20 vragen over WordPress (voor het maken van een website)

WordPress is software die je op een webserver plaatst en waarmee je zonder technische kennis een website kunt opzetten. Dit systeem draait inmiddels op meer dan 60 miljoen websites!! Van de 10 miljoen belangrijkste websites draait meer dan een kwart op WordPress. Dat zegt dus wel wat!

WordPress logo

WordPress logo

Maar wellicht heb je nog vragen over WordPress. In dit artikel heb ik 20 vragen over WordPress op een rijtje gezet, met natuurlijk daarbij mijn antwoorden.

1. Wat is WordPress precies?

WordPress is eigenlijk gewoon software die je op een server zet en waarmee je een website kunt maken. Eigenlijk is het een content management systeem. Een systeem om alles wat je op een website zet in een database te plaatsen. Een database zorgt ervoor dat je niet steeds opnieuw de layout van een website moet maken, maar dat je dat een keer doet en steeds verschijnt de juiste tekst, die opgeslagen is in die database waar jij wilt dat die verschijnt.

Eerst was WordPress bedoeld om een blog mee te maken, tegenwoordig is het veel meer dan dat, waarover zodadelijk meer.
WordPress zag het daglicht in 2003, in 2004 was er versie 1.0.
Op 93digital kun je zien hoe WordPress zich ontwikkelde.

Website 93 digital met de historie van WordPress

Website 93 digital met de historie van WordPress

2. Is WordPress inderdaad gratis?

Ja, WordPress zelf, de software kun je gratis downloaden. Het is gratis en zal gratis blijven. Dit komt omdat er veel mensen zijn die het gratis verder helpen ontwikkelen. Maar er zijn wel andere kosten. Je doet er namelijk wel goed aan om een domeinnaam en een hostingpakket te hebben waar je WordPress op kunt installeren.

En daar betaal je wel voor. Overigens hoeft dat niet veel te zijn. Voor een paar tientjes per jaar heb je een prima pakket waarmee je een volwaardige website kunt draaien.

3. Waar kun je WordPress vinden?

Je kunt WordPress downloaden via https://wordpress.org. Wil je liever de Nederlandstalige versie, ga dan naar https://nl.wordpress.org. Dan is je website en meteen in het Nederlands vertaald, ook achter de schermen.

WordPress.org, de website waar je WordPress kunt downloaden

WordPress, de website

4. Wat heb je allemaal nodig voor WordPress?

Zoals ik al aangaf heb je een hostingpakket nodig. Een domeinnaam is ook handig natuurlijk. In het hostingpakket moet je een MySQL database aanmaken en een database gebruiker. Dit klinkt allemaal heel technisch, maar dat valt wel mee en is een redelijk eenvoudige stap die een eventuele hosting aanbieder ook wel voor je wil regelen. De gegevens die hierbij horen heb je namelijk nodig om de installatie uit te kunnen voeren.

Er wordt namelijk gevraagd om een database, een database gebruiker en een wachtwoord voor die database gebruiker. Als je dat hebt dan ben je eigenlijk zover dat je kunt installeren.
O ja, een emailadres is wel een must. Daar wordt je wachtwoord heen gestuurd als je dit kwijt raakt bijvoorbeeld.

5. Kun je in 5 minuten een website hebben staan zoals WordPress aangeeft?

Als je alle gegevens paraat hebt die hierboven genoemd staan dan zou dat moeten lukken. Je moet WordPress dus downloaden, vervolgens uitpakken (het staat in een ZIP-bestand). Deze bestanden moet je vervolgens uploaden naar je hostingpakket.

Voor dat uploaden moet je gebruik maken van FTP. File Transfer Protocol (duizelt het al, met al die afkortingen?) betekent dat. Hoe je dat doet lees je in het artikel ‘Het stappenplan om je website te uploaden met FTP’.

Als je daarna de gegevens invult van de database (zie vraag 4), dan zou het in 5 minuten moeten kunnen staan! Overigens heb je dan natuurlijk nog geen inhoud!

6. Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

Wanneer je WordPress eerst wilt uitproberen zonder allerlei ingewikkelde technische zaken te regelen kun je naar de website WordPress.com. Daar kun je een gratis WordPress website aanmaken.

Hier zitten wel wat nadelen aan, namelijk dat je apart moet betalen om er een domeinnaam aan te koppelen, dat je niet de volledige controle hebt over je website en het uiterlijk en dat de website dus daarmee niet van jou is. Als je dat niet erg vindt is dit natuurlijk een prima optie om te proberen en te kijken of WordPress als systeem wat voor je is!

WordPress.com de website

WordPress.com

7. Heb je ook nog wat aan HTML & CSS bij WordPress?

Uiteindelijk is ook WordPress opgebouwd uit HTML en CSS code. Je hebt hier zeker wat aan, aangezien je in de thema’s, waarover zodadelijk meer, ook zelf zaken kunt aanpassen. Het meeste dat je aan zult passen zal in de CSS zijn. Hiervoor zijn handige plugins beschikbaar.

Zo schreef ik een tijd terug een artikel over CSS aanpassingen doen in WordPress.

8. Wat zijn WordPress themes?

Een theme wordt gebruikt om de layout vorm te geven van je website. Er zitten standaard al enkele themes bij de installatie, maar er zijn honderden, zo niet duizenden themes gratis te downloaden via de speciale theme pagina in je dashboard. Mocht je nog wat meer uniek nodig hebben dan kun je een theme kopen.

Je kunt ook een theme op maat laten maken. Dit is natuurlijk de duurste optie, maar er zijn ook meer dan genoeg mogelijkheden om een theme te kopen die vaker verkocht wordt en deze zelf aan te passen. Meestal zit er een extra beheermodule bij dergelijke themes.

Een van de grootste theme marktplaatsen is Themeforest.

Themeforest, marktplaats voor WordPress themes

Themeforest, marktplaats voor WordPress themes

9. Wat zijn WordPress plugins?

Plugins zijn kleine aparte onderdelen van een website die een specifieke functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een formulier voor je website, of een Instagram feed die je op de voorpagina wilt tonen.
Standaard wordt WordPress geleverd met een plugin, namelijk Akismet.

Met Akismet voorkom je de ellende van spamreacties. Wanneer je Akismet niet gebruikt en je wat bekender wordt zul je merken dat er reacties komen van spamrobots. Dit kan ineens hard gaan en dan merk je het effect van Akismet.

Eerder schreef ik al eens een artikel met 69 handige plugins. Het artikel is al wat ouder, niettemin werken veel van de plugins nog goed. Als ze langere tijd niet zijn geupdate, kies dan voor een alternatief!

10. Wat is precies een permalink en waarom is dit zo belangrijk?

Bij het instellen van WordPress kun je een permalink instellen. Dit zorgt ervoor dat je een logische link krijgt. Voorheen werd een link opgebouwd als volgt: https://html-site.nl/?p=123

Maar geef toe, dit ziet er toch veel beter uit: https://html-site.nl/voorbeeld-bericht/

Het instellen van een permalink is wat mij betreft een van de eerste dingen die je doet. Ga hiervoor vanuit je dashboard, naar ‘instellingen’ en dan naar Permalinks.

Overigens is dit vooral belangrijk vanuit het oogpunt van gevonden worden met je website door zoekmachines. Dat noemen we SEO.

Instellen van Permalinks via dashboard

Instellen van Permalinks via instellingen

11. Waarom zijn er zoveel versies en welke moet ik gebruiken?

Er zijn zoveel versies actief omdat WordPress iedere keer verbeterd en veiliger wordt. Succes brengt met zich mee dat er ook mensen zijn die proberen in te breken in websites. Om dat te voorkomen worden risico’s steeds beter dicht gemaakt. Dat geldt trouwens voor alle software die je gebruikt.

Zoals ik al bij vraag 1 aangaf is er in 2003 begonnen met versie 0.7, begin 2004 kwam versie 1.0.
Op het moment van schrijven zitten we bij versie 4.8 en het wachten is op een grote update waarmee WordPress versie 5.0 verschijnt. De updates achter de punt zijn vaak wat kleinere updates.

Overigens verschijnt er vrijwel ieder jaar ook een nieuw theme samen met een update die dan de naam van dat jaar draagt.

Het is van groot belang om altijd(!!) de nieuwste versie van WordPress te draaien. Het updaten gaat helemaal vanzelf tegenwoordig, maar het is zeer belangrijk, voornamelijk vanwege veiligheid, om dit steeds en snel te doen. Ook de plugins moet je altijd updaten naar de laatste versie!

12. Hoe veilig is WordPress eigenlijk?

WordPress zelf is veilig, maar tevens net zo veilig als dat de gebruiker het maakt. Het updaten van themes, plugins en WordPress zelf is belangrijk gaf ik al aan, niet alleen voor je eigen installatie, maar ook voor die van anderen. Er zijn gevallen bekend dat hackers via oudere installaties van WordPress toch een server konden hacken met andere websites.

Om zelf WordPress veilig te maken is het van belang een goede gebruikersnaam en een veilig wachtwoord te kiezen. Wanneer je WordPress installeert doet het systeem al een voorstel voor een veilig wachtwoord. Gebruik dit dan ook, sla het op en zorg dat je het gebruikt!

13. Wat is het verschil tussen een pagina en een bericht?

Een pagina is bedoeld voor het maken van een onderdeel op je website waar je het idee van hebt dat dit de komende tijd niet zal veranderen. Er staat informatie op over bijvoorbeeld jezelf, of een formulier. Een pagina is dus statisch.
Een bericht is te vergelijken met een nieuwsbericht. Hier plaats je bijvoorbeeld een artikel met het laatste nieuws over je bedrijf of inhoudelijk over een nieuwe ontdekking die je hebt gedaan. Zo’n bericht kan onderdeel van een blog zijn.

Als je naar deze website kijkt zie je dat er op de voorpagina steeds het laatst geschreven bericht staat. Elke week verandert dus deze voorpagina. Overigens worden de artikelen wel gewoon bewaard en zijn ze weer in het archief (met een plugin) terug te vinden.

14. Kan ik WordPress ook op mijn computer installeren?

Ja dat kan wel maar dat heeft wat technische stappen nodig. Zo moet je ervoor zorgen dat je een lokale database hebt draaien en dat je computer voorzien is van MySQL.

Vervolgens moet je dezelfde stappen nemen als wanneer je WordPress bij een hostingpakket installeert.

Een handig programma om dit te doen is MAMP. Binnenkort zal ik hier een artikel aan wijden.

Het voordeel van het op je eigen computer draaien van WordPress is dat je alles kunt uitproberen, aan kunt passen en kunt opbouwen totdat je te tevreden bent en dan pas alles online zet!

15. Kun je ook een webwinkel beginnen met WordPress?

Ja dat kan zeker. Er is een bedrijf wat een volwaardige ecommerce plugin heeft gemaakt en wat ook nog eens gratis te koppelen is aan je WordPress installatie. Dit heet WooCommerce.

De mogelijkheden van Woocommerce zijn redelijk onuitputtend. Overigens is het systeem niet heel simpel om mee te werken, het vereist wel wat technische stappen en instellingen voordat je aan de slag kunt. Geld verdient het bedrijf met uitbreidingen, extra mogelijkheden voor de webwinkel en ondersteuning.
Zeker de moeite waard om uit te proberen. Al zijn er natuurlijk ook veel andere mogelijkheden om van WordPress een webwinkel te maken!

16. Wat wordt er bedoeld met responsive theme?

Aangezien we op steeds verschillende manieren websites bekijken moet deze ook makkelijk aan te passen zijn qua vormgeving. Responsive betekent dat de layout van een theme zich aanpast. Steeds met dezelfde website als basis krijg je verschillende vormen te zien op een iPad, telefoon, groot scherm of zelfs je televisie.

Eigenlijk kan een WordPress website niet zonder een responsive theme, want dan wordt de site ook minder door Google als optie aangeboden in de zoekresultaten. Ga voor responsive!

17. Kan ik geld verdienen met WordPress?

Dat kan zeker. Maar dat vereist hard werken zoals dat voor alles eigenlijk geldt. Kies voor een specifiek iets waar je op in wilt zetten zoals het ontwikkelen van plugins, het maken van themes of het opzetten van een blog waarmee je geld kunt verdienen.

Het is allemaal mogelijk als je er maar tijd insteekt. Tijd om er goed in te worden, om er veel aan te doen en om veel te leren, dan kun je ver komen!

18. Kan ik WordPress ook gebruiken op mijn telefoon?

Zoals ik al schreef is het hebben van een responsive theme een must. Achter de schermen, het dashboard, is WordPress ook volledig responsive. Je kunt je website dus bijwerken op je telefoon, tablet, desktop computer, waar je maar wil, altijd en overal!

WordPress op de telefoon bijwerken

WordPress op de telefoon bijwerken

19. Kan ik meer leren over WordPress?

Natuurlijk! Er zijn veel cursussen en informatieve websites volgeschreven over WordPress. Je kunt eenvoudig beginnen en je opwerken tot expert op allerlei vlakken. Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en je krijgt sowieso updates van artikelen die ik schrijf, maar ook mijn eboek waar je veel informatie kunt vinden over het opzetten van je eigen website met WordPress.

20. Wie is Dolly?

Naast de plugin Akismet (zie vraag 9) krijg je nog een plugin cadeau bij de installatie. Het enige wat deze plugin doet is het tonen van een regel uit een lied van Louis Armstrong, Hello Dolly. Je mag het verwijderen, je kunt het ook aanzetten. Dat is aan jezelf!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. 14 september 2017

    […] volgende stap is het aanmaken van een blog met WordPress. In 20 vragen leg ik je precies uit wat WordPress is, dus daar ga ik hier niet verder op […]

  2. 29 april 2020

    […] Wat WordPress is? Ik heb al eens een artikel geschreven waarin ik antwoord geef op een 20-tal vragen die gaan over WordPress. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *