5 zaken die je wilt voorkomen tijdens een presentatie
Ooit luisterde ik naar een presentatie van twee mensen. De ene persoon was ontspannen, kon goed de inhoud overbrengen en kwam uit haar woorden. De persoon die er naast stond hakkelde veel, was merkbaar zenuwachtig en las veel voor van de powerpoint die ze gebruikten.
Natuurlijk deed dat ook wat met het publiek dat aan het luisteren was. Wanneer persoon 2 begon te spreken werden een aantal mensen merkbaar zenuwachtig. Een ander deel haakte af en bij mezelf voelde ik ook wat spanning opkomen, hoe zou deze persoon het er vanaf brengen?
Naar de inhoud luister je dan al niet mee…
Zorg dat je niet te zenuwachtig bent
Nu is het gemakkelijk gezegd hoor, niet zenuwachtig zijn, maar het is de doodsteek voor een goede presentatie.
Een gezonde spanning is natuurlijk wel belangrijk. Daarmee sta je zelf op scherp, maar overdreven zenuwachtig is niet goed en maakt een presentatie overbrengen heel lastig.
Spreek niet te zacht
Het tweede wat je wilt voorkomen is dat je te zacht spreekt. Dat kan liggen aan de geluidsversterking, maar natuurlijk ook aan je eigen stem. Zorg dat deze krachtig en duidelijk is. Iets langzamer spreken dan je normaal doet kan helpen.
Naast te zacht spreken kan een monotone stem er ook voor zorgen dat je publiek in slaap valt. Als je dit hebt meegemaakt, iemand die te zacht of monotoon spreekt dan heeft dat vrijwel direct een effect op de mensen die luisteren.
Ze haken af en gaan met elkaar spreken en direct komt er afstand tussen het publiek en de spreker.
Het vooraf uitdelen of voorlezen van de complete presentatie
Als derde, het uitdelen of voorlezen van de powerpoint slides voordat je start! En hoe vaak zie je dit niet gebeuren! Complete presentaties worden op voorhand uitgedeeld. Ze komen echter om naar je te luisteren en niet om een powerpoint te lezen.
Laat staan dat je je publiek behandelt als een stelletje sukkels door elke powerpoint slide te gaan voorlezen. Vrijwel iedere volwassene kan tegenwoordig lezen dus hoef jij niet voor te lezen.
Deze mensen komen speciaal voor jouw verhaal en ze komen om naar jou te luisteren. Geef waar ze recht op hebben!
Problemen met de techniek
Rommelen met de techniek is een vierde valkuil. Filmpjes die niet willen opstarten. Geluid wat het niet doet, complete powerpoints die vastlopen vanwege wat dan ook. En de trainer maar rommelen aan de laptop of wat dan ook.
Dit is killing voor je presentatie en het is hiervoor een must-do om je presentatie van tevoren helemaal uit te proberen, zeker de video’s, de extra zaken die je wilt laten zien.
Daarna, als je op de locatie van je presentatie bent, zorg je er voor dat je op tijd bent. Alles is aangesloten en getest, en dat het werkt.
En dan niet, vooral niet zeggen aan het begin…. “doet het geluid het? Horen jullie mij?” dat is zo’n afknapper! Jij zorgt ervoor dat dit het doet. En zorg dat je altijd een plan B klaar hebt voor het geval Powerpoint of een computer het laat afweten. Daarover in een ander artikel meer.
Begin en eindig op tijd, hou je aan de tijd!
Tenslotte nummer vijf. Hou je aan de tijd. Loopt de presentatie tot half vier, zorg dat je uiterlijk om vijf voor half vier stopt! Liefst nog iets eerder.
Maar ook bij de start. Drie uur beginnen, dan begin je ook. Nee! We wachten niet op mensen die te laat zijn. Daarmee straf je mensen die op tijd zijn! En dat kan nooit de bedoeling zijn.
Op tijd beginnen en op tijd stoppen, zoals ik al aangaf, het liefst iets eerder klaar is een cadeautje voor iedereen die in de zaal zit. Niemand die gaat draaien en keren omdat zijn kinderen opgehaald moeten worden of omdat de parkeermeter afloopt. Zorg ervoor dat je daarin gewoon betrouwbaar bent.
Afbeelding zijlijn Joybot
Afbeelding watch Gabihil