10 tips om een website te beginnen

beginnerstipsJe wilt een website maken, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe je daar mee moet beginnen. Ik zet 10 beginnerstips op een rijtje zodat je een idee hebt wat je wel en wat je niet moet doen.

1. Maak geen website met ‘Word’
Er zit een optie in Microsoft Word om je pagina te laten opmaken als webpagina. Ooit ben ik ook zo begonnen en probeer het zeker een keer uit, maar pas het nooit toe. Een webpagina opgemaakt met Word maakt zulke rare sites, dat uiteindelijk alleen jijzelf de website zo ziet als dat je bedoeld hebt. Het lijkt eenvoudig, maar het is waardeloos. Niet doen dus.

2. Maak geen website met ‘What You See Is What You Get’
Ook al zoiets. Iedere beetje doorgewinterde websitebouwer heeft wel voorbeelden van websites gemaakt in Frontpage. Maar de code die Frontpage maakt is slecht, en alle layouts die lijken op elkaar.

Dat geldt eigenlijk voor alle WYSIWYG-software, Dreamweaver uitgezonderd. HTML is namelijk veel gemakkelijker en zinvoller om te leren en te gebruiken.

Nu de tips van dingen die je wel moet doen.
3. Koop een boek

Het beste wat je kunt doen als je een website wilt gaan maken is het kopen van een boek. Een boek lees je overal, leg je naast je computer, lees je nog even in bed, blader je eens door en helpt je stap voor stap op weg.

Het boek ‘HTML en CSS de basis‘ is een aanrader. Dit boek vertelt je op een eenvoudige en bovenal, goede manier hoe je websites maakt. De belangrijkste elementen van HTML worden beschreven en CSS krijgt ruime aandacht voor de opmaak van je website.

Wil je liever een uitgebreid naslagwerk, kies dan ‘HTML, XHTML en CSS: Het Complete Handboek‘. Hier staat echt alles in!

4. Lees artikelen op internet
De basis lees je in een boek, de ontwikkelingen volg je op internet. Dagelijks verschijnen er vele artikelen over hoe je een website maakt en hoe je een website beter maakt. HTML-site is zo’n website. Lees artikelen in het archief, abonneer je op de nieuwsbrief en blijf ook via andere websites op de hoogte.

5. Maak een simpele webpagina
Met behulp van je boek, of van het artikel ‘Website maken voor beginners‘, maak je je eerste webpagina. Gewoon simpel. Verlang niet dat je zelf direct de meest fantastische webpagina maakt met allerlei fraaie onderdelen, nee sta jezelf toe simpel te beginnen.

Volg dit soort stappenplannen dan ook stap voor stap. Voer het uit en doe het daadwerkelijk. Van doen leer je het meeste!

6. Gebruik webruimte van je provider
Iedere provider levert webruimte. Meestal ongeveer 20MB. Soms meer. Niet om direct met je website het grote publiek te bereiken, maar weer om te proberen en je eigen website online te hebben staan. Wil je weten hoe je moet uploaden (op de webruimte zetten) lees dan het artikel over FTP.

7. Verzin een goede naam
Wanneer je een goede naam vezint voor je website bepaal je eigenlijk gelijk een doel. Wat wil je gaan doen met je website. Dit stelt namelijk een doel voor ogen waar je naar toe wilt werken. Dat geeft weer een extra stimulans om verder te proberen en te oefenen.

8. Probeer veel uit
Ga steeds meer proberen. Maak een mooi menu, gebruik sjablonen die je ombouwt. Leer hoe je een formulier toevoegt, hoe je leuke teksten schrijft enzovoort. Blijf veel proberen, daar leer je het meeste van.

9. Stel heel veel vragen
Er zijn veel forums waar je je vragen kunt stellen, waar je datgene wat je gemaakt hebt kunt laten zien. Wanneer je kritiek krijgt ervaar dat als opbouwend. Men wil je helpen en een stapje verder brengen.

10. En nu aan de slag
Goed, genoeg geschreven, nu aan het werk!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Tolax schreef:

    HTML en CSS de basis is inderdaad een goed boek =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *