5 redenen om niet te kiezen voor kant en klare website software

Microsoft Frontpage is er niet gelukkig meer, maar Apple biedt iWeb aan, veel hosters bieden het aan, speciale software om een website te maken. Deze software kan je een hoop tijd besparen en veel mensen willen niet vermoeid worden met allerlei html-codes, maar als je een goede website wilt maken dan heb je niets aan dit soort software. 5 redenen om html te leren.

1. Kant en klare software maakt geen goede code.

Software die werkt op basis van ‘What You See Is What You Get’ kan nooit mooie code genereren. De code die geschreven wordt door software is altijd geautomatiseerd en maakt dus gebruik van trucjes. Wanneer je bijvoorbeeld een heel stuk tekst zwart maakt en een klein stukje tekst groen laat worden dan moet er een trucje worden toegepast om dit te bereiken. De meeste software maakt dan speciale font-codes aan (letter-codes) die ervoor zorgen dat het ene stukje groen wordt.

Dit is nog maar een simpel voorbeeld, maar het wordt al ingewikkelder als je een plaatje op een bepaalde plek wilt hebben. Frontpage was daar vroeger helemaal uniek in. Lappen code, om alleen maar een plaatje te plaatsen.

Het makkelijkste is de handmatige code. Je moet er even wat voor leren, al is dat ook niet moeilijk (zie volgende punt), maar de uitwerking is zoveel simpeler.

2. HTML is niet moeilijk

In tegenstelling tot wat gedacht wordt is HTML niet moeilijk om te leren. Wel is het belangrijk dat je HTML leert in combinatie met CSS. CSS heeft HTML vele malen krachtiger gemaakt doordat de layout van een site nu apart beheerd wordt en niet meer in de HTML code.

In feite hoef je, om een website te maken, maar een twintigtal codes te kennen. Daarnaast zijn er genoeg naslagwerken om een specifieke code op te zoeken op het internet of in een boek.

3. JavaScript toevoegen aan kant en klare web software is een kunst apart

Om JavaScript toe te voegen aan kant en klare web software moet je een soort expert zijn van het programma. Omdat het programma de code zelf genereert, zal JavaScript moeilijk in te voegen zijn. Soms zitten er opties op een programma om in de HTML code te werken, maar ook dan moet je goed zoeken om te zien waar je specifieke code plaatst.

Bijvoorbeeld Adsense werkt met JavaScript, maar ook formulieren hebben scriptjes nodig om te werken. Dit is allemaal wel mogelijk waarschijnlijk, maar een stuk moeilijker dan wanneer je HTML kent, en je weet dan ook precies waar je mee bezig bent.

4. Standaardsjablonen zijn niet origineel

Vroeger zag je direct als een website met Frontpage was gemaakt. Op website bouwer forums werd je dan direct uitgelachen. Maar ook software als iWeb moet gebruik maken van sjablonen. Nu zijn er wel veel sjablonen, maar het is nooit origineel.

Ook al heb je bij iedere website te maken met een basisprincipe, met HTML en CSS heb je oneindig veel meer mogelijkheden en het is jammer als je geen gebruik kunt maken van die mogelijkheden. Waarom zou je je laten beperken.

5. Een succevolle website? Leer HTML en CSS

Kortom, bovenstaande toont aan dat je voor een succesvolle website HTML en CSS moet leren. Zelfs als je een website laat maken kan het geen kwaad om een beetje kennis te hebben van HTML en CSS. Je hoeft de ontwerper van je website dan niet tot in lengte van dagen te bellen of te mailen wanneer je iets veranderd wil hebben. Je moet de bedrijven de kost niet geven die maandelijks een fors bedrag neertellen voor het up to date houden van een website, waarbij de ontwerper niets anders doet dan in de code duiken en even een aanpassing doet aan wat tekstjes. Dat kun je allemaal gemakkelijk zelf. Echt waar!

Binnenkort start ik met een cursus ‘Website maken’. Deze cursus behandeld alle ins en outs van HTML en CSS, maar gaat ook in op de vraag hoe je nu echt een succesvolle website opzet. Je kunt meer informatie ontvangen door je op de voorinschrijvingslijst te plaatsen. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de startdatum en je ontvangt allerlei voorinformatie. Meld je dus nu nog aan en ik hou je op de hoogte!


Naam:


Email:Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

 1. Jw schreef:

  Je hebt helemaal gelijk!
  Maar klopt deze zin wel helemaal??

  Microsoft Frontpage is er niet gelukkig meer,

  Voor de rest goed artikel!

 2. Daan schreef:

  Hmmm.. interessant..

  Net als met de validator.. de bezoeker scheelt het geen moer als de code lang is, niet valid is, of wat dan ook. Zolang deze maar werkt.
  Waarom zou dan goede code leren de basis van een goede website zijn?

  Uit ervaring is een goede website de combinatie van een goed idee, goede content, een mooi, gebruiksvriendelijk ontwerp. Niet alleen de HTML en CSS.

 3. gerda gorter schreef:

  Mensen hebben inderdaad het vooroordeel dat HTML moeilijk zou zijn.
  Maar met een grafische user interface moet je ook leren om te gaan, dus dan kun je net zo goed gelijk HTML leren.

  Verder denken veel mensen dat HTML een programmeertaal zou zijn terwijl het slechts een opmaaktaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *