10 manieren voor nieuwe creatieve inspiratie

De meeste mensen hebben het gevoel wel eens dat ze ‘out of the box’ willen denken, meer creativiteit willen laten zien. Maar hoe moet je dat nu doen, hoe bedenk je weer eens wat nieuws? Is creativiteit iets waar je mee geboren bent of kun je het ook leren?

Misschien heb je wel eens ergens gereden over een weg waar je al vaker bent geweest en je weet achteraf eigenlijk niet meer dat je er gereden hebt. Het is allemaal zo bekend dat je hersenen het niet eens meer bewust registreren. Het gaat op de automatische piloot.

Daar ligt dan ook de oplossing. probeer eens af te wijken van de normale routes, de platgetreden paden en ga eens een andere weg in zodat je hersenen worden verplicht om eens anders te gaan denken.

Om je te helpen is hier een lijstje met 10 manieren om creatiever te worden.

1. Eet een ijsje als ontbijt

Of een chocolade cake, in ieder geval iets wat je normaal niet eet. hierdoor worden je zintuigen voor voelen, ruiken en proeven aan het werk gezet en moeten je hersenen op een andere manier aan de slag.
Als dat niet werkt, neem dan een andere route naar huis.

2. Drink veel water

Als je niet voldoende water drinkt, wordt je brein trager. Als je je aan het einde van een dag vermoeid voelt dan kan dat komen doordat je de weinig vocht hebt genomen. Ongeveer 2,2 liter water per dag zouden we nodig hebben. De meeste mensen komen daar niet aan.

3. Gebruik een notitieboekje om je ideeën op te schrijven

Het opschrijven van je ideeën in een notitieboekje is niet alleen zodat je de deze niet vergeet. Opschrijven maakt datgene wat je schrijft realistischer. Onderzocht is dat schrijven de hersenen stimuleert zodat je er mee aan het werk gaat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld typen. Daarmee registreer je de woorden die je opschrijft niet in je brein.

4. Activeer de andere kant van je hersenen

Probeer iedere dag 1 a 2 minuten met je andere hand te schrijven, dus voor de meeste mensen met links in plaats van rechts.

5. Ideeën uittesten

ga met je ideeën aan de slag. test uit of het werkt, probeer en doe vooral. Tot je gaat ‘doen’, blijft een idee maar een idee.

6. Zet een idee quotum

Geef jezelf de opdracht om een aantal ideeen per periode te bedenken. Edison bijvoorbeeld, gaf zichzelf als doel om iedere 10 dagen een kleine uitvinding te doen en iedere 6 maanden een grote uitvinding. Je brein reageert op opdrachten, dus geef jezelf opdrachten.

7. Snelslaapjes

Powernaps, korte momenten dat je even je ogen dicht doet, hebben blijkbaar een positief effect op je creativiteit. Niet alleen tijdens, maar ook de periode net na de powernap.

8. Brainstormen met anderen

Regelmatig met een paar andere mensen brainstormen over nieuwe ideeen kan enorm stimulerend werken om deze concreet te laten worden. Daarnaast is het ook gewoon leuk om met anderen in contact te zijn.

9. Hard en zacht denken

Je kunt niet denken, tenzij je echt jezelf de tijd geeft om te denken. Deze tijd gebruik je om ‘hard’ te denken. Deze tijd wordt gevolgd door ‘zacht’ denken. je gaat weer iets anders doen, iets waarmee je je brein aan iets anders laat werken, maar ondertussen gaat het onderbewuste aan de slag met datgene waar je ‘hard’ over hebt nagedacht. Bijvoorbeeld een muziekinstrument spelen, een puzzel maken of autorijden is hier geschikt voor.

10. Geloof in jezelf

Als je denkt dat je niet creatief bent, dan ben je het ook niet. Onze hersenen willen het graag goed hebben. Het begint met geloven dat het kan. Geloof dat je creatief bent voordat je creatief bent.

Laat je alles zoals het is, lekker veilig, of ga je aan de slag en begin je met creatief zijn. Koop een notitieboek, drink water, eet een ijsje. Laat creativiteit opborrelen. Accepteer de wereld niet meer zoals deze is, maar schep een wereld zoals jij die wil maken.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. 22 maart 2012

    […] artikel is met toestemming van Bjorn Simmering overgenomen van meneersimmering.nl Hier is het volledige artikel te […]

  2. 1 mei 2020

    […] Nog veel meer inspiratie tips lees je in mijn artikel: 10 manieren voor nieuwe creatieve inspiratie. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *