20 SEO tips voor beginners

Wanneer je naar een website als Google gaat en je zoekt op een aantal steekwoorden dan vind je het prettig als jouw website hoog bovenaan in de lijst tevoorschijn komt. Daar doe je het tenslotte voor. Om je website hoog in de resultaten tevoorschijn te laten komen doe je aan zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimisation), in het Engels afgekort tot SEO.

In dit artikel wil ik je 20 beginnerstips meegeven om ervoor te zorgen dat de basis er in ieder geval is. Misschien liggen sommige suggesties voor de hand, ook dan is het nodig om te checken of je er wel daadwerkelijk wat mee doet.

1. Meld je aan bij Google
Misschien is dit wel de meest voor de hand liggende tip, maar je moet het niet vergeten. Meld je een keer aan bij Google, zodra je website online is en op een gegeven moment wordt je geïndexeerd.

Overigens gebeurt dat ook wel een keer vanzelf als andere sites naar je gaan linken, maar het kan echt geen kwaad. Verwacht echter niet dat je er direct de volgende dag in staat.

2. Een goede title-tag
Wanneer je de code schrijft zorg er dan voor dat iedere pagina een unieke title-tag krijgt.
(<title>Hier komt de titel van je pagina in ongeveer 60 karakters</title>)
Zorg dat deze title tag een goede weergave is van de inhoud van de webpagina, zet de belangrijkste woorden vooraan. Dus niet Jan de Groot Webdesign, maar Webdesign in Goes, Zeeland, Jan de Groot maakt al uw websites

3. Een meta description
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de title-tag, alleen plaats je hierin een iets langere omschrijving, ongeveer 160 karakters, die je als een kleine advertentie moet zien. Dit komt namelijk als omschrijving van een link in de zoekmachine resultaten.
Voorbeeld: <meta name="description" content="Leren om je website te maken, met sitechecks, artikelen over html en css, internetmarketing en een online cursus website maken" />

4. Links vanaf andere sites
De basis van SEO is het hebben van links vanaf andere sites. Dit kunnen startpagina’s zijn, maar die tellen minder zwaar mee, al hang dat weer af van de soort startpagina. Links van gerelateerde sites. Dus websites die gaan over ongeveer hetzelfde onderwerp als je eigen site.

Ik krijg wel eens de vraag van een pokerwebsite om een link te ruilen. Daar ga ik niet op in want dergelijke sites hebben (misschien) een hoog bezoekersaantal, maar hebben niets te maken met mijn website. Kijk daar dus naar.

5. Links vanaf autoriteit sites
Belangrijke sites die naar jouw linken zijn helemaal waardevol. Zeker als deze link niet in een linkoverzicht staan, maar in een artikel, gerelateerd aan het onderwerp van jouw website. Dat laatste is extreem waardevol, want daardoor krijgt jouw website ook status als autoriteit.

6. Interne links
Intern linken is dat je vanaf de ene pagina verwijst naar een andere pagina op je website. Met name handig als het gaat om bijvoorbeeld blogs. Intern linken is niet alleen goed voor zoekmachines, maar ook voor de bezoekers die daarmee verder geholpen worden en langer op je website blijven.

7. Semantische code
Met semantische code wordt bedoeld dat je je html code logisch opbouwt. Je begint met een header, daarna heb je de kern en tenslotte de footer. Als je de titel van de website hebt dan geef je die koptekst h1 mee. Een titel van een artikel krijgt dan koptekst h2, een subtitel h3.
Een menu wordt opgebouwd uit een lijst met items (ul en li).
Dergelijke aanpassingen zorgen er voor dat je website logisch in elkaar steekt en makkelijker doorzoekbaar wordt voor crawlers. Daarnaast is het gewoon netjes.

8. Design met CSS
Naast semantische code moet je alle opmaak uit je html code halen en in een stijlblad plaatsen. Je moet je website dus opmaken met CSS. Door dit toe te passen maak je het jezelf makkelijk omdat je bij een aanpassing in de layout, maar in 1 document een verandering moet doorvoeren. Door CSS en HTML te scheiden maak je een document makkelijker doorzoekbaar voor een zoekmachine crawler.

9. Keywoorden in je tekst
Naast het gebruik van kernwoorden in je title, in je kopteksten en in je metadescription moet je kernwoorden laten voorkomen in de eigenlijke tekst. Maar ook weer niet teveel. Je moet daarin de juiste ‘keyword density’ zien te vinden. Sommige SEO guru’s vinden dat keywoorden 5 tot 10% van de tekst moeten uitmaken. Het lijkt me nogal veel, misschien is 2% al genoeg. Het blijft in ieder geval een beetje zoeken.

10. Een sitemap maken
Door een sitemap te maken zijn alle pagina’s of onderdelen van je website vanaf 1 pagina te benaderen. Er zijn grofweg twee soorten sitemaps. De xml sitemap, wordt over het algemeen automatisch gegenereert en zijn specifiek gemaakt voor zoekmachines. Handmatige (html-) sitemaps staan wel onderaan een webpagina of op een aparte pagina, maar deze is meer bedoeld voor bezoekers.

11. Kopteksten gebruiken
Kopteksten bevatten, als je het goed doet, belangrijke woorden en de crawler ziet deze als belangrijk, waarbij h1 weer belangrijker is dan h3. Maar let er wel op dat je niet alle koppen h1 mee geeft, want dan wordt het weer als spam gezien.

12. Hyperlinks omschrijven
Bij een hyperlink kun je een omschrijving toevoegen met het attribuut ’title’. Niet te verwarren met de ’title-tag’. Daarmee geef je extra informatie over de link waar naar wordt verwezen. Voorbeeld:
<a href="http://localhost:8888" title="leer je eigen website maken">link</a>

13. Alt-tags gebruiken
Het alt-attribuut bij een afbeelding wordt vaak leeggelaten, maar is nuttig om een afbeelding (die een zoekmachine niet ‘ziet’) toch te beschrijven. Het title-attribuut kan ook hier weer worden gebruikt.

14. Snelle laadtijd
Sinds korte tijd wordt ook laadtijd van een pagina gezien als een manier om hoger te komen in zoekresultaten. Laat niet teveel toepassingen los op een webpagina, zorg dat je een snelle server hebt, bij een betrouwbare host, in het land waar je website gevonden moet worden, en je site wordt snel geladen.

15. Geen frames gebruiken
Frames zijn zo langzamerhand echt achterhaald. Frames zijn in feite allemaal aparte pagina’s, voor een crawler in ieder geval wel. Doordat een menu dan bijvoorbeeld losgekoppeld wordt van een tekstpagina, ontbreekt er een belangrijke schakel tussen de pagina’s, wat funest is voor de pagina met alleen maar tekst. Deze wordt niet gevonden.

16. Blijf actueel
Vaak updaten is niet alleen prettig voor bezoekers, maar de crawler komt ook vaker terug. Let maar eens op, sites die meerdere malen per dag nieuwe content plaatsen worden vaker door zoekmachine spiders bezocht, sites met statische content worden minder vaak bezocht. Niet voor niets zijn weblogs zo populair!

17. URL leesbaar maken
Door gebruik te maken van mod rewrite wordt een URL beter leesbaar. Niet alleen voor een mens is het volgende voorbeeld niet prettig lezen, en niet te begrijpen, maar ook niet voor een crawler (het zijn net mensen…):
http://www.site.nl/index.php?id=1&pid=12
Dan ziet dit er toch wat beter uit:
http://www.site.nl/index/1/12/
Een crawler blijkt na de eerste & te stoppen met indexeren.

18. gebruik robots.txt
Met robots.txt kun je de crawler extra informatie geven over pagina’s die wel en eventueel niet doorzocht moeten worden. Je kunt natuurlijk kiezen voor pagina’s waar een zoekmachine niets mee te maken heeft. Voorbeeld 1:
User-agent: *
Disallow: /cgi-bin/
Disallow: /test/
Disallow: /prive/

Deze geldt voor alle zoekmachines, waarbij alleen de mappen cgi-bin, test en prive niet doorzocht mogen worden.
Tweede manier is het gebruik van meta informatie:
<meta name="robots" content="index,nofollow" />.
Bij deze tag kun je geen specifieke zoekmachine aangeven, iets wat bij robots.txt wel kan.

19. Schrijf voor mensen, niet voor spiders
Belangrijk en al even genoemd, het gaat uiteindelijk om artikelen voor mensen, door mensen. Laat je zelf niet te veel afleiden door al deze tips. Neem ze ter harte, neem ze serieus, maar draai er niet op door.

20. Blijf jezelf
Eigenlijk is dit de belangrijkste tip. Zorg dat je plezier houdt in het hebben van een website. Uiteindelijk komen daar bezoekers op af. Ga niet valsspelen, dat wordt afgestraft, schrijf gewoon zoals jij dat wilt, blijf trouw aan jezelf. Succes!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

13 reacties

  1. S.J schreef:

    Grappig dat deze pagina dan een PR van 0 heeft…

  2. Djoey schreef:

    De laatste is echt het aller belangrijkste, want des te langer je bezig bent met je website. Des te beter hij wordt(gelezen, gevonden in zoekmachines)

  3. Jilles schreef:

    Met de basis kom je al een heel eind. Er zijn zoveel van die "gebakken lucht" verkopers wat SEO betreft. Zorg voor goede paginanamen en een goede domeinnaam 😉

  4. Erik van der Linden schreef:

    Tip 1 lijkt mij een beetje verouderd, het aanmelden bij Google.

    Voor de rest complimenten voor de uitleg en de rest van de website!

  1. 30 juni 2010

    […] binnen je eigen website van groot belang. Het is eigenlijk een eenvoudige manier om effectief aan SEO te doen, zonder dat je afhankelijk bent van externe […]

  2. 6 januari 2011

    […] Ga je veranderen, zorg dan dat je zoekmachine optimalisatie meteen goed toepast. Met 20% van de technieken kun je 80% rendement bereiken. Deze technieken kun je bijvoorbeeld vinden in 20 SEO tips voor beginners […]

  3. 8 augustus 2011

    […] Naast deze tips heb ik nog meer tips. Deze staan beschreven in het artikel 20 SEO tips. […]

  4. 4 april 2018

    […] we SEO. Daar zou je veel over kunnen schrijven, maar dat voert voor dit artikel te ver. In mijn artikel over SEO geef ik je meer dan genoeg tips om goed gevonden te […]

  5. 29 november 2018

    […] Wil je toch wat tips hebben als het gaat om SEO, dan heb ik daar wel een suggestie voor: 20 SEO tips voor beginners. […]

  6. 7 mei 2019

    […] Meer tips op het gebied van SEO vind je hier: 20 SEO tips voor beginners […]

  7. 13 oktober 2021

    […] we SEO. Daar zou je veel over kunnen schrijven, maar dat voert voor dit artikel te ver. In mijn artikel over SEO geef ik je meer dan genoeg tips om goed gevonden te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *