30 dagen uitdaging: Een website op het internet
Als je iedere dag mijn stappenplan aan het volgen bent en je neemt de stappen ook daadwerkelijk dan ben je nu zover dat je een naam hebt, een domeinnaam hebt geregeld, en daarbij hosting hebt ingekocht. ‘Wat nu?’, hoor ik sommigen van jullie denken. In deze les ga ik je wat mogelijkheden laten zien om WordPress te installeren.
WordPress voor je website
WordPress is naar mijn idee een zeer goed systeem om een website mee te draaien. Als je WordPress op je websiteruimte hebt staan dan heb je software in handen waarmee je eigenlijk alle techniek niet zelf hoeft te regelen. Dat is al voor je gedaan.
Voordelen van WordPress
Voor ik begin even een paar voordelen van WordPress.
– Het is gratis
– Het is eenvoudig in gebruik
– Er zijn veel layouts voor beschikbaar (gratis en betaald)
– Het heeft veel mogelijkheden
– Het heeft nog meer uitbreidingsmogelijkheden
Installeren
WordPress dus. Sommige hostingbedrijven hebben een systeem draaien waarmee je WordPress met een paar muisklikken kunt installeren. Voorbeeld hiervan is ‘installatron’. hiervoor moet je even in het controlepaneel van je hosting gaan kijken. Als je dit wilt benaderen moet je dus even inloggen met de gegevens die je hebt gekregen van je website host. Dit bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord.
Het kan ook zo zijn dat je WordPress handmatig moet gaan installeren. Dit is trouwens niet heel erg ingewikkeld, maar vereist een beetje technisch inzicht. Hoe je dat installeren van WordPress doet lees je in het artikel ‘Een blog starten met WordPress’.
WordPress in het Nederlands
Ook op de website van NL WordPress staat meer informatie, daar kun je ook de laatste versie van WordPress downloaden met een Nederlandse vertaling.
Vaak is het meest lastige onderdeel om de database gegevens aan te maken. Mocht je er echt niet uitkomen laat het me dan even weten. Ik wil je verder helpen!
De website en het dashboard
Wanneer je WordPress op je website hebt staan dan verschijnt er een complete site. Alles is dan klaar om bekend te gaan worden. WordPress bestaat uit twee belangrijke onderdelen, de website zelf en het ‘dashboard’. Dat is het deel achter de schermen waar jij je teksten schrijft, de layout bepaald, plugins kunt toevoegen enzovoort.
Voor vandaag is de opdracht dus om WordPress op je website te gaan zetten en daarna om het dashboard eens te gaan bekijken en bestuderen!
In de hoofdmap van je website
Nog een tip voordat je WordPress gaat installeren. Zet de bestanden meteen in de hoofdmap, zodat je WordPress als website gaat gebruiken en niet in een submapje in je hoofdmap. Als je bijvoorbeeld WordPress in een submapje ‘blog’ zet dan moeten de bezoekers eerst www.domeinnaam.nl/blog intypen. Zet je alle WordPress bestanden in de hoofdmap, dan typen ze www.domeinnaam.nl in en komen ze meteen op de juiste pagina terecht.
Lukt het niet, hulp is mogelijk!
Nogmaals, ik kan me voorstellen dat deze stap voor sommigen best technisch is. Daarom kun je contact met me opnemen en dit laten doen.
Morgen meer, veel meer over WordPress!
Jammer dat het met WordPress is. (vind ik)
Omdat het een beetje WYSIWYG-achtig is heb je toch weer beperkte mogelijkheden.
Daarom geef ik voor een nieuwssysteem toch de voorkeur aan php, of zelf schrijven, wat ook niet zoveel tijd in beslag neemt.
Beperkte mogelijkheden? Integendeel. je kunt de layout aanpassen zoveel als je wilt, je hebt dezelfde, zo niet meer mogelijkheden om je website naar wens te voorzien van plugins. Als je uitdaging wilt in het technische kun je plugins schrijven, templates maken enzovoort. Het is meer dan een nieuwssysteem en het is helemaal geschreven in php.
Joepie dat het WordPress is. Oneindig veel mogelijkheden. Vele functionele plu-ins waaronder die van Yoast.
Ik ga meteen proberen de boel te installeren.
Html-site gaat er toch om om zelf een website te maken met; html, php, mysql, javascript, enz. Als je een site gaat maken (vind ik) moet je deze ook zelf maken en niet door een of ander hulpprogramma waarmee je met een paar muisklikjes een hele website hebt laten maken. Ik vind het daarom ook erg jammer dat bijna alle nieuwe artikelen over het maken van een site met WordPress gaan. Als dit in de toekomst zo doorgaat vind ik dat je de naam van de site moet veranderen in WordPress-site.nl of maakjesitezonderenigemoeite.nl. Ik hoop dat je na deze reactie weer met html enzo bezig gaat in plaats van WordPress
Bart
@ Bart
Bart zoals je in de slogan van de website kunt lezen staat er duidelijk "leer alles om je eigen succesvolle website te maken" WordPress is een mogelijkheid om je site te maken.
Ik zelf vind wel dat je een punt maakt over de website zelf schrijven i.p.v. hulpmiddelen gebruiken, maar niet iedereen beschikt over deze kennis.
Mvg
@Bart,
Ik weet niet waarom jij zo'n haat tegen WordPress hebt maar ik denk dat je bepaalde dingen heel verkeerd ziet.
A) Bijna alle artikelen die Bjorn op de homepage plaats hebben amper betrekking op WordPress, ik vind juist dat er veel meer geplaatst kan worden over WordPress. Want de "tutorial" over WordPress Thema's maken die op deze website staat is al 5 jaar oud heb ik het idee (beetje overdreven)
Daarnaast komt er op het forum minstens 1 keer per 2 weken iemand langs die vraagt naar een inlog systeem iets dat met 5min. klaar is in WordPress.
B) WordPress is net zo goed HTML, PHP en MySql alleen is de Core van je website de CMS die je gaat gebruiken (als je daar voor kiest) al gemaakt door een team van pro's.
Ik ken niet veel mensen die hun eigen CMS systeem gaan schrijven-/coderen elke keer als ze een website maken.
Iedereen heeft zo zijn haar eigen CMS systeem war ze graag mee werken, de één gebruikt Joomla, de ander Drupal, of niet iets anders. Dat WordPress op vandaag gewoon denk ik het meest gebruikte CMS systeem is daar kan Bjorn niets aan doen.
En dat er in WordPress na de installatie toevallig ook al een standaard website zit is alleen maar heel makkelijk voor de mensen die niet zo handig zijn met websites bouwen of langzamer leren.
Wat jij daar mee doet moet je zelf weten je hoeft niet het thema van WordPress te gebruiken.
Als jij je eigen html site erin wil plaatsen kan dat net zo goed en juist dat is de kracht van WordPress tegenover al die andere CMS systemen , dat waarschijnlijk als iemand enige moeite doet door op internet te gaan zoeken dat deze persoon zijn-/haar eigen gemaakte website in WordPress online kan zetten zonder enige kennis van PHP te hebben.
@ Bjorn
Misschien, maar ik heb ook een keer WordPress geprobeerd en om een paar kleine dingen te vinden moest ik uren zoeken.
@BJ
De helft gaat tegenwoordig over WordPress (af en toe iets anders als Joomla) en voor de andere helft is het:
"Wil jij Html en Css leren? koop dan nu mijn cursus." of
"Nieuwe cursus gelanceerd! kost maar (bijv.) €20,-" of
"Laat mij nu een SEO-raport voor jou maken kost maar …."
Ook vind ik dat je op je website trots moet kunnen zijn dat je dat voor mekaar hebt gekregen. niet, 'ooh, dat was simpel. Laat ik er morgen nog een maken.' dan staat het internet straks vol met vage websites. Als je een site wilt maken vind ik dat je dan maar html moet gaan leren.
25 mei was de laatste keer dat ik schreef over mijn cursus, daarna heb ik geen enkel verkoop artikel geschreven. Daarna artikelen over Google +1, SEO, Ecommerce, webwinkel en testen.
Ik steek veel tijd in deze website en ik beweer nergens dat het simpel is. En ja, je hebt gelijk, het internet staat vol met vage websites. Wat jij vindt is je goed recht, ik vind dat geen verplichting hoor.
Beetje raar die reacties op wordpress etc.
Een van de belangrijkste elementen om een succesvolle website te creëren en in een later stadium ook succesvol te houden is toch zorgen dat er steeds nieuwe content op komt te staan.
Dus waarom zoveel tijd en energie in een eigen opbouw steken, terwijl wordpress je deze gelegenheid al heeft gegeven.
Met de juiste plugins ben je al een hele stap verder.
Dus nu je wordpress gebruikt heb je genoeg tijd om artikelen (inhoud) te plaatsen.
Wat betreft html-site en de artikelen, lekker zo door blijven gaan!
Zoals eerder vermeld staat straks internet vol met (vage?) worpdress enz. dus ook deze mensen voorzien van leuke artikelen.
Op weg naar de volgende dag 🙂
Suc6
Zoals al in het begin van deze website word gezegt kan een programma als bijvoorbeeld Dreamweaver heel makkelijk zijn om een website te bouwen maar als je HTML leert dan weet je wat er onder de motorkap gebeurd en kun je alles aanpassen zoals jij dat wilt.
Ik heb mijn vorige website zo gebouwd omdat het dan lekker snel ging en ik er veel lol in had.
Je gaat dan van zelf HTML leren en krijgt daar naast het bouwen en bij houden van je site meer de tijd voor.
WordPress leek mij leuk om te gaan proberen maar mijn webhost(KPN) zegt geen script toe te laten om veiligheids redenen en om te voorkomen dat de server stuk gaat.
Dit houd volgens mij dan in dat ik geen gebruik kan maken van wordpress omdat de hoost PHP, MySQL moet ondersteunen?
Ik denk trouwens nog steeds dat de meeste bezoekers die op je website komen naar de inhoud kijken(dus je eigen gekozen onderwerp) en ze stellen het zeker opprijs dat je website goed functioneert en overzichtelijk is en vaak bijgewerkt word met veel interactie.
Of je de website puur zelf met HTML/CSS hebt opgezet of met een hulpprogramma zal de meeste mensen een worst zijn.
Iets wat je zelf heb gemaakt/verzonnen/op poten hebt gezet daar mag je altijd trots op zijn en je bepaald zelf hoe hoog je die drempel legt!