10 tips als je een online bedrijf wilt beginnen

Wanneer je een online bedrijf wilt beginnen, bijvoorbeeld als webdesigner of iemand die producten online aanbiedt dan is het goed om een aantal stappen te nemen. In een vorig artikel had ik het al over het voorbereidende werk, maar de volgende stap is dat je concreet gaat worden.

1. Stel een datum vast waarop je bedrijf van start gaat

Met de druk van een bepaalde datum waarop je bedrijf van start gaat, leg je jezelf een gezonde druk op en kom je vaak tot betere prestaties. Neem wel een realistische periode. Bijvoorbeeld 6 maanden vanaf nu, zodat je wel de tijd hebt om je goed voor te bereiden.

2. Zorg dat je op die datum een concreet product afhebt

Met een concreet product kun je de website klaar hebben voor je bedrijf, maar, als je die al hebt kun je ook bijvoorbeeld een pdf boek klaar hebben of een cursus of een bepaald logo. Met een concreet product zorg je ervoor dat je een specifiek, tastbaar (ook al is het digitaal) eindresultaat hebt, wat je kunt zien.

3. Schrijf voor jezelf een plan van aanpak

Om te weten waar je naar toe gaat werken is een plan van aanpak handig. Alle dingen die je wilt bereiken kun je daarin zetten. Je kunt daarvan een soort draaiboek maken aan de hand vanwaar uit je gaat werken, maar zorg ervoor dat het hierbij gaat om hanteerbare doelen.

4. Zorg voor behapbare stappen

Doelen die hanteerbaar zijn kun je weer uitsplitsen. Zodanig dat je op een gegeven moment komt tot een punt waarop je stap zo klein is dat je deze met gemak kunt nemen. Dan behaal je steeds kleine doelen en dat geeft alleen maar reden om verder te gaan. Stel dus realistische doelen die overzichtelijk zijn en gemakkelijk te halen. De meeste doelen worden namelijk niet gehaald omdat ze te ‘groot’ zijn.

5. Ga zo concreet mogelijk te werk

Met concreet bedoel ik eigenlijk hetzelfde als bovenstaande, maar dan in punten die je kunt bereiken. Iets wat je kunt zien of weg kunt strepen van een lijst. Zorg dat je steeds je uiteindelijke doel weer voor ogen hebt, namelijk dat je voor jezelf wilt beginnen en daarmee je geld wilt verdienen.

6. Start een weblog waarmee je je expertise kunt uitdragen

Een weblog is een heel concreet doel waarmee je aan de hele wereld kunt laten zien welke expertise je in huis hebt. Door middel van deze website laat ik zien dat ik het een en ander te vertellen heb over websites bouwen. Mensen gaan je vanzelf zien als een expert in een bepaald onderwerp, als je maar echt wat te vertellen hebt en geen onzin levert.

7. Investeer in een paar essentiele goede spullen

Voor een eigen bedrijfje, hoe klein ook is bepaalde software en hardware onmisbaar. Dit is tevens ook het enige dat je echt nodig hebt. Een kantoor is niet nodig, aan de keukentafel kun je ook werken, maar het is wel prettig als je computer of laptop goed werkt en dat er ook nog goede stabiel draaiende software op staat is natuurlijk helemaal geweldig. Deze investering is je winst op de langere termijn.

8. Maak een financieel plan en laat dit bekijken

Je gaat geld uitgeven en er komt geld binnen. Van tevoren hierover nadenken gaan absoluut geen kwaad. Al kan het evengoed zijn dat zaken anders lopen dan verwacht. Probeer er ook iemand anders naar te laten kijken die er ook wat verstand van heeft. Zijn je doelen realistisch of zet je te hoog in. Een ander kan daar onafhankelijk naar kijken.

9. Zorg voor een goede sparringpartner

Eigenlijk geldt dat voor alle voorgenoemde zaken, laat er iemand anders naar kijken, brainstorm er met een ander over, kortom zorg voor iemand met wie je even van gedachten kunt wisselen. Dat helpt je om verder te komen. Soms denk je te ‘min’ van jezelf, of het helpt je om van je voetstuk af te komen, je hebt een te hoge dunk van jezelf. Of het helpt je je ideeen te verwoorden zodat ze voor jezelf ook helderder worden.

10. Oefen, leer en probeer!

En voor alles geldt steeds, blijf oefenen, blijf leren en blijf proberen, van vallen en opstaan en weer doorgaan leer je fietsen en zo leer je ook je eigen online bedrijfje te starten. Veel succes!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

  1. Quinten schreef:

    Goed artikel! Je moet inderdaad goed de tijd nemen, er komt vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie realiseert (vooral op financieel / juridisch gebied). Uiteraard geen probleem, alles staat namelijk op internet. Maar je moet er wel de tijd voor nemen / reserveren.

    Wellicht stap 11: ga langs bij de KVK om je in te schrijven 😉

  2. Dion schreef:

    Goede tips! Een paar van die tips had ik ook zelf uitgevoerd voor mijn site maar, ik ben nog steeds aan het bouwen :O.

    Mijn tip nog: Een website is nooit af er zijn altijd eisen van de klanten waarop je je moet richten voor een succesvolle website.

    Mooi artikel dus :D!

    Gr, DF

  3. Rik Schoonenberg schreef:

    Ik zou het anders hebben geschreven, wat me opvalt op dergelijke sites zoals deze is dat er bijna noot gezegd word WAAR je iets kunt doen. Er zijn geen bronvermeldingen. U moet sowieso eerst een domeinnaam kopen, waar dat kan kunt u uiteraard Googlen, TIP: http://www.webreus.nl of http://www.hostingdiscounter.nl

    Ook is het handig jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel wat makkelijk (digitaal per PDF) kan, voor een eenmanszaak e.d. moet u wel even komen legitimeren bij de KvK, inschrijven is niet verplicht overigens als u een eigen zaak wilt beginnen, wel is het voor je bedrijf 10x makkelijker en het vertrouwen tussen jou en de klant wordt versterkt door het simpele feit dat u ''traceerbaar'' bent.

    Je moet als je een bedrijf wilt beginnen best wat verstand hebben van allerlei verschillende zaken, een second opinion vindt ik persoonlijk NIET HANDIG omdat het mijn visie vertroebeld. Met andere woorden: ik ga dan twijfelen aan mezelf, en dat is niet altijd even handig. Dat is uiteraard wel het doel van een second opinion. Ik ben helaas nog steeds niet begonnen met mijn bedrijf Warez 040, ben nu een jaar bezig. Ik hecht zeer veel waarde aan de lay-out, gereedschappen van mijn site.

    Veel mensen zeggen dat het uiterlijk van de site ''niet boeit'', in de praktijk werkt dit TOTAAL ANDERS. Bij een goede site moet je niet teveel ''lullen''. Niet teveel tekst, niet teveel reclame/doorverwijzingen van andere sites, het moet in balans zijn en overzichtelijk weergegeven. Natuurlijk moeten alle betaalmogelijkheden ook daadwerkelijk werken. Mijn favoriet= Paypal. Transport voor uw producten kunt u regelen via TNT post of dergelijke instanties. Reclame kunt u maken met Google Ads, de krant, mond-op-mondreclame, veilingsites.

    Ik wens je alle geluk van de wereld toe!

  4. Bjorn Simmering schreef:

    Bij het beginnen van een eigen zaak is inschrijven wel verplicht. (een paar uitzonderingen daargelaten) zie: http://www.kvk.nl/over-de-kvk/uw-inschrijving-bij-de-kamer-van-koophandel/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/moet-ik-mijn-bedrijf-inschrijven/

    De andere opmerkingen zijn heel persoonlijk en zullen voor iedereen verschillen.

    Voor bronnen, zie ook:
    http://localhost:8888/webdesigner_worden.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *