10 tips voor een betere webwinkel
Er zijn heel veel webwinkels en er komen er steeds meer bij. Veel webwinkels zitten prima in elkaar en zijn goed gemaakt, maar met name beginners worstelen wel met het bouwen van een goede webwinkel en hebben geen idee hoe je nu bezoekers gaat krijgen en waar je op moet letten. Ik heb 10 tips op een rij gezet waar je rekening mee kunt houden als je een webwinkel hebt of wilt beginnen.
1. Wat is je doel? Stem je type webwinkel daar op af.
Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt met je webwinkel moet je daar het type software op afstemmen. Als je groot wilt worden en een webwinkel groots wilt aanpakken dan moet je een compleet webshop script laten schrijven. Je design is op jouw webwinkel afgestemd en helemaal naar wens aangepast.
Gaat het je meer om iets ‘erbij’. Dan kun je beter kiezen voor bestaande webwinkel software zoals mijnwebwinkel, luondo of SEOshop.nl. Je kunt je energie dan richten op het maken en verkopen van je producten en je hoeft niet na te denken over de techniek.
Tussenmogelijkheid is om bijvoorbeeld webwinkel software aan de hand van een plugin te gebruiken voor systemen als WordPress en Joomla. Je hoeft hier niet alle techniek te beheersen, maar hiervoor geldt wel dat je enigszins moet weten waar je mee bezig bent.
2. Weet wie je wilt bereiken
Als je het doel van je website hebt bepaald, moet je ook nadenken wat je doelgroep is. Dat heeft direct gevolgen voor de opzet van je website. Zorg dat je een duidelijk profiel voor ogen hebt van je ideale klant. Hier kun je de reclame bijvoorbeeld op afstemmen, het design van je website, de manier waarop je je publiek aanspreekt enzovoort.
3. Gebruik verschillende betaalmogelijkheden
Het klinkt wat voor de hand liggend, maar er zijn nog genoeg websites waarbij je niet met Ideal kunt betalen. Op zich is dat niet erg, maar bedenk dan wel dat je ongeveer 90% van je klanten teleurstelt. Voor de Nederlandse markt is Ideal een must. Goede tweede plek is het vooraf betalen en daarna komen acceptgiro en Paypal. Met acceptgiro betalen is overigens iets wat alleen mogelijk is als je wat groter groeit. Voor starters is dit niet relevant en ook niet nodig naast de drie andere opties.
4. Je contact gegevens op de site
Het is verplicht, maar mist nog wel eens. De gegevens van jezelf op je website. Denk aan adresgegevens, telefoonnummer, maar ook zaken als bankgegevens (als je buitenlandse klanten hebt oom BIC en IBAN codes) en BTW nummer en Kamer van Koophandel nummer.
Ik ben er zelf voorstander van dat mensen weten met wie ze van doen hebben. Het komt wat persoonlijker over als je een foto van jezelf ergens neer zet zodat mensen zien wie je bent.
5. Afbeeldingen een logische naam geven
Als je afbeeldingen gaat plaatsen in je webwinkel, zorg er dan van tevoren voor dat je afbeeldingen al een logische naam hebben. Met de naam geef je al aan wat er in de afbeelding te zien is. Als je vervolgens een goede alt tekst gebruikt dan is de afbeelding qua SEO al goed voorzien.
6. Laat een logo maken
Het logo van de webwinkel is als een soort uithangbord. Als je reclame gaat maken kun je het gebruiken, voor je visitekaartjes, folders, online en offline, noem maar op, overal kom je het tegen. Ga hier niet op besparen, maar kies ervoor om een goed logo te (laten) maken. Wellicht kun je het zelf, maar laat het anders doen, en zorg dat je ergens voor kiest waar er voor jouw gevoel een ‘verhaal’ achter zit.
7. Actief inzetten
Een webwinkel is hard werken, iedere dag weer. Dus niet zomaar de producten plaatsen en dan maar afwachten, nee, nieuwsbrieven schrijven, niet goed lopende producten weghalen, nieuwe dingen proberen, je klanten tevreden stellen, twitteren, korte teksten schrijven, foto’s maken enzovoort, iedere dag kun je er weer mee aan de slag, en doe dat ook. Hoe actiever je webwinkel overkomt, hoe beter.
8. Laat je adviseren door anderen
Ga niet steeds zelf het wiel uitvinden, maar betrek anderen. Niet (juist niet) alleen vrienden en bekenden, maar ook mensen die wat verder van je af staan, waarvan je weet dat ze eerlijk zeggen wat ze er van vinden. Mooie verhalen kan iedereen vertellen, maar constructieve opbouwende kritiek is aan minder mensen besteed. Kies iemand uit die je af en toe een mail kunt sturen om even advies en feedback te vragen of de zaken die je hebt bedacht ook wel weer kloppen.
9. Ga door bij tegenslag
Je hebt een mooi product en je krijgt het terug, je webwinkelsoftware hapert, of een klant wil zijn geld terug. Laat dit soort zaken je niet tegenhouden, maar zet door. Van tegenslagen leer je en daarmee kom je verder. Fouten maakt iedereen en daarvan leren is het beste wat je kan overkomen. Door fouten te maken groei je verder.
10.Blijf leren
Zorg dat je actief blijft leren over hoe je een succesvolle website, een succesvolle winkel en een succesvolle onderneming hebt en blijft houden. Veel starters stranden na een jaar omdat ze niet goed hebben nagedacht en niet aan de slag zijn gebleven om te leren. Op internet zijn veel mogelijkheden om bij te blijven. Websites, cursussen enzovoort. Zorg dat je bij blijft!