te vergroten.

Een klant beslist vaak pas na een keer of vijf in aanraking te zijn geweest met een product of bedrijf om daadwerkelijk iets te kopen. Een naam van een bedrijf dus vaker langs te laten komen is in dit opzicht effectief.

Het kan goedkoper en beter werken om naamsbekendheid in te kopen, rechtstreeks bij bloggers en forums die te maken hebben met hosting, direct of indirect.

Wanneer je op Google Adsense adverteert moet je en concurreren tegen andere bedrijven. Daarnaast wil ook Google geld verdienen.

Voorbeelden om je naamsbekendheid te vergroten:

Sponsoring van een forum
Er zijn veel forums die onderverdeeld zijn in subforums. Sponsoring van een subforum van bijvoorbeeld de website van de ouderenbond die een subforum heeft over internet en websites.

Waar denk je dat de bezoekers een website onder zullen brengen als ze al een tijdje jouw naam op dat forum hebben gezien?

Sponsoring van een nieuwsbrief
Veel websites sturen een nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief moet worden voorzien van content. Maar waarom sponsor je deze nieuwsbrief niet?

Jij betaalt de verzending en iedere week of maand kan de naam van je bedrijf onder de nieuwsbrief geplaatst worden.

Opzetten van een online wedstrijd
Websites die gerelateerd zijn aan internet hebben behoefte aan leuke dingen voor hun lezers. Een wedstrijd organiseren kan een goede investering zijn.

Geen lullige prijsjes zoals een ‘gratis domeinnaam voor een jaar’, maar een flinke prijs, kan aandacht opleveren en als je het goed doet ook nog eens extra klanten op de lange termijn.

Column in een nieuwsblad
Je hoeft niet alleen online naamsbekendheid te krijgen, maar offline kan dat ook. Veel gratis weekkranten hebben behoefte aan invulling voor de krant.

Denk eens aan een wekelijkse of maandelijkse column in de krant over wat wetenswaardigheden op het gebied van internet.

Niet alles moet dus veel geld kosten. Met een creatieve insteek bereik je dus ook naamsbekendheid die klanten oplevert.

2. Bekend op sociale media

Het belang van sociale media moet je niet overschatten, maar zeker ook niet onderschatten. Het valt op dat veel bedrijven echt wel een twitteraccount hebben, maar dat deze maar zelden wordt gebruikt. In de hostingbranche is dat niet anders.

Twitter
Twitter is een mooi instrument om actief met je klanten in de weer te zijn. Wanneer je met de punten van het vorige hoofdstuk aan de slag bent dan kun je dat twitteren.

Natuurlijk plaats je eventuele problemen op Twitter, bijvoorbeeld als een server plat ligt of als er een bepaalde nacht werkzaamheden plaats vinden.

Maar ben je ook interactief bezig met je klanten. Je kunt reageren op zaken die plaats vinden in je niche (zie ook hoofdstuk 9).
Je kunt wijzen op veranderingen bij andere bedrijven zoals SIDN, of updates van WordPress of Joomla. Op die manier laat je zien dat je ook actief bezig bent voor je klanten, wat anderen weer zal bewegen om ook klant te worden.

Bij Twitter kun je de keuze maken om als bedrijf te twitteren, je kunt het ook persoonlijk maken. Een mooi voorbeeld vind ik Bas Hoogland, directeur van Landal. Hij twittert op persoonlijke titel over winacties, opmerkingen van klanten enzovoort.

Het lijkt dat je persoonlijk contact hebt met de baas van het bedrijf (misschien ook echt waar). Dat willen mensen graag, een persoonlijke benadering. Denk maar eens aan de reclame van Nespresso: ‘Because it’s you mr. Clooney’.

Facebook
Maak op Facebook een zakelijke pagina aan en zorg dat deze regelmatig wordt geupdated. Met regelmatig bedoel ik toch wel minstens een keer per week.

Laat een beetje zien wat er achter de schermen gebeurd. Maak het bedrijf wat persoonlijker door het te koppelen aan mensen die er werken. Zorg ervoor dat de passie die je hebt voor het product doorstraalt naar de rest van de wereld.

Facebook is er niet alleen om jouw bedrijf het middelpunt van de wereld te maken. Zorg ook dat je anderen in de aandacht zet.

Net zoals bij Twitter bijvoorbeeld een bericht van een ander overnemen of verspreiden. Link eens naar een leuk filmpje op Youtube of like eens anderen die voorbij komen.

Natuurlijk is het handig om Facebook te koppelen aan je Twitteraccount, maar maak er geen 1 op 1 vertaling van. Mensen moeten op beide sociale media verschillende zaken kunnen lezen.

LinkedIn
LinkedIn is meer gericht op het zakelijke publiek. Mijn advies is dan ook om zakelijk om te gaan met dit sociale medium. Richt je op het bedrijfsleven, leg zakelijke contacten en zorg voor een goede wisselwerking tussen jou en de klant.

Maak ook gebruik van de mogelijkheden om actief met je collega’s te overleggen in de groepen. Je kunt zelf groepen aanmaken en hier je personeel zoeken en vinden.

LinkedIn moet je dus minder gebruiken om echt reclame te maken. Zet het in als middel om te netwerken.

3. Begrijpelijke taal

Een van de meest lastige zaken voor webhosting providers is het gebruik van begrijpelijke taal. Probeer je te verplaatsen in de bezoeker, de potentiele klant.

Natuurlijk staat het indrukwekkend als je allerlei termen gebruikt, maar voor de leek is het dan gewoon een kwestie van ‘wegwezen’. Natuurlijk mag je van een klant die kiest voor dedicated hosting een ander niveau verwachten op het gebied van kennis dan een klant die alleen maar een domeinnaam en een eenvoudig hostingpakketje zoekt.

Aan de andere kant is het zaak om alle partijen niet te overgieten met allerlei ingewikkelde termen. Ook een partij met meer kennis zal het prettig vinden als zaken duidelijk, helder en stap voor stap worden uitgelegd.

Probeer vaktermen zoveel mogelijk te vermijden. “Redundant webhosting in verschillende lagen” ziet er misschien heel spannend uit, maar waarom zou je de gewone bezoekers met dergelijke taal vermoeien.

Geef gewoon aan dat je op verschillende niveaus een backup van de website maakt en de bezoeker weet wat hij kan verwachten. Geef daarna de verschillende niveaus aan en hij weet waar hij aan toe is. Niet moeilijk doen dus!

Naast de potentiele klant heb je ook te maken met nieuwe en bestaande klanten. Ook zij willen niet lastig gevallen worden met begrippen die hun verstand te boven gaat.

Kies er dus voor om in begrijpelijke taal een bevestigingsmail te sturen waarin stap voor stap duidelijk uitgelegd staat wat en hoe iets moet.

Veel startende klanten hebben behoefte aan een eerste stappenplan waarmee ze duidelijkheid krijgen over hoe ze een website nu online krijgen.

Maar ook het installeren van de mail op hun eigen computer moet je uitleggen in eenvoudige taal. Bedenk dat jij als hostingbedrijf dit misschien dagelijks doet en iedere dag in vaktermen praat, maar dit is voor 99% van de Nederlandse bevolking geen dagelijkse kost.

4. Video is booming

Wellicht ben je je er van bewust dat Youtube na Google de grootste zoekmachine ter wereld is. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je bedrijfsvoering.

Video kun je op twee manieren inzetten.
Klanten winnen (open video kanaal)
Klanten bedienen (gesloten video kanaal)

Wanneer je als bedrijf een Youtube kanaal hebt kun je dit als marketing instrument inzetten.

Video is bij uitstek een geschikt middel voor de webhosting branche omdat je heel veel kunt laten zien. Denk aan eenvoudige toepassingen uitleggen, laat zien hoe systemen achter de schermen werken enzovoort.

Ik vind het opvallend dat er maar heel weinig hostingbedrijven zijn die hier heel actief mee bezig zijn en daar ligt echt een grote kans.

Onderzoek heeft uitgewezen dat door het gebruik van video verkopen tot wel 400% omhoog kunnen gaan.

Video zorgt bij adverteren bijvoorbeeld voor een 80% hogere CTR. Kortom, video is een must!

Je kunt bestaande klanten erg goed bedienen met video. Maak een besloten kanaal via bijvoorbeeld Vimeo en geef je klanten een inlogcode. Wanneer ze inloggen krijgen ze uitgebreide video’s die uitleg geven over bepaalde functies en toepassingen.

Dit mag natuurlijk wel op een ander niveau dan de video’s op het open kanaal. Zorg dat je met deze video’s een hele goede meerwaarde creëert waardoor de bestaande klant ook bij je blijft.

Vimeo heeft de mogelijkheid om video’s enkel voor een bepaalde website mogelijk te maken. Vimeo biedt dit aan voor maar enkele euro’s per maand. Een investering die zeker zijn waarde opbrengt.

Mijns inziens maken verschillende webhosting bedrijven de fout om enkel Engelstalige video’s op hun website te plaatsen met informatie.

Voor de Engelstalige markt is er inderdaad veel beschikbaar, maar door Nederlandstalige video’s te maken wordt je bereik in Nederland echt vele malen groter. We spreken tenslotte toch het liefste en het beste Nederlands.

5. PDF handleidingen

Naast video is er ook een groep mensen die veel liever een papieren handleiding heeft. Deze kun je aanbieden door een aparte pagina aan te maken met PDF handleidingen.

PDF is gemakkelijk aan te maken en niet aan te passen door een klant. Wel kan de klant deze handleiding uitprinten en naast zich op tafel leggen.

Dit is gemakkelijker dan met behulp van video bepaalde zaken instellen.

Deze PDF handleidingen maak je zo, dat ze stap voor stap laten zien wat je moet doen als gebruiker. Enkele mooie afbeeldingen erbij, een logo van je bedrijf en je hebt weer een stukje extra vertrouwen opgezet. Vertrouwen is namelijk de basis voor ieder bedrijf om van de klant te krijgen. Heb je geen vertrouwen dan lukt het niet.

Deze handleidingen bieden zeker aanleiding tot vertrouwen. Je kunt deze handleidingen mailen naar de klant wanneer deze zich heeft aangemeld. Beter is om hier een aparte pagina voor op te zetten zodat allerlei handleidingen daar te downloaden zijn.

Omdat je een apart document krijgt beheer je ook hoe het er uit komt te zien wanneer je het print. Dit in tegenstelling tot het plaatsen van alle tekst op een webpagina. Dit is voor veel, niet ervaren gebruikers, vaak een lastige handeling. Zeker als je geen printversie in CSS hebt van je webpagina.

Hanteer bij het maken van een PDF dezelfde normen als bij een gewoon artikel, eenvoudige taal, duidelijke stappenplannen, concrete voorbeelden, veel afbeeldingen en toegankelijke teksten.

6. Informatiepakket

Voor nieuwe klanten zou het de moeite waard zijn om een uitgebreid informatie pakket te maken wat ze over de post krijgen. Hierdoor blijft het niet enkel online rondzweven, maar ga je een niveau hoger. Althans, klanten zullen dat zo ervaren.

Zodra je namelijk daadwerkelijk wat per post aangeleverd krijgt, ervaart de klant dat als moeite doen voor hem of haar. Dat is prettig en zal op de langere termijn binding opleveren.

Dit informatie pakket kan bestaan uit de NAW gegevens van de klant, de gegevens van het bestelde pakket en de domeinnaam en natuurlijk een stappenplan op papier (in gedrukte vorm) hoe de klant aan de slag kan.

Dit kan dezelfde opzet zijn als de PDF handleidingen zoals hierboven geschreven.

Veel bedrijven denken namelijk dat als een klant eenmaal binnen is, deze niet meer weggaat. In de hostingbranche zal dat vaak ook zo zijn, maar je wilt de klant ook meer laten kopen bij je. Bijvoorbeeld nieuwe domeinnamen en pakketten.

Door de klant persoonlijke aandacht te geven met concrete, vast te pakken materialen zal de kans groter zijn dat hij bij je blijft en beter nog, je aanbeveelt bij anderen.

7. Nieuwsbrief met goede inhoud

Contacten onderhouden met je bestaande klanten is dus essentieel. Potentiele klanten en bestaande klanten kun je aan je binden door een nieuwsbrief te hebben die ook toegankelijk is voor niet-klanten.

Door in deze nieuwsbrief goede inhoud, wat zeg ik, excellente inhoud te plaatsen zal je bouwen aan een positieve reputatie.

Een nieuwsbrief zorgt ervoor dat je regelmatig wordt herinnert aan het bestaan van de betreffende website. Je laat er mee zien dat jij als webhost aandacht hebt voor je klanten, dat je hen op weg helpt en dat je hen blijft helpen.

Een nieuwsbrief is voor potentiele klanten een manier om hen te laten zien dat je goed bent in je vak dat je weet waar je het over hebt en dat je goed zorgt voor hem of haar als hij daadwerkelijk klant wordt.

Wanneer je twee groepen aanmaakt in je nieuwsbrief systeem dan kun je je bestaande klanten ook andere nieuwsbrieven sturen dan je potentiele klanten. In een systeem als Aweber, kun je dit makkelijk invoeren.

Je stuurt bijvoorbeeld je bestaande klanten wekelijks een nieuwsbrief met tips en adviezen. Je potentiele klanten stuur je eens per twee weken een nieuwsbrief met daarin nog interessante aanbiedingen, zoals een domeinnaam met korting of een voordeling uitprobeer hosting pakket.

Wanneer je in je nieuwsbrief ook nog eens gebruik maakt van links naar andere websites met goede informatie zullen eigenaren van dergelijke sites dat zeker waarderen.

Niet dat ze meteen bij je gaan inkopen, maar als je iets voor een ander doet, zal de ander eerder geneigd zijn iets voor je terug te doen.

Het is als het ware ‘wisselgeld’ opbouwen.

8. Doe wat voor bestaande klanten

Ik kan niet genoeg benadrukken dat bestaande klanten misschien nog wel bvelangrijker zijn dan nieuwe klanten werven. Onderzoek heeft uitgewezen dat nieuwe klanten vele malen moeilijker te overtuigen zijn om bij je te kopen dan bestaande klanten.

Een bestaande klant is al binnen. Wanneer hij een positief gevoel bij je heeft dan zal de klant je trouw blijven en zelfs kleine problemen, zonder veel moeite vergeven.

Bestaande klanten schrijven op forums, recensie sites en sociale media over jou en je bedrijf. Dus wanneer ze positief over je denken, zullen ze ook positief over je schrijven.

Stuur ze bijvoorbeeld met kerst een kaartje. Klein gebaar, kleine investering, maar dat verdient zich dubbel en dwars terug.

Vaak zie je een winactie opgezet worden voor nieuwe klanten. Leuk natuurlijk en zeker het proberen waard, maar waarom ook niet zoiets voor bestaande klanten?

Je kunt ook een soort spaaractie organiseren. Voor elke uitgegeven euro een punt. Met deze punten kunnen ze dan weer extra zaken of leuke gadgets inkopen (Een t-shirt van je bedrijf met je logo bijvoorbeeld, meteen leuke reclame).

Ook kun je een klant in een nieuwsbrief in het zonnetje zetten. Je kunt zijn website benoemen door hem of haar tot klant van de maand te bombarderen. Een mooi instrument waar de klant blij van wordt. En het zal eventuele nieuwe klanten over de streep trekken als ze dat zien!

9. Richt je op een niche

Niches, een uniek stukje van de markt. Daar kun je echt geld mee verdienen. Niet alleen door een website op te zetten in een bepaalde niche, maar juist door je als webhost te richten op een bepaalde niche.

Zo zijn er enkele webhosting bedrijven actief door een website op een Apple server te zetten. Dit zijn geen low budget bedrijven, maar juist bedrijven die meer geld vragen omdat Apple met het duurdere segment wordt geassocieerd.

Maar je kunt nog beter een bepaald segment bedienen.

Zo kun je bijvoorbeeld je puur en alleen als webhosting bedrijf richten op het onderwijs. Of je niche is hosting voor de bouwwereld, de advocatuur, bekende Nederlanders.

Allemaal niches die zomaar even bij me opkomen. Je richt je niet meer op ‘iedereen’, maar juist op een specifieke doelgroep.

Zit ik in die doelgroep en wil ik een website dan zal ik me eerder aangesproken voelen en eerder in zee gaan met zo’n gespecialiseerde webhost. En dan vind ik het niet eens erg om meer te betalen.

De goedkoopste zijn in webhosting, dat is er maar eentje, de rest is altijd duurder, dus die slag win je eigenlijk niet (Los van de vraag of dat rendabel is).

Niches zijn er in overvloed en als jij als een van de weinige, of als enige, een niche bedient dan ben je spekkoper. Jij bent de expert voor die doelgroep. Zorg dat je daarom een niche kiest waar je al enige kennis van hebt.

Als je bijvoorbeeld zelf voetbalt, waarom geen webhostingbedrijf die zich richt op voetbalclubs.
Of als jij vroeger voor de klas hebt gestaan, onderwijs heeft hosting nodig.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *