8 manieren om een webwinkel te beginnen
Het lijkt zo langzamerhand een nationale hobby te worden om een webwinkel te hebben. Een op de drie Nederlanders zou wel een webwinkel willen hebben blijkt uit onderzoek, waarbij mannen een hogere verwachting hebben van de inkomsten die hieruit te halen zijn.
Om aan deze trend tegemoet te komen heb ik de belangrijkste manieren om met een webwinkel te starten op een rij gezet. Natuurlijk is er veel meer mogelijk, maar je moet soms keuzes maken.
Software op je eigen server
De eerste mogelijkheid is om webwinkel software te laten draaien op je eigen server. Voordeel is dat je dit meestal precies naar wens kunt aanpassen. Je kunt layouts zelf maken of kopen en deze zijn helemaal te maken zoals jij dat wilt.
Daar staat tegenover dat je goed moet weten waar je mee bezig bent. Het vereist wat meer technische vaardigheden dan gemiddeld om pakketten te installeren en te beheren.
Voor iemand die met dergelijke pakketten werkt lijkt het allemaal vanzelfsprekend, maar als je ergens voor het eerst mee werkt is dat het absoluut niet.
Als je dan ook nog flinke aanpassingen wilt doen, bijvoorbeeld in de layout of je wilt gaan werken met Ideal als betaling, dan zul je nog dieper in de materie moeten duiken.
Het is niet voor niets dat er specialisten zijn voor dergelijke software die er een aardige boterham aan kunnen verdienen.
Drie voorbeelden wil ik hier bespreken omdat ikzelf hier wel eens in meer of mindere mate mee heb geëxperimenteerd.
1. Magento
Magento is een platform wat wordt gebruikt door kleine en grote en zelfs hele grote bedrijven. Het is een open source systeem waarmee de mogelijkheden eindeloos lijken. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van complete Magento systemen.
Nadeel is dat je je aardig moet verdiepen in Magento wil je inzicht krijgen in hoe het allemaal werkt. De mogelijkheden zijn zo enorm dat je er een aparte studie van kunt maken. Niet voor niets kun je op de officiele website een handleiding aanschaffen van meer dan 200 pagina’s.
Op verschillende websites kun je templates kopen voor Magento. Dat maakt het ook gemakkelijker om voor niet al te veel geld toch een mooi uitziend systeem te hebben draaien.
Overigens zijn er plugins beschikbaar voor het gebruiken van Ideal.
OSCommerce
Voor OSCommerce geldt hetzelfde verhaal als voor Magento. Met de kanttekening dat het erop lijkt dat OScommerce aan populariteit aan het inboeten is. Dit heeft met name te maken met het feit dat OSCommerce bewerkelijker is aan de ‘achterkant’. Je moet meer doen voordat je een artikel of product kunt verkopen.
Zoals bij alle software zijn er natuurlijk voor- en tegenstanders van dit standpunt. Wil je echt weten wat voor jouw het beste is dan zul je zelf aan het proberen moeten slaan. Beide systemen zijn te downloaden en hebben een grote groep gebruikers die actief op vragen van jou zullen willen antwoorden.
Shopp (WordPress)
Met WordPress is het ook mogelijk om een webshop te beginnen. Er zijn vele varianten die allemaal als plugin te downloaden of te kopen zijn. Als je een goed en stabiel systeem wilt zou ik hier wel geld voor uittrekken en niet met een gratis systeem aan de slag gaan.
De reden dat ik Shopp heb uitverkoren om in dit lijstje voor te komen is dat er voor Shopp een module is gemaakt waarmee je Ideal kunt toevoegen aan je webwinkel. Iets wat ik bij geen enkele andere plugin ben tegengekomen voor WordPress, en dat maakt de mogelijkheden compleet.
Ik vind namelijk dat een Nederlandse webwinkel niet zonder Ideal kan.
Online webwinkel software
Er is een steeds groter aanbod aan het ontstaan in online webwinkel software. Dit gebeurd in feite op twee manieren. Namelijk door het gebruik van een systeem waarbij je een eigen domeinnaam kunt koppelen aan je webshop. De tweede manier is dat je een soort marktplaats systeem hanteert, waarover verderop meer.
Voordeel van online software is het gebruiksgemak. De systemen draaien steeds met de nieuwste software op goede servers waarover je je geen zorgen hoeft te maken. Je kunt in enkele eenvoudige stappen een account aanmaken en zonder veel problemen een dergelijke account koppelen aan een domeinnaam.
Deze versies, zeker als je wat meer wilt bereiken zijn niet gratis, ze kosten maandelijks een bepaald bedrag. Daar staat tegenover dat je gebruik kunt maken van een helpdesk en meestal goed geholpen wordt.
De goede webwinkel aanbieders hebben tegenwoordig goed nagedacht over gebruiksgemak en zoekmachine optimalisatie.
Hier drie voorbeelden van mogelijkheden om een webwinkel eenvoudig op te starten. Deze drie heb ik gebruikt en uitgeprobeerd.
Mijnwebwinkel
De grootste aanbieder van online webwinkels is mijnwebwinkel. Er zijn twee varianten beschikbaar. Een gratis versie waarbij je een maximaal aantal artikelen kunt toevoegen, weinig mogelijkheden hebt op het gebied van SEO en je kunt er geen domeinnaam aan koppelen.
Het is natuurlijk de bedoeling dat je overstapt op de betaalde versie van mijnwebwinkel. Dit kost je € 19,00 per maand waarbij je de domeinnaam gratis erbij hebt.
Het is een compleet systeem waarbij je, als je enig grafisch inzicht hebt best het een en ander aan de uitstraling kunt doen. Vaak herken je een ‘mijnwebwinkel’ al vanaf een afstand, maar je kunt dit best voorkomen door er je best voor te doen.
Grootste nadeel is naar mijn idee de prijs. 19 euro per maand is een behoorlijke investering waarbij je per betaald artikel ook nog eens een bedrag kwijt bent als je met Ideal werkt. Iets wat overigens voor de meeste systemen geldt, maar dat terzijde.
Je moet al best wat verkopen wil je € 228,00 per jaar terug verdienen. Zeker als beginnend ondernemer die niet teveel wil investeren is dat best een bedrag.
Luondo
Luondo heeft hier een antwoord op gevonden. Zij doen hun best om uit te groeien tot een grote speler in de markt van webwinkels. Het lukt hen al aardig. Ze zijn niet alleen goedkoop, 25 cent per product is een handigere aanpak dan een vast bedrag per maand denk ik, maar ze zijn op het gebied van SEO, sociale media integratie en luisteren naar de klant op de juiste weg.
Ik ben al enkele webwinkels gestart met Luondo en ik ben er zeer over te spreken, met name op het gebied van de vindbaarheid. Iets wat steeds belangrijker wordt in het wereldje van webwinkels.
Mijnwinkel
Een andere grote speler is mijnwinkel. Te vergelijken met mijnwebwinkel. Opgericht door de voormalig eigenaar van Startpagina.nl, Durk Jan de Bruin, is het een geduchte concurrent. Er is niet een vaste prijs, maar er zijn meerdere mogelijkheden. De prijs begint bij 19 euro per maand. Je kunt ook een pakket nemen van 47 euro, voor grote bedrijven.
De insteek lijkt wat meer gericht op het technische aspect, gezien de aandacht die op de website besteed wordt aan technische details voor de webwinkel gebruiker.
Online webwinkels
De laatste mogelijkheid is een variant op de vorige, met dat verschil dat je in feite de naam van de website gebruikt als uithangbord. De grootste aanbieder in deze gratis categorie is Etsy.
Je moet het zien als een marktplaats waarbij je niet al te veel invloed hebt op het uiterlijk van de website. Doordat er veel mensen kennis hebben van de naam van de website heb je automatisch veel bezoekers als je leuke producten aanbiedt.
Iemand die wat wil kopen kan op verschillende webwinkels producten aanschaffen en deze uiteindelijk allemaal in een winkelwagen stoppen, en daarna stuk voor stuk betalen.
Meestal hebben dergelijke websites een bepaald thema. Etsy heeft bijvoorbeeld alleen maar handgemaakte, vintage of kunstartikelen op de website staan.
Etsy
Etsy biedt een platform waar je handgemaakte, vintage of kunstartikelen kunt aanbieden. Nadeel is dat je er niet met Ideal kunt betalen. Je zit vast aan de vormgeving van de website. Je onderscheidt je door je producten en door een fraai logo.
Je hebt wel direct het juiste publiek te pakken als je producten aanbiedt in dit segment. Ook kun je direct de internationale toer op, al is er een actiever wordend Nederlandstalig publiek wat op de site rondstruint naar leuke en interessante koopjes.
Het verschil met bijvoorbeeld Marktplaats is dat je wel je eigen hoekje hebt op Etsy, je hebt gewoon een domeinnaam zoals etsy.com/winkeltje.
Dawanda
Tenslotte een wat minder bekende misschien is Dawanda. Waar Etsy zich wereldwijd, met de VS als basis, manifesteert, richt Dawanda zich op Europa. Van oorsprong is het een Duitse site. Nu richt de site zich op heel Europa. Ook hier is het mogelijk te betalen met Paypal, maar niet met Ideal en daar zit hem vaak toch de kneep. De Nederlandse consument wil dat nu eenmaal wel kunnen.
Wat is jouw favoriete manier om een webwinkel te starten?
Opmerkelijk is dat ik hier de aanbieder Biedmeer niet bij zie staan. Zij bieden namelijk in eerste instantie ook een gratis webwinkel aan waarna je zelf de mogelijkheid hebt om het te upgraden. Ik maak er inmiddels ruime tijd gebruik van (wel inmiddels een betalend pakket) en met volle tevredenheid.
Dat is een goede aanvulling dan. Zoals ik al aangaf is dit maar een kleine selectie van aanbieders.
Ook mist er andere erg mooie open source systemen zoals Opencart of Prestashop. Deze twee is in een interne onderzoek goed uit de bus gekomen. Beter dan Magento of Oscommerce.
Yoran, intern onderzoek…wow, klinkt legitiem ..? 😀
Ik vind deze topic een van de betere!
Gewoon een lijstje met de persoonlijke ervaringen van een gebruiker..
Don't get me wrong als je deze post als offencive ervaart, zo is ze niet bedoeld!
De eerste reactie op dit artikel vind ik persoonlijk meer 'nutteloos'..