20 manieren om geld te verdienen met je website

Ik ben al weer een paar jaar bezig met manieren om HTML-site niet alleen als hobby te zien, maar ook wat meer bedrijfsmatig aan te pakken door er geld mee te verdienen. Ik heb een lijst gemaakt met manieren waarop je geld kunt verdienen met een website. Het gaat me er niet om je hier te vertellen dat je miljonair kunt worden met je website, maar wel dat je, door een meer bedrijfsmatige aanpak, toch wel een extra inkomen kunt genereren.

1. Google Adsense

De meest gebruikte variant om een inkomen te halen uit een website is Google Adsense. De verklaring van deze populariteit is eenvoudig. Het is makkelijk om aan je website toe te voegen en de geleverde advertenties sluiten prima aan op de inhoud van je website. Nadeel is echter dat je makkelijk uitgesloten kunt worden. Vaak hoor je daarbij van enige willekeur. Ook is het de vraag of je je alleen maar hierop moet richten. Het kan echter een aantrekkelijke manier zijn als je redelijk wat bezoekers hebt.

In ieder geval is de belangrijkste factor bij dergelijke programma’s de doorklik ratio. Het aantal bezoekers dat daadwerkelijk op een advertentie klikt. Dit kan soms behoorlijk zijn (tot 5%), maar is meestal 1 tot 2%. Dat betekent dat van elke 100 bezoekers er 1 of 2 op een advertentie klikken en dat je daar dan een bedrag voor krijgt.

2. Affiliate marketing bedrijven

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanwerven van adverteerders. Deze adverteerders betalen deze affiliate bedrijven en jij kunt de advertenties op je website plaatsen welke, als ze aangeklikt of bekeken worden, geld opleveren. Dit geld krijg je weer van het affiliate bedrijf en dus niet rechtstreeks van de adverteerder.

Voordeel hiervan is dat je niet zelf moet zoeken naar adverteerders en dat je kant en klare advertenties krijgt aangeleverd. Ook heb je inzicht in hoe vaak en hoeveel er geklikt wordt op advertenties. Meestal krijg je, als je je aanmeld voor zo’n programma al een bonusbedrag als je geaccepteerd wordt. Bij M4N krijg je bijvoorbeeld 10 euro na acceptatie en kun je advertenties gaan plaatsen.

Nadeel van dergelijke bedrijven is dat zij natuurlijk ook geld moeten verdienen en je zult dus nooit zoveel krijgen, als wanneer je rechtstreeks werkt met een adverteerder.

3. Rechtstreekse affiliate

Er zijn ook veel bedrijven die hun eigen affiliate programma hebben. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com. Zij besteden dit niet uit maar regelen alles zelf. Je kunt je voor deze programma’s aanmelden. Je doet nu rechtstreeks zaken met het bedrijf zelf. Je hebt dus een betrouwbare partner. Meestal is het zo dat er een minimum zit aan de uitbetaling. Bijvoorbeeld 25 euro. Als je een maand minder hebt verdient dat schuift dit door naar de volgende maand. Google Adsense en de meeste affiliate bedrijven hanteren dit systeem trouwens.

4. Reseller worden

Je kunt ook aan de slag als reseller. Je ziet dit met name in de wereld van webhosting. Je koopt een pakket en je verkoopt dit door aan meerdere klanten voor een hogere prijs. Hiermee kun je dus bijvoorbeeld webhosting aanbieden als webdesigner. Voordeel van dergelijke pakketten is dat je niet de technische know-how in huis hoeft te hebben. Nadeel is dat je weinig invloed hebt over hoe pakketten er uit zien.

Andere bedrijven bieden ook wel reseller opties aan. Het gaat meestal om zaken die online kunnen worden aangeboden.

5. Rechtstreeks advertenties verkopen

Je kunt natuurlijk ook proberen om rechtstreeks bedrijven te benaderen om te adverteren op je website. Als je een grotere website hebt dan zul je merken dan er ook wel bedrijven zijn die jou benaderen met een voorstel. Je kunt hiermee zelf bepalen wat je waar op je website zet en je bent verzekerd van een vaste prijs per maand.

Natuurlijk zal een adverteerder wel zeker willen weten dat er bezoekers naar zijn eigen site doorklikken. Je kunt hierbij afspreken dat er bijvoorbeeld per 1000 klikken een bedrag betaald wordt of per 1000 views (aantal keer dat de advertentie wordt getoond).

Over het algemeen levert direct adverteren meer op dan adverteren via tussenpersonen. Simpelweg omdat de tussenpersoon niet betaald hoeft te worden. Voor kleinere websites is dit wel een lastiger optie.

6. Tekstlinks

Een variant van de voorgaande manier is het aanbieden van tekstlinks. Hiermee boor je een andere bron aan omdat je over het algemeen maar een beperkt aantal plaatsen hebt voor grote advertenties, terwijl je ruimte zat hebt voor tekstlinks.

Hier moet je wel mee oppassen. Je doet er goed aan om nofollow links te gebruiken. Er zijn enkele jaren geleden veel bedrijven afgestraft op het tonen van tekstlinks waar goed voor betaald werd, zonder dat er een nofollow link tegenover stond.

De link maak je dan als volgt: link

7. Reviews schrijven

Als je website producten aanprijst kun je ook kiezen voor betaalde reviews. Je schrijft dan een artikel over een bepaald product of een bepaalde dienst en je wordt hier door de eigenaar van het product of de dienst voor betaald. Wellicht wordt er dan wel een positieve review van je verwacht. Om die reden moet je er dus wel mee oppassen. Zeker als je dit teveel gaat doen , zal het je geloofwaardigheid aantasten.

Als je echter betaalde reviews schrijft en daarbij duidelijk afspreekt dat je eerlijk blijft dan is het een goede mogelijkheid om toe te passen. In Nederland wordt het echter nog weinig gedaan.

8. Sponsoring

Je kunt je website laten sponsoren. Bijvoorbeeld door aan je webhost te vragen om door middel van een naamsvermelding op jouw website, niet te hoeven betalen voor de hosting. Dit zal een hoster natuurlijk niet zomaar doen, maar vaak hebben grotere bedrijven wel een bepaald budget beschikbaar wat ze inzetten voor het sponsoren van projecten die wat minder geld te besteden hebben.

Je kunt je voorstellen dat sponsoring makkelijk is op het moment dat er geen geld aan te pas hoeft te komen. Meestal gaat het om een win-win situatie zonder dat er betaald moet worden.

9. Betaalde inhoud

Je kunt een inhoud aanbieden en daar geld voor vragen. Je kunt een nieuwsbrief maken en deze voor een bedrag per maand, exclusief toezenden. Allemaal mogelijkheden om een inkomen te genereren. Weliswaar populair, maar je moet toch wel wat exclusiefs te bieden hebben. Er wordt echt niet zomaar betaald voor content.

De meeste inhoud is gratis op het internet te vinden. De invalshoek wordt dus dat jij het beschikbaar maakt op een gestructureerde en duidelijke manier waarbij je de klant waar biedt voor zijn geld.

10. Betaalde forums

Er zijn bepaalde groepen mensen die bereid zijn om te betalen voor een forum waarvan duidelijk is dat er meer dan gewone inhoud komt te staan. Bij een betaald forum is het van belang dat je echt iets exclusief hebt waardoor mensen er voor willen betalen om er bij te horen. Een betaald forum als problogger.com kan overleven omdat het internationaal georiënteerd is en er wordt gebruik gemaakt van een bepaalde urgentie, je wilt er bij horen.

11. Vacatures aanbieden

Als je een specifieke website hebt, bijvoorbeeld gericht op een bepaald vakgebied dan kun je een vacature hoek aanbieden. Hier kun je dan bedrijven voor laten betalen die, omdat jij een duidelijk afgebakende doelgroep hebt, een vacaturen willen plaatsen tegen betaling. Heb je een kleine website denk dan aan kleine bedragen. Wordt je website groter dan kun je natuurlijk meer vragen.

De concurrentie op dit gebied is echter enorm. Het belangrijkste is dat je een duidelijke doelgroep hebt waar je je op richt met je website.

12. Marktplaats aanbieden

Heb je een website over een bepaalde hobby dan kun je een specifieke marktplaats aanbieden. Marktplaats.nl is een grote website, maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Liefhebbers van bijvoorbeeld Landrover gaan dan eerder naar de website van de landroverclub om hun spullen aan te bieden. Ze weten dat ze daarmee ook een groep aanspreken die al uit zichzelf liefde voor het onderwerp heeft.

een marktplaats heeft wel een lastig verdienmodel omdat de meeste mensen uitgaan van ‘gratis’. Dit omdat marktplaats en andere grote tweedehands aanbieders gratis zijn. Je moet ook hier weer een stukje exclusiviteit aanbieden.

13. Donaties accepteren

Je ziet het soms wel op sites, een donatieknop van Paypal. Eigenlijk wordt het daarmee aan de bezoeker overgelaten of hij de aangeboden content de moeite waard vindt, en als dat zo is, wat hij er voor wil betalen. Het is een aardige variant op de andere betaalmodellen omdat het ervoor zorgt dat je de bezoekers laat bepalen wat hij wil en je laat wel zien wat je aan aanbod hebt.

Of het echt een serieuze optie is om veel geld te verdienen durf ik te betwijfelen, maar dat het ook een bron van inkomen kan zijn is wel duidelijk.

14. Cursussen aanbieden

Een manier om inhoud aan te bieden tegen betaling is een cursus. Een cursus biedt de mogelijkheid om op een specifieke en gestructureerde manier voor een afgebakende periode geld te vragen. De inhoud staat van tevoren al vast en is al klaar. Je kunt een cursus aanbieden door iedere week een nieuw hoofdstuk of deel via de mail toe te zenden en zodoende te zorgen voor eeh gestructureerd aanbod.

Wanneer een cursus is afgerond kun je deelnemers eventueel warm maken voor een vervolgcursus. Maar je kunt het er natuurlijk ook bij laten. Cursussen vormen een groot onderdeel van betaalde content en zijn in Nederland ook vrij populair. Nadeel is dat je moet concurreren met grote aanbieders als LOI en NTI. Er zijn veel spelers actief op deze markt.

15. Eboek verkopen

Als je veel weet van een bepaald onderwerp kun je een eboek schrijven. Dit doe je eenvoudig in Word en je maakt een PDF versie van je boek. Vervolgens kun je dit zelf verkopen. Handiger is het om dit te verkopen via een partij als Paypro. Daarmee kun je ook anderen jouw eboek laten verkopen voor een bepaald bedrag en heb je dus kans dat er meer eboeken verkocht worden.

Een eboek is, na het schrijven, wat je maar 1 keer hoeft te doen, een vrij gemakkelijk middel om geld te verdienen. Het staat of valt met het aanbod van de gratis content die er omheen staat. Een eboek verkoopt zichzelf niet, je moet wel laten zien welke kennis je al in huis hebt.

16. Echt boek verkopen

Heb je een eboek geschreven dan kun je een echt boek gaan schrijven. Dit vereist iets meer kwaliteit en een echt boek moet via een uitgever op de markt worden gebracht wil het kans van slagen hebben. Het kan echter net een stap verder zijn dan het schrijven van een eboek. Je hebt kans om echt veel meer te gaan verkopen.

Nadeel is dat het een redelijke investering is voor een uitgever en dat ze wel het idee moeten hebben dat ze er geld op gaan verdienen. Dus krijg je de kans om een boek te schrijven dan is dat wel een teken dat je wat te bieden hebt.

17. Je website verkopen

Je kunt een website voor je leven maken, maar er komt wellicht een kans om je website te gaan verkopen. Anderen maken websites en verkopen die na een jaar. Ook is er de mogelijkheid om slecht onderhouden websites op te kopen en dan weer te verkopen met enige of veel winst. Allemaal manieren om geld te verdienen.

Als je klein begint en steeds wat duurdere websites koopt en verkoopt kan het een interessante bron van inkomsten zijn.

Er zijn verschillende websites en forums waar je websites te koop kunt aanbieden. Niet alleen gebruiken dus om te kopen, maar ook om te verkopen.

18. Templates maken

Veel mensen willen niet meer hun website zelf maken, maar willen direct aan de slag kunnen met een kant en klare template. Een ontwikkeling voor iemand die handig is met HTML en CSS, interessant is. Je maakt een template en je biedt deze te koop aan. Je kunt je koopwaar laten zien dus mensen hebben al een idee wat ze krijgen.

Ook wordt er op veel websites gevraagd om een nieuw design voor een website. Ook een manier om je in de markt te zetten, aangezien mensen blijkbaar bereid zijn om te betalen voor iets waar ze zelf te veel tijd in moeten steken.

19. Consulting aanbieden

Consulting is het aanbieden van advies tegen betaling. hierbij is het van wezenlijk belang dat je al een bepaalde expertstatus hebt opgebouwd. Waarom zouden mensen anders geld investeren om naar je adviezen te luisteren. Internet is een handige manier om consulting aan te bieden. Alles is vrijwel online te doen. Email consulting. Consulting via video, via livestreams of opgenomen.

Daarnaast kun je telefonische consulten aanbieden en kun je zelfs bij mensen thuis of op kantoor adviezen geven. Allemaal manieren die interessant genoeg zijn om uit te proberen. Nog geen groot publiek opgebouwd? Hoe je prijzen laag. Al een grote status van dienst en je prijzen kunnen flink de hoogte in.

20. Vraag en antwoord sessies

Livestreams zijn een handige manier om vragen te beantwoorden. Je laat bezoekers meekijken en tegenwoordig zijn de middelen aanwezig om de bezoeker vragen te laten stellen en die direct in een livestream te beantwoorden. Als je zo’n livestream opneemt kun je het ook nog eens later op je website zetten.

Je kunt deze vraag en antwoordsessies inzetten als marketing, dus om een ander product te verkopen. Maar je kunt de livesessies ook betaalde sessies laten zijn.

Conclusie

Mogelijkheden genoeg. Je moet je er bewust van zijn dat het in alle gevallen belangrijk is dat je hard werkt om succes te halen. Dat je er veel energie in moet stoppen om er een inkomen uit te halen. De ene manier zal je meer liggen dan de andere manier. Maar ga op zoek naar jouw manier van geld verdienen. Wellicht brengt het je op ideeën. Aan de slag dus om te gaan proberen. Veel succes!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *